Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Plzeň - D. Záhřeb 1:0, výhra, postup i jisté první místo. Z penalty rozhodl Chorý

Plzeňští fotbalisté slaví úvodní gól do sítě Dinama Záhřeb. foto: ČTK

Plzeňští fotbalisté si poradili s Dinamem Záhřeb 1:0 a už po čtyřech kolech slaví postup do vyřazovací fáze Konferenční ligy. Aktivitu domácích v prvním poločase přetavil v jediný gól z penalty Tomáš Chorý. Hosté po přestávce zabrali, hra se vyrovnala, ale plzeňské nakonec nemusely neproměněné šance mrzet. Výhrou si navíc zajistili první místo v tabulce.
  21:05aktualizováno  21:59

Vůbec tomu tak ale být nemuselo, v závěru totiž srovnal Kulenovič, ale jeho trefu odvolal videorozhodčí kvůli těsnému ofsajdu. Jediným střelcem tak byl i napodruhé Chorý, který stejně jako před dvěma týdny proměnil pokutový kop.

ONLINE

Utkání jsme sledovali minutu po minutě

Domácí nastoupili ve stejné sestavě jako při nedělní ligové výhře 2:1 na Slavii. Pouze na lavičce začal stoper a kapitán Hejda.

První možnost si v šesté minutě vypracovalo Dinamo. Ristovského střelu zpoza šestnáctky vyrazil brankář Staněk, který po zranění hlavy opět nastoupil v ochranné helmě.

Hostujícímu gólmanovi Zagoracovi ve 25. minutě po vzdušném souboji s Chorým vypadl míč a plzeňský útočník ho dorazil do prázdné branky, ale rozhodčí gól neuznal kvůli útočnému faulu.

Západočeši pokračovali v tlaku. Po rohu Mišič zahrál v šestnáctce rukou a pokutový kop ve 35. minutě s přehledem proměnil Chorý, který tak dodatečně oslavil premiérovou nominaci do reprezentačního A-týmu.

„Stejně jako minule jsem dopředu vybranou stranu a jsem rád, že jsem tu situaci ustál a pomohl týmu k důležitému vitězství,“ řekl v rozhovoru pro Sport 1 Chorý.

Tomáš Chorý (vpravo) se trefuje z penalty a posílá Plzeň do vedení proti Dinamu Záhřeb.

Domácí poté mohli přidat pojistku, ale Kalvachovu střelu vyrazil Zagorac a poté neuspěli ani dorážející Dweh s Caduem. Těsně před pauzou ve stoprocentní šanci selhal Chorý, když sám před Zagoracem špatně zpracoval míč a trefil pouze gólmana.

„Ve druhé půli by se nám určitě hrálo lépe, kdybychom ty šance dali, ale to je prostě fotbal,“ zhodnotil po utkání trenér Miroslav Koubek.

Úřadující chorvatští mistři krátce po změně stran mohli vyrovnat, ale Špikič těsně minul.

Sport: Telly

Dinamo poté bylo mnohem aktivnější než v první půli. Staněk neudržel míč po Mišičově ráně a sudí Sidiropulos po následném kontaktu domácího brankáře s Baturonou nařídil pro hosty pokutový kop. Ten však v 70. minutě po zásahu videorozhodčího (VAR) a kontrole na monitoru zase odvolal.

V dramatickém závěru Viktorii opět pomohl VAR, který při Kulenovičově vyrovnávací brance odhalil těsný ofsajd.

„Ke konci nám ubývaly síly a Dinamo ukázalo svou kvalitu. Trnul jsem až do poslední chvíle, ten zápas byl otevřený až do konce a soupeř nás v poslední čtvrtině přehrál,“ uznal Koubek.

Plzeňští tak v letošní Konferenční lize včetně předkol udrželi neporazitelnost a vyhráli devátý z deseti zápasů. Dinamo v Česku v evropských pohárech potřetí za sebou prohrálo.

V předposledním duelu skupiny C se představí za tři týdny na hřišti Ballkani. Kosovský tým má na kontě čtyři body stejně jako Astana, jejichž čtvrteční souboj v Kazachstánu skončil 0:0. Dinamo je poslední v tabulce se třemi body.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!