Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vlastní gól i střídající Plavšič. Sparta třemi góly zničila Opavu, dotáhla se na druhý Jablonec

Hráči Sparty se radují z gólu. foto: ČTK

Opava - Fotbalisté Sparty zvítězili v dohrávce 13. kola první ligy na hřišti poslední Opavy 3:0 a bodově se dotáhli na druhý tým tabulky Jablonec. Na vedoucí Slavii, která má zápas k dobru, ztrácejí Letenští šest bodů. Pražané vedli ve Slezsku od třetí minuty po gólu nejlepšího ligového střelce Lukáše Juliše. V 73. minutě si dal vlastní branku Tomáš Čvančara a konečný výsledek stanovil v závěru střídající Srdjan Plavšič. Opava nevyhrála už osm kol za sebou.
  20:16

V původním prosincovém termínu se vzájemné utkání neodehrálo kvůli koronaviru v týmu Opavy. Ani tentokrát se Slezanům nemoc nevyhnula, jelikož kvůli ní postrádali bývalého hráče Sparty a nyní trenéra Radoslava Kováče, který je kvůli chybějící licenci oficiálně veden jako asistent Aloise Skácela.

V základní sestavě Pražanů měl po zranění nastoupit Čelůstka. Protože se ale při předzápasové rozcvičce necítil stoprocentně v pořádku, nahradil ho Plechatý. Vedle něj nechyběl znovu Vitík, který ve čtvrtek oslaví 18. narozeniny. Do hostující sestavy se vrátil i uzdravený Karlsson.

Právě švédský hráč se výrazně podepsal po necelých třech minutách pod první gól. Jeho střílenou přihrávku před branku usměrnil do sítě Juliš a vstřelili 11. gól v ligové sezoně.

V osmé minutě se v hostující šestnáctce dostal k míči Hellebrand, jehož střelu zastavila sparťanská obrana. Poté stejný hráč nacentroval do vápna, Holík však ve výhodné pozici na míč nedosáhl. Slezané hráli nadále aktivně a měli větší držení míče, jenže další výraznou příležitost si už do konce úvodního dějství nevypracovali.

Zleva Dávid Hancko ze Sparty a Aleš Nešický z Opavy.
Zleva Aleš Nešický z Opavy a Dávid Hancko ze Sparty.

Po změně stran domácí Čvančara hlavičkoval zblízka pouze do rukavic brankáře Nity. Na opačné straně vyrazil Sáčkovu tečovanou střelu z dálky Fendrich.

Hosté zvýšili v 73. minutě po rohovém kopu kapitána Dočkala, který si do vlastní branky nešťastně srazil Čvančara. V 90. minutě se po Vindheimově přihrávce do vápna prosadil střídající Plavšič.

Pražané neprohráli pět kol po sobě, naplno však bodovali poprvé po dvou remízách. Opavu, která má ještě jeden zápas k dobru, v lize porazili podvanácté za sebou a pošesté v řadě s ní neinkasovali.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...