Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Maribor, či Šeriff pro Plzeň. Sparta na ostrovy, Slavia může na Panathinaikos

V přípravě se Jan Kliment (uprostřed) trefil proti Klatovům a Karlovým Varům. Plzeň se pak v koncovce trápila. foto: Profimedia.cz

České kluby znají své vyhlídky pro třetí předkolo pohárů. Plzeň v případě postupu přes Helsinky půjde v Lize mistrů na lepšího z dvojice Maribor - Šeriff Tiraspol. Slovácko v Evropské lize narazí na Dynamo Kyjev, nebo Fenerbahce. A Konferenční liga? Sparta by čelila Sligu, či Motherwellu a Slavii los přisoudil Panathinaikos.
  15:05

Evropská fotbalová unie (UEFA) ještě před startem druhých předkol tradičně v Nyonu rozlosovala další kvalifikační fázi. Champions League, Evropská liga i Konferenční liga. Pěkně postupně.

Plzeň zná soupeře pro případ, že v druhém předkole Ligy mistrů vyřadí HJK Helsinky. K prvnímu duelu 2. předkola ve Finsku nastoupí už ve středu, odveta se hraje příští úterý ve Štruncových sadech. Pokud uspěje, čeká ji vítěz z dvojice Maribor - Šeriff Tiraspol.

Český šampion byl v osudí i později v Evropské lize. Do ní se posune v případě, pokud proti Helsinkám neuspěje. A narazí na poraženého z duelu Maribor - Šeriff, což je pikantní. O tom totiž také rozhodl los.

V Evropské lize odstartuje evropskou pouť také Slovácko, vítěz národního poháru. Narazí na poraženého z dvojice Dynamo Kyjev - Fenerbahce, což jsou zvučné týmy v druhém předkole Ligy mistrů.

V Konferenční lize, která přišla na řadu jako poslední, se možné protivníky dozvěděly také Sparta se Slavií.

Sparta se v případě postupu přes Viking Stavanger může chystat na ostrovy, kde vyzve skotský Motherwell, nebo irský celek Sligo Rovers.

Slavii, jestli vyřadí velkého gibraltarského outsidera St Joseph’s, čeká řecký Panathinaikos. Oba pražské kluby by ve třetím předkole začínaly doma.

Plzeň nejdřív Helsinky, pak Maribor, nebo Šeriff

Pokud Plzeň vyřadí finské Helsinky, bude mít jistou minimálně základní skupinu Konferenční ligy, což je slušný základ. A nemusí zůstat jen u ní.

Vždyť i soupeř pro případné třetí předkolo Champions League není nepřekonatelný.

Slovinský Maribor, nebo moldavský Šeriff Tiraspol.

Maribor vyřadila na své cestě kvalifikací v létě 2013. V minulé sezoně Maribor vypadl v 2. předkole Konferenční ligy.

Mimochodem, v Mariboru v uplynulé sezoně hostoval z Viktorie záložník Marko Alvir, s nímž ale český klub už nepočítá a na začátku letní přípravy mu dal svolení hledat si nové angažmá.

Víc nepříjemným protivníkem by byl moldavský šampion, Šeriff Tiraspol je loňským účastníkem základní skupiny. Ve svém druhém utkání dokonce vyhrál na Realu Madrid, který na jaře v celé soutěži triumfoval.

V základní skupině skončil Šeriff třetí za Realem, kterému způsobil bodovou ztrátu, a za Interem Milán. Čtvrtým účastníkem byl Šachtar Doněck.

V jarní části Evropské ligy ztroskotal hned na úvod, když podlehl Braze po penaltovém rozstřelu.

Kvůli nařízení UEFA hraje Tiraspol letos domácí pohárové zápasy v azylu v Kišiněvě.

V případě, že Plzeň přes Helsinky neprojde, narazí na poraženého mistra z druhého předkola Champions League. A shodou okolností jí los přisoudil stejnou dvojici.

Slovácko odpadlíci z Ligy mistrů

Český vítěz poháru vstupuje do Evropy až od 3. předkola Evropské ligy, takže má garantované minimálně play off Konferenční ligy.

Slovácko dopředu vědělo, že narazí na poraženého z nemistrovské části Ligy mistrů. A to ze dvou dvojic: Midtjylland - AEK Larnaka, nebo Dynamo Kyjev - Fenerbahce. Los určil ukrajinsko-tureckou dvojici, což se může jevit jako obtížnější varianta..

Fenerbahce skončilo v minulé sezoně turecké ligy na druhém místě za mistrovským Trabzonsporem.

V pohárech nejprve na podzim obsadilo třetí příčku ve skupině Evropské ligy, díky níž přešlo do jarní části Konferenční ligy. V ní na úvod dvakrát prohrálo s pražskou Slavií 2:3. Český obránce Filip Novák v obou zápasech kvůli zranění chyběl, nyní už je ale dvaatřicetiletý levý bek v pořádku.

Dynamo Kyjev ovládlo poslední dohraný ročník ukrajinské ligy (2020/21), předtím čtyřikrát za sebou kraloval rival Šachtar Doněck. Celek z metropole hrál naposledy soutěžní zápas v prosinci, od začátku ruské invaze na Ukrajinu na konci února nastupoval jen k přípravným utkáním.

Slovácko v případě neúspěchu ve třetím předkole Evropské ligy půjde do posledního kvalifikačního kola Konferenční ligy.

Podobně jako Plzni mu tak stačí vyřadit jediného soupeře a bude mít jistý pohárový podzim.

Slovácko mělo původně startovat ve 3. předkole Evropské konferenční ligy, k přesunu do lepší soutěže mu pomohly ostatní výsledky v uplynulé sezoně evropských pohárů. AS Řím si díky triumfu v Konferenční lize zajistil účast ve skupině Evropské ligy, kam se kvalifikoval i z domácí soutěže. Díky tomu se postupové příčky posunuly.

Slavia nejzvučnější soupeř z osudí – Panathinaikos

Na Slavii, nejúspěšnějšího českého pohárového zástupce posledních let, čeká o poznání klikatější cesta. Aby hrála Konferenční ligu, potřebuje odstranit tři protivníky.

Tím prvním je gibraltarský klub St Joseph’s, to by měl být snadný úkol. V případném třetím předkole už ale číhala větší jména.

Nejvíc vyčníval řecký Panathinaikos, který si vítězstvím v domácím poháru zajistil účast rovnou ve třetím předkole. A přesně aténský celek, papírově nejobtížnější protivník z nenasazených, na Slavii připadl.

„Těžký, ale atraktivní dvojzápas,“ poznamenal na Twitteru slávistický boss Jaroslav Tvrdík. „Jediným pozitivem nejtěžšího možného losu naší skupiny je, že tohoto soupeře určitě nepodceníme.“

V nejvyšší soutěži skončil Panathinaikos naposledy čtvrtý. V neděli v přípravě remizoval bez branek s německým Leverkusenem.

Sparta na ostrovy

Sparta je ve stejné pozici jako Slavia. Musí vyřadit tři týmy, nebo si poháry na podzim nezahraje. V týdnu vstoupí do druhého předkola proti norskému Vikingu Stavanger a los třetího předkola ji může zavést na ostrovy.

Pokud postoupí, narazí totiž na Motherwell, nebo Sligo Rovers.

Skotský celek Motherwell skončil v uplynulé sezoně pátý, v pohárech se ještě neprokousal přes kvalifikaci - maximem fanoušky vlastněného klubu jsou závěrečná předkola (či play off) Evropské ligy z let 2010 a 2012.

Sligo Rovers byl v minulém ročníku irské nejvyšší soutěže třetí a také toto mužstvo dosud nepoznalo v pohárech skupinové boje. Loni v létě nestačilo hned v prvním předkole Konferenční ligy na islandský Hafnafjördur, letos po penaltovém rozstřelu vyřadilo velšský klub Bala Town.

Finále druhého vydání Evropské konferenční ligy se uskuteční 7. června 2023 v pražském Edenu.

Autoři: , ,

Pronájem pizzerie
Pronájem pizzerie

Náměstí 5. května, Jinočany, okres Praha-západ
10 000 Kč/měsíc