Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Zázrační mladící Messi a Bojan dotáhli Barcelonu k další trofeji

Sport

  9:45
PRAHA/BARCELONA - VIDEO První trofej v letošní sezoně pro sebe ukořistil vládce té poslední nejen ve Španělsku, ale také v Evropě - FC Barcelona. V nových dresech si fotbalisté katalánského gigantu poradili s baskickým Athleticem Bilbaem 3:0 a po výhře předminulou neděli 2:1 mohli začít Puyol a spol. slavit.

Bojan Krkič. foto: ČTK

Nebyla to žádná óda na fotbal. Barcelonský kolos, který v loňské sezoně despoticky ovládl fotbalovou Evropu se do té nové rozjíždí zatím pomalu. Na hrdý baskický celek z Bilbaa to ovšem stačilo - stejně jako před týdnem.

Katalánci nastoupili do utkání v sestavě, která se již notně přiblížila té ideální ligové, tedy i s největšími posilami z Interu Milán Maxwellem a Zlatanem Ibrahimovicem. A především souhra útočné vozby Henry-Zlatan-Messi má zatím do sehraného fotbalového orchestru daleko. "Zlatan hrál dobře, ale je jasné, že jeho souhra s Messim a Henrym chce ještě čas. Je to ale skvělý fotbalista," hodnotil po utkání součinnost útoku kouč Pepe Guardiola.

Barcelonští sice měli celé utkání pevně v rukou, ovšem do velkých šancí se ředevším v první půli nebyli schopni dostat. Finální fázi kazilo až příliš mnoho nepřesností. Hosté z Bilbaa, kteří po prvním utkání museli vstřelit dva góly, ale domácím cestu za výhrou usnadnili. Za celé utkání totiž jeho hráči ani nevystřelili na Valdésovu branku.

FC BARCELONA 3:0 ATLHETIC BILBAO:

O osudu zápasu tak rozhodla první polovina druhého dějiství - v 50. minutě předvedl své kousky Messi a bylo to 1:0. Tentýž hráč o čtvrt hodinu později s přehledem proměnil penaltu, kterou domácí kopali po sporném faulu jednoho ze stoperů baskického celku na Daniho Alvése. "Messi se opět bavil fotbalem a díky tomu bavil fotbalem i fanoušky, je to úžasný hráč," chválil Argentince Guardiola.

V 72. minutě předvedl svůj hlad po gólech mladičký Bojan Krkič. Barcelonský kouč mu v letošní sezoně slíbil více příležitostí a katalánský klenot mu důvěru oplácí. Minutu po svém příchodu na hřiště uštval oba stopery Athleticu, kličkou si položil i brankáře a s přehledem "došťouchal" míč do sítě potřetí.

Barcelona tak oslavila svůj osmý triumf ve španělském Superpoháru a v pátek může získat i ten evropský - v Monaku se střetne coby vítěz Ligy mistrů se Šachťarem Doněck, který ovládl poslední ročník Poháru UEFA (nyní Evropské ligy).

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...