Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Začíná Premier League. Chelsea plánuje útok na titul, představí se i dva Češi

Sport

  5:00
Obhájí Liverpool titul první anglické ligy? Nebo se na trůn vrátí letos druhý Manchester City s koučem Pepem Guardiolou? Či snad utne svůj půst městský rival United? Favoritů je před startem nového ročníku několik, přičemž jedním z nejčastěji skloňovaných jmen je Chelsea.

Timo Werner (uprostřed) se prosadil hned v prvním zápase v dresu Chelsea. foto: Twitterový účet ESPN.

Tým ze Stamford Bridge nemohl půl roku přinést žádnou posilu, dostal totiž trest za porušení pravidel o uzavírání smluv s mladými hráči. Trest vypršel na začátku roku a klub nutně potřeboval nahradit Edena Hazarda, který zamířil do Realu Madrid.

Z Ajaxu Amsterdam získala Chelsea marockého reprezentanta Hakima Ziyecha.
Timo Werner se prosadil hned v prvním zápase v dresu Chelsea.

To se mu podařilo. Přišel Kai Havertz za 72 milionů liber, Ben Chilwell za 50 milionů, Timo Werner stál 48 milionů, Hakim Ziyech 36 milionů… Chelsea se po uvolnění zákazu pořádně rozšoupla a tým od základu proměnila. Ještě připočtěte Thiaga Silvu a Malanga Sarra, kteří do londýnského celku dorazili zadarmo, a máte mužstvo, které musí bojovat o titul. Na poslední chvíli se navíc podařilo podepsat ještě pětadvacetiletého brankáře z Lille Edourada Mendyho, kterého doporučil Petr Čech.

Příliš velká očekávání?

Chelsea letos utratila za posily hodně přes 200 milionů liber, což je letošní léto nejvíc ze všech klubů Premier League a zároveň vůbec nejvíc v její historii. Teď se od ní čeká, že drahé nákupy přetaví ve výsledky.

„I když jsme měli zákaz kupovat hráče a máme za sebou těžký rok, obávám se, že budou očekávání od Chelsea příliš velká. Musím to přijmout jako část své práce a snažit se ji dělat nejlépe, jak dovedu,“ uvědomuje si kouč Frank Lampard. „Nepřišel jsem do Chelsea bojovat o čtvrté místo,“ slíbil fanouškům.

Právě ke čtvrtému místu dovedl Blues ve svém prvním roce na lavičce. Teď však musí zamířit ještě výš. „Vím, co obnáší vyhrát Premier League. City a Liverpool už pár let ostatním utíkají. Doufám, že se zlepšíme. Víme, že očekávání existují, ale chceme se zlepšovat a nepředbíhat,“ hlásil před sezonou.

Ta začíná už dnes, otevře ji od 13.30 zápas mezi Fulhamem a Arsenalem. Chelsea se představí až v pondělí, jejím soupeřem bude Brighton.

Liga s řadou omezení

Po pouhých 48 dnech, kdy se odehrál poslední zápas předešlé sezony, nastoupí hráči na stadiony znovu. Stejně jako v dohrávce se ovšem budou muset nadále držet přísných hygienických pravidel.

Velkým otazníkem jsou zejména fanoušci. Ti se zatím na stadion nepodívají, nadějí však je, že by se do hledišť mohli vrátit už v říjnu. Sice v omezeném počtu, ale přece. Samozřejmě pouze za předpokladu, že se situace s covidem-19 výrazně nezhorší.

Novou sezonu začnou v Premier League také dva čeští hráči. V Burnley bojuje osmadvacetiletý útočník Matěj Vydra, West Ham si zas od Slavie koupil záložníka Tomáše Součka, který výraznou měrou pomohl k udržení týmu v lize.