Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Plzeň - Ballkani 1:0, tečovaná střela a štěstí, výhru trefil Kalvach

Plzeňští fotbalisté se radují z gólu Lukáše Kalvacha (uprostřed) v pohárovém duelu s Ballkani. foto: ČTK

Při premiéře v Konferenční lize fotbalisté Plzně nakonec porazili kosovský celek Ballkani těsně 1:0. Po bezbrankovém poločase stupňovali optickou převahu a čtvrt hodiny před koncem se dostali zásluhou tečované střely Kalvacha do vedení, které už udrželi.
  20:09aktualizováno  22. září 0:30

Viktoria má s kosovským fotbalem čerstvou zkušenost – ve druhém předkole soutěže zvládla dvojzápas s Dritou.

A poradila si také s tamním šampionem, byť se k vítězství propracovala složitě.

Sport: Telly

Odpor Ballkani zlomila až v 74. minutě, kdy se balon odrazil za šestnáctku ke Kalvachovi. Domácí záložník neváhal, napřáhl a jeho tečovaná rána se štěstím skončila v síti. Soupeřův brankář původně udělal krok opačným směrem a na jeho změnu už nestačil reagovat.

„Zápas byl v podstatě takový, jaký jsme asi čekali. Byl o jedné brance, o málo šancích,“ řekl Koubek na tiskové konferenci. „Pochválím kluky za velmi dobrý fyzický výkon. Možná, že to finále mohlo být trošku lepší,“ přidal dvaasedmdesátiletý kouč, jenž si odbyl trenérský debut ve skupinové fázi evropského poháru.

Plzeň potvrdila povedenou vítěznou šňůru, poté, co v neděli deklasovala Zlín 7:1 a dosáhla historicky nejvyšší venkovní ligové výhry, ji v pohárech protáhla na 11 soutěžních duelů.

Trenér Koubek vyslal stejnou sestavu jako v lize, jeho tým se ale ne a ne dostat do tempa. Měl sice opticky navrch, ale šance dlouho nepřicházely.

Nejvýraznějším momentem úvodního dějství byla Hranáčova střela z dálky, kterou vyrazil Kolici, po půl hodině hry. Šlo o první domácí pokus mezi tři tyče...

Krátce po změně stran plzeňský Durosinmi v šestnáctce upadl po souboji s Halilim, ale rozhodčí Sylwestrzak po kontrole u videa k nevoli domácích penaltu nenařídil, protože odhalil ofsajd nigerijského útočníka.

Západočeši se dál trápili. Když už se dostali k šestnáctce kosovských mistrů, nedokázali přesně zakončit. Také rostla frustrace domácích s některými výroky polského sudího, žlutou kartu viděl za protesty i trenér Koubek.

Pak si možná oddechl, když Kalvach prolomil protivníkovu defenzivu.

Chvíli nato mohl po souhře s Durosinmim přidat pojistku střídající Traoré, ale přízemní ranou o kousek minul.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Plzeň to málem mrzelo, v 83. minutě nebyl daleko od vyrovnání Gripshi, který z dobré pozice zamířil těsně nad břevno. Ve Štruncových sadech to jen zahučelo. Staňkovu branku poté netrefil ani Zyba.

„Museli jsme si pořád hlídat zadní vrátka. Oni jsou v přechodu velmi nebezpeční jeden na jednoho, jsou schopní v závěru obejít a přečíslit. Smekám před našimi zadními řadami,“ ocenil Koubek.

Viktoria těsný náskok udržela, v aktuálním ročníku doma ani v osmém soutěžním utkání neprohrála a pošesté za sebou zvítězila. Ballkani prohrál i třetí pohárový duel s českým soupeřem, loni ve skupině Konferenční ligy dvakrát podlehl pražské Slavii (0:1, 2:3).

V příštím utkání skupiny C se Plzeň představí za dva týdny na hřišti Astany. Kazachstánské mužstvo na úvod v Záhřebu prohrálo s Dinamem 1:5. „Jak už jsem řekl, pokud chceme pomýšlet na úspěch ve skupině, musíme vyhrávat zápasy doma. První si můžeme odškrtnout. Ale nebude to jednoduché,“ dodal Koubek.

Autoři: ,