Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Vyhodit Řepku? Nemyslitelné, tvrdí kouč Sparty Chovanec

Sport

  14:42
PRAHA - Prohra v minulém ligovém utkání v Jablonci si vyžádá změny v základní sestavě fotbalistů Sparty v pondělním derby se Slavií. Generální sportovní manažer letenského klubu Jozef Chovanec v pátek řekl, že rošády v základní jedenáctce se budou týkat především složení zálohy, s jejíž hrou nebyl spokojen.

Jozef Chovanec. foto: ČTK

Jasné je i to, kdo nahradí potrestaného kapitána Tomáše Řepku, kterému ve čtvrtek pozastavila činnost disciplinární komise za jeho vulgární gesta v Jablonci. Jeho místo ve středu obrany zaujme Tomáš Zápotočný. Sparťané berou derby jako šanci odčinit poslední dva nepovedené zápasy na hřištích soupeřů, kdy prohráli důležité duely v Plzni a Jablonci. Chovanec věří, že aktuálně druhý tým ligy proberou i změny v sestavě.

DÁLE K TÉMATU

"Souviset budou především se složením záložní řady, která v Jablonci nehrála podle našich představ. Máme na víc, než jsme předvedli. Náš výkon se nám nelíbil, málo jsme kombinovali, chybělo mi víc odvahy a zarputilosti. A když nejsme spokojení, tak ke změnám dochází," řekl Chovanec. K hráčům měl po prohře v Jablonci důrazný pohovor. "Kdybychom zopakovali stejný výkon i proti Slavii, nestačilo by nám to. My si naopak přejeme, aby nás dobrý výsledek v derby nastartoval do konce ligy," uvedl.

Prostředníček Tomáše Řepky.

Připustil, že Sparta na Slavii vyrukuje zřejmě i s jiným rozestavením než v Jablonci, kde hrála se systémem 4-4-2. O konkrétních jménech Chovanec odmítl hovořit, prozradil pouze to, kdo nastoupí místo distancovaného Řepky. Ve středu obrany se vedle Ericha Brabce postaví Zápotočný a na pravém kraji obrany by se měl objevit Ondřej Kušnír, který zápas v Jablonci vynechal kvůli zdravotním problémům.

Řepkovu absenci označil Chovanec za citelný zásah do sestavy. "Je to velká komplikace, protože na něm naše defenzivní hra z velké části stojí. Když hraje, příliš neinkasujeme. Ale už v zimě jsme udělali taková opatření, abychom měli alternativy pro případ, že někdo ze sestavy vypadne," připomněl Chovanec lednové nákupy stoperů Zápotočného a Ondřeje Švejdíka.

Jozef Chovanec.

Rozhodnutí disciplinární komise respektuje, sám prý měl k Řepkovu extempore v Jablonci výhrady před celým týmem. Ale na Letné podle Chovance vůbec nebyla řeč o tom, že by Řepka mohl být za další prohřešek proti disciplíně vyřazen z mužstva. "O tom absolutně nebyla řeč," prohlásil. Letenským se zatím na jaře příliš nedaří. V pěti zápasech už dvakrát odešli poraženi, na vedoucí Plzeň osm kol před koncem ztrácejí osm bodů a Chovanec si uvědomuje, že tým si už mnoho ztrát dovolit nemůže.

"Samozřejmě, že do derby jdeme s jasným cílem, kterým je vítězství. Také naše postavení nás před derby staví do role favorita, ale také dobře víme, že v zápasech Sparty se Slavií se na to nehraje," uvedl Chovanec. Osmibodová ztráta na vedoucí Plzeň je výrazná, ale šéf letenské lavičky věří, že jeho tým ještě závěr jarní části ligy a boj o titul dokáže zdramatizovat. "Nemáme to už ve vlastních rukou, ale dokud existuje šance, musíme bojovat. Zároveň ale bezpodmínečně musíme zvládat naše zápasy a to se týká hned toho prvního se Slavií," řekl Chovanec.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...