Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Sport

Volební válka na svazu. Fousek a Slavia se bouří proti schůzce Poborského s delegáty v sídle FAČR

Zleva: Petr Fousek, Karel Poborský a Vladimír Šmicer. foto: Lidovky.cz

PRAHA - Jeden z kandidátů na předsedu fotbalové asociace Petr Fousek se zlobí, že současné vedení zvýhodnilo jeho konkurenta Karla Poborského. „Jedná se o flagrantní porušení neutrality a zejména zásady apolitičnosti sekretariátu,“ prohlásil Fousek. Připojila se i Slavia. Generální sekretář asociace Jan Pauly nařčení důrazně odmítá.
  11:12

Jde o to, že pracovník asociace Jan Hořejší, sekretář Řídící komise pro Čechy, která dohlíží na třetí ligu a divize, rozeslal klubům z těchto soutěží pozvánku na setkání s Poborským na pondělí 24. května čili deset dnů před valnou hromadou.

Petr Fousek.
Karel Poborský.

Pozvání obdrželi také dosluhující předseda asociace Martin Malík, generální sekretář Jan Pauly, plzeňský šéf Adolf Šádek, jablonecký majitel a silný hráč v zákulisí Miroslav Pelta či Martin Drobný, který kandiduje právě na předsedu Řídící komise pro Čechy.

Malík a Šádek zároveň aspirují na funkci místopředsedy za Čechy.

Na schůzce by nebylo nic zvláštního, pokud by nebyla svolána do sídla asociace na pražském Strahově, což se Fouskovi či Slavii zajídá.

„Volební kampaň organizovaná aparátem asociace na jeho půdě pro kandidáty výhradně jednoho týmu považujeme za porušení principů demokratičnosti a férovosti voleb. Respektovaní kandidátů a obnovení transparentnosti rozhodovacích procesů jsou základními pilíři, které veřejnost, partneři a sponzoři od fotbalu právem očekávají,“ píše Slavia v prohlášení.

Koho byste si přáli v čele FAČR?

celkem hlasů: 174

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00středa 26. května 2021. Anketa je uzavřena.

Vladimír Šmicer120
Petr Fousek33
Karel Poborský21

„Jedná-li se o volební setkání Karla Poborského, má se z důvodu neutrality a rovné kampaně konat mimo prostory asociace, a to přesto nebo právě proto, že Karel Poborský je v současnosti svazovým zaměstnancem,“ namítá Fousek.

Poborský pracuje jako ředitel úseku elitní mládeže a například proti současnému předsedovi Malíkovi se ostře vymezil. „Je natolik ztotožněný s dobou Romana Bebra, byl jeho jediný nadřízený, tak není člověk, který by měl vést asociaci.“

O pozici předsedy se 3. června na valné hromadě v Nymburce střetnou Fousek, Poborský a Vladimír Šmicer.

„Pokud byl na setkání s kluby na půdu asociace pozván Karel Poborský, mělo být nabídnuto pozvání i Vladimíru Šmicerovi a mně, tzn. měli být osloveni všichni tři kandidáti na předsedu. Pokud byl pozván pan Drobný, měli být pozváni i pánové Novák, Trněný a Žďárský, všichni kandidáti na předsedu Řídící komise pro Čechy z důvodu rovných podmínek. A týká se to i všech kandidátů na českého místopředsedu,“ zdůraznil Fousek.

„Takováto neuvěřitelná zvýhodňování jsme znali v éře Romana Berbra, ale tento případ jasně potvrzuje, že jeho odchodem se pro některé lidi nezměnilo zhola nic a chtějí pokračovat ve stejném duchu. Je naprosto nepřijatelné je, že takovouto klientelistickou akci navíc přímo organizuje zaměstnanec asociace Hořejší se souhlasem či minimálně s vědomím svého nadřízeného, generálního sekretáře Paulyho, což by v každém normálním svazu muselo vést k rezignacím či k odvoláním z funkcí.“

Generální sekretář Pauly odmítá postranní úmysly, které mu podsouvají Fousek se Slavií, která právě jeho podpořila na pozici předsedy.

„Zaprvé v popisu práce Jana Hořejšího jako sekretáře Řídící komise pro Čechy, která mimochodem nemá teď ani předsedu ani své členy, je informovat kluby podřízené této komisi, že taková schůzka bude. A není nic netransparentního ani na tom, že se jí zúčastní jen někteří z kandidátů na volené funkce,“ prohlásil Pauly.

„Ostatně byli to pouze ti kandidáti na volené funkce, kteří o schůzku s touto skupinou delegátů valné hromady požádali. Nikdo jiný z ostatních kandidátů to neudělal. Pokud k takové žádosti dojde, bude jí okamžitě vyhověno,“ vysvětlil Pauly.

„A že se schůzka koná v sídle asociace, nemá jiný podtext než ten, že sídlo Řídicí komise pro Čechy je právě na Strahově. Takže je logické, že bude probíhat tam. Tím jsou kráceny i veškeré náklady, které by tím jinde vznikly.“

Slavia je zklamána přístupem vedení FAČR k volební kampani

Prohlášení pražského klubu

Slavia považuje za klíčovou otázku Valné hromady FAČR obnovení důvěryhodnosti českého fotbalu.

Demokratičnost a férovost voleb jsou společně s volbou respektovaných kandidátů a obnovením transparentnosti rozhodovacích procesů základními pilíři, které veřejnost, partneři a sponzoři od fotbalu právem očekávají.

Volební kampaň organizovaná aparátem FAČR na jeho půdě pro kandidáty výhradně jednoho týmu – kandidáta na předsedu Karla Poborského a místopředsedu Martina Malíka a za účasti generálního sekretáře FAČR Jana Paulyho považujeme za porušení všech výše uvedených principů.

Prohlášení o transparentnosti voleb, které vedení FAČR veřejně přislíbilo a po českém fotbalu také žádala Národní sportovní agentura dokonce pod hrozbou ztráty části finančních dotací, nemá po podobném jednání větší hodnotu než cenu papíru, na kterém bylo vydáno.

Žádáme vysvětlení, z jakého důvodu byla tato schůzka organizována na půdě FAČR, jaký byl klíč pro výběr hostů z řad kandidátů na VH FAČR a kdo rozhodl o zapojení aparátu FAČR do volební kampaně.

Karel Poborský do kampaně vstoupil se vzletnými slovy: „Už se nemůžu dívat, jak můj milovaný sport upadá, jak ho nejrůznější funkcionáři využívají pro svůj vlastní prospěch a obohacení. Jak mu lidé přestávají věřit, jak se na něj už pomalu nekouká jinak než přes prsty, chci navrátit fotbalu důvěru."

Chtěli bychom se ho veřejně zeptat, zda takto pojatá volební kampaň je reálným naplněním jeho představy o nové budoucnosti českého fotbalu.

Fotbal má být férový nejen na hřišti. Jsme hluboce zklamáni z podobného jednání a rádi bychom připomněli, že na hřišti by za podobné jednání mohlo padnout jediné rozhodnutí - červená karta a vyloučení ze hry.

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...