Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Výměna roku dotažena do konce, Ibrahimovič i Eto´o podepsali

Sport

  22:39
MILÁN/BARCELONA - Švédský fotbalista Zlatan Ibrahimovic podepsal pětiletou smlouvu s Barcelonou, a zkompletoval tak výměnu z Interu Milán za kamerunského střelce Samuela Eto'a. Inter navíc získá 46 milionů eur (asi 1,17 miliardy korun) a na roční hostování běloruského záložníka Alexandra Hleba s opcí na případný přestup za 10 milionů eur.

Zlatan Ibrahimovič s japonskou fanynkou. foto: ČTK

Ibrahimovic se tím stal historicky nejdražší posilou Barcelony a třetím nejdražším hráčem v historie. Eto'ova cena byla totiž stanovena na 22 milionů eur, což v součtu dělá 68 milionů eur. Ibrahimovicův přestup se tak vyrovná nedávnému přesunu Brazilce Kaká z AC Milán do Realu Madrid.

Sedmadvacetiletý švédský reprezentant dnes podstoupil v Barceloně zdravotní prohlídku, která potvrdila zprávy z Itálie, že si Ibrahimovic během nedávného přípravného utkání Interu Milán zlomil prst na levé ruce. To však přestup nezhatilo. I tak by měl být připraven pro start nového ročníku španělské ligy.

Ibrahimovic v uplynulé sezoně Serie A nastřílel 25 gólů, čímž si vysloužil korunu pro krále střelců. Celkem dal za Inter v 88 ligových zápasech 57 zásahů. Dalších 58 gólů zaznamenal při předchozích angažmá v Juventusu Turín a Ajaxu Amsterodam. V současnosti je považován za jednoho z nejnebezpečnějších útočníků světa.

Rovněž pětiletou smlouvu podepsal o rok starší Eto'o v Interu Milán. Ten s výměnou do Interu souhlasil poté, co mu trenér Pepe Guardiola před třemi týdny oznámil, že s ním už nepočítá a umožnil mu hledat nové angažmá.

Kamerunec byl přitom v posledních letech nejlepším střelcem Barcelony, když ve 145 ligových zápasech od roku 2004 nastřílel 108 branek. Měl lví podíl na zisku tří španělských titulů a dvou výhrách v Lize mistrů.

"V Barceloně jsem psal historii, ale tahle kapitola je u konce. V Interu začínám novou kapitolu úplně od nuly. Věřím, že se mi bude dařit stejně a že s Interem získám trofeje stejně jako s Barcelonou," uvedl Eto'o na webu italského mistra.

Autor: