Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Videorozhodčí zatím nebudou, pokračuje pokus s brankovými sudími

Sport

  16:57
CARDIFF, Británie - Komise IFAB, zodpovědná za pravidla fotbalu, dnes na svém zasedání v Cardiffu rozhodla o prodloužení experimentu s brankovými rozhodčími na další dvě sezony.

Ilustrační foto foto: Reuters

Na rozdíl od minulého ročníku, kdy se dva dodateční sudí objevovali pouze v zápasech Evropské ligy UEFA, bude systém testován ve více než pěti světových soutěžích.

V průběhu příštích dvou let se budou brankoví rozhodčí objevovat ve vybraných duelech mexické a brazilské ligy, ve francouzském Ligovém poháru, asijském Prezidentském poháru a v evropské Lize mistrů, Evropské lize a Superpoháru UEFA. Komise IFAB vyhodnotí výsledky v roce 2012.

IFAB dnes zároveň oznámila, že využitím technologií, jako jsou čip v míči nebo video, se bude zabývat nejdříve na svém říjnovém zasedání.

Debatu o tom, jak zavést větší kontrolu při určování, zda míč přešel brankovou čáru, rozvířila před měsícem na mistrovství světa chyba rozhodčích, kteří neuznali regulérní gól Angličana Franka Lamparda v osmifinále s Německem. Míč se tehdy po střele záložníka Chelsea odrazil od břevna jasně za brankovou čáru, což však sudí neviděli. Lampard mohl vyrovnat na 2:2, místo toho Anglie prohrála 1:4.

Totéž se navíc stalo v úterý na mistrovství světa hráček do 20 let v Německu, kde rozhodčí neviděli regulérní gól Francouzky Ley Rubinové. Z toho shodou okolností profitovaly opět Němky a stejně jako jejich krajané vyhrály 4:1.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!