Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Souček spasil West Ham, pak dělal helikoptéru: Oslava má zvláštní význam

Tomáš Souček slaví gól, kterým rozhodl utkání s Nottinghamem pro West Ham foto: AP

Blížil se pomalu závěr zápasu, když si James Ward-Prowse nachystal balon u pravého rohového praporku. Tomáš Souček už vyčkával ve vápně, až z kopačky specialisty na standardky přiletí centr. Přiletěl. Hlavička. Gól! West Ham vede 3:2, vítězí a český fotbalista na tom má nezměrnou zásluhu.
  13:09

„Mám obrovskou radost, že jsem týmu mohl pomoci vítězným gólem,“ usmíval se Souček do kamery klubové televize. „Už bylo skoro nastavení, my potřebovali vyhrát a povedlo se.“

Ze čtyř předchozích ligových zápasů totiž West Ham vytěžil pouze bod. K tomu nebylo daleko ani v neděli s Nottinghamem.

Pak ale udeřil Souček.

„Byl jsem už trochu frustrovaný, předchozí šance mi nevyšly. Trefil jsem břevno, potom výborně zasáhl gólman Vlachodimos, byl jsem tak blízko!“ popisoval neúnavný středopolař. „Doufal jsem však, že se do nějaké příležitosti ještě dostanu. Věřil jsem. A stalo se.“

Souček zužitkoval parádní centr Warda-Prowse, který se podepsal už pod vyrovnávací branku Jarroda Bowena. V euforii pak exslávista běžel k fanouškům a s úsměvem od ucha k uchu se točil jako helikoptéra.

„Snažil jsem se vychutnat si ten okamžik. Oslava pro mě má zvláštní význam, rodina o něm ví,“ líčil Souček trochu tajemně. Víc ale po třiadvacátém gólu v Premier League neprozradil.

V sezoně to byl jeho třetí, přišel téměř měsíc přesně od druhého, který zaznamenal při remíze 2:2 s Newcastlem. Právě v tomto duelu získal West Ham onen zmíněný bod, potom třikrát podlehl Aston Ville (1:4), Evertonu (0:1) a Brentfordu (2:3).

Nyní konečně zabral.

„Zasloužili jsme si to, těší mě, že jsme potěšili fanoušky, kteří nás podporovali celý zápas,“ konstatoval Souček. „Je dobrý pocit konečně vyhrát, už bylo na čase.“ Pro něj osobně jde navíc o vítané povzbuzení před reprezentační přestávkou, v níž Češi v kvalifikačním finiši vyzvou Polsko a Moldavsko.

K účasti na evropském šampionátu v Německu jim stačí porazit druhý jmenovaný tým v pondělí 20. listopadu. S Poláky se utkají ve Varšavě v pátek.

„Čekají nás důležité zápasy a naším cílem je postoupit, to je jasné. Udělám pro to maximum,“ dodal.

Autor: