Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Viktoria je nyní špičkou naší pyramidy, prohlásil nový majitel klubu

Nové majitelé Viktorie Plzeň: členové představenstva Raphael Landthaler (vpravo) a Martin Dellenbach (vlevo). Uprostřed dosavadní vlastník Adolf Šádek, který zůstal předsedou představenstva. foto: Martin PolívkaMAFRA

Poprvé usedli do lože plzeňské Doosan Areny loni v říjnu při domácím zápase fotbalové Ligy mistrů s Bayernem Mnichov. „A i když Viktoria brzy prohrávala 0:3, atmosféra byla naprosto úžasná,“ vzpomínal Raphael Landthaler.
  7:25

Osmačtyřicetiletý rakouský podnikatel je jedním z nových mužů ve vrcholové struktuře plzeňského klubu.

Společně s o devět let starším Švýcarem Martinem Dellenbachem stojí za rakousko-švýcarskou podnikatelskou skupinou FCVP GmbH, novým většinovým vlastníkem Viktorie.

Dellenbach, který před třiceti lety vstoupil do klubu milionářů díky provozování sítě myček aut, zároveň působí v rakouských klubech Hartbergu v první a Lafnitzu v druhé lize, s nimiž bude Plzeň spolupracovat.

„V našem žebříčku je Plzeň pro nás nahoře. Nároky v Plzni jsou mnohem větší než v rakouských klubech. Viktoria musí hrát v popředí tabulky a pravidelně v pohárech, to je naším cílem. Zároveň nyní máme všechny platformy, které pro rozvoj hráčů potřebujeme,“ uvedl Martin Dellenbach.

Hlavní důraz noví většinoví majitelé kladou na výchovu a práci s mládeží. „Pro nás je důležitý rozvoj hráčů. Viktoria je špičkou naší pyramidy. Chceme být stanicí pro všechny talenty z regionu, Rakouska i ostatních zemí,“ řekl Dellenbach.

Na propojení výchovy talentů ve všech třech klubech bude dohlížet nizozemský trenér Percy van Lierop, jenž působil v akademii Salcburku či Ajaxu Amsterdam.

„Pro mě je osobou, bez níž bych ve fotbale vůbec nebyl. Je to jeden z nejlepších lidí co se týče rozvoje fotbalových talentů, kterým dokáže pomoci udělat skvělou kariéru.“

Nové vedení Viktorie Plzeň: Raphael Landthaler (vlevo), člen představenstva, a Martin Bruckner, předseda dozorčí rady.

Jednání s Adolfem Šádkem, až do června stoprocentním vlastníkem klubu, která se naplno rozběhla začátkem roku, gradovala v květnu.

„Je pět důvodů, proč jsme se rozhodli do Viktorie vstoupit. Především jde o klub s velkou tradicí a obrovskými úspěchy na domácí i mezinárodní scéně v posledních 15 letech,“ sdělil Landthaler.

„Dalším je velká vazba klubu na město i celý region, vynikající fanoušci. Viktoria má skvělou infrastrukturu, tréninkové centrum. Čtvrtým důvodem je velikost regionu, je udržitelné zde být dlouhodobě úspěšný. A za páté zaměstnanci klubu. Pro nás bylo nesmírně důležité, aby Adolf Šádek, Jaromír Hamouz i další lidé v klubu zůstali,“ doplnil bývalý funkcionář Rapidu Vídeň.

Autoři: ,