Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Zázračný přestup do Lazia.

Sport

  7:15
OPAVA/PRAHA - Jako blesk z čistého nebe se zrodil zatím nejzajímavější letní přestup. Devatenáctiletý útočník juniorské fotbalové reprezentace Libor Kozák přestoupil z druholigové Opavy rovnou do věhlasného Lazia Řím. Do klubu, kde se poprvé na Apeninském poloostrově předvedl i Pavel Nedvěd.

Devatenáctiletý Libor Kozák přestoupil z druholigové Opavy do Lazia Řím. foto: ČTK

Kozákova talentu si všiml a společnou prací jej dokázal naplno rozvinout současný trenér SFC Opava Jiří  Neček.  Kozák v dorostu hrával defenzivní štít. Do útoku druholigového klubu se posunul díky souhře náhod. V zimním přestupovém období sezony 2006/07 udělalo klubové vedení administrativní chybu a tehdejší týmový střelec Pavel Šultes utekl do Olomouce.  Tím se pro Kozáka otevřelo volné místo.

"Vytáhl jsem ho do áčka a dva dny osobně trénoval. V prvním ostrém zápasu dal gól. Hodně se chytnul,“ vzpomíná Jiří Neček. Na jaře nastřílel 193 cm vysoký útočník šest gólů a v minulé sezoně jich jedenáct přidal. Stal se nejlepším střelcem druhé ligy. Italští skauti byli přítomni, jak na zápasech reprezentační devatenáctky, tak i na domácích zápasech Opavy.

Čím hráč vyslance velkoklubu zaujal? V čem je jeho síla? "Libor je velký bojovník a zarputilec. I  povahově je to výborný kluk. Jak do party, tak do tréninku. Nikdy nic nešidí. Je to vysoký hlavičkář, ale zároveň má velké zrychlení. Dostává se před obránce, pokrývá balon tělem a rve se o každý míč. Je technicky vybavený a umí vystřelit levou i pravou nohou, hodí se do kombinace, sklepává balon,“ nabídl Neček dlouhý výčet hráčových předností.

O nadějného mladíka se zajímalo mnoho klubů z Česka i zahraničí. Z nejvyšší domácí soutěže to byly Baník, Slavia, Teplice či Olomouc. Nabídka z Lazia však všechny ostatní zastínila. Kozák nemá vlastního manažera a jeho přestup řídil generální manažer Opavy Pavel Hadamczik ve spolupráci s italský agentem Sergiem Bertim.  Lazio počítá s útočníkem rovnou do A týmu.

Autoři: