Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Vyztužit obranu, zní priorita

Sport

  8:24
PRAHA - Bez inkasovaného gólu se neprohrává. Jde o jednu ze základních fotbalových moudrostí, zní trochu banálně, ale stále platí. Právě nepropustná defenziva patřila ještě nedávno mezi přednosti české reprezentace. Stačí oživit vzpomínky na loňský závěr kvalifikace o Euro.

Trénink na Štiříně foto: ČTK

Bez inkasovaného gólu se neprohrává. Jde o jednu ze základních fotbalových moudrostí, zní trochu banálně, ale stále platí.
Právě nepropustná defenziva patřila ještě nedávno mezi přednosti české reprezentace. Stačí oživit vzpomínky na loňský závěr kvalifikace o Euro. V posledních sedmi zápasech inkasoval tým ještě pod vedením Karla Brücknera jedinkrát – a navíc šlo o vlastní gól. To byl jeden z podstatných faktorů, který posunul Česko na závěrečný turnaj ve Švýcarsku a Rakousku.

Bilance roku 2008 vyznívá odlišně. Zatímco loni soupeři překonali českou obranu jen čtyřikrát, letos se radovali ze vstřelené branky dvanáctkrát. A to má před sebou tým trenéra Rady ještě téměř celý podzimní program, který odstartuje už příští středu těžkou prověrkou v Severním Irsku.

"Pod touto nepříjemnou bilancí se podepsalo mnoho faktorů. Včetně velké kvality soupeřů. Určitě na tom ale musíme zapracovat,“ sliboval Petr Rada zlepšení na začátku soustředění, které tráví jeho svěřenci od úterý ve středočeských Kunicích.

Česká selhání při inkasovaných gólech vykazují v poslední době některé shodné znaky.

Prvního si všimne i laik. Góly do české sítě padají v závěrech utkání. Drtivý turecký obrat, při němž se již téměř jisté vítězství změnilo v trpkou porážku 2:3, odvál na evropském šampionátu postup do čtvrtfinále. Od historického vítězství ve Wembley dělilo minulý měsíc české fotbalisty jen krátké nastavení druhé půle. Nakonec si čeští fotbalisté z Londýna odvezli pouze remízu 2:2. Jak zvládnout lépe klíčové momenty, v nichž se tradičně rozhoduje o osudu střetnutí?
Nejlepší je nedostat se vůbec pod tlak. "Není to jen záležitost obránců, ale i všech ostatních na hřišti. Je důležité držet balon dál od naší branky a obraně tím ulehčit,“ nabádal záložník David Jarolím.

Jankulovski opět trénoval
Další dobré varování před zápasem v Belfastu poskytla opět anglická zkušenost. Ostrovní mužstva jsou silná při standardních situacích. Při prvním i druhém gólu zaspala ve Wembley česká obrana po rohovém kopu. "Ostrovní týmy mají dobrý náběh. Ve vápně jim dáváme příliš mnoho prostoru,“ analyzoval záložník Jan Polák.

Po kondiční části přípravy mělo včera poprvé dojít na pilování lepšího rozestavení ve vápně, které by nechtěným selháním zabránilo. Jak při standardkách bránit – osobně, nebo zónově? Hráči se ve svých klubech setkávají s oběma způsoby, Rada nyní hledá řešení, které by vyhovovalo všem. "V Anderlechtu bráníme zónově, ale zvládnu obojí,“ dal najevo Polák.

Co by ještě mohlo narušit závěrečné dny přípravy? Třeba nečekané zdravotní komplikace. V tomto ohledu přišla dobrá zpráva. Vyšetření obránce Marka Jankulovského neodhalilo vážnější zranění stehenního svalu a klíčový muž defenzivy se včera opět zapojil do tréninku.









Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!