Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zemřel fotbalový trenér Vengloš, strůjce československého bronzu na mistrovství Evropy. Bylo mu 84 let

Ve věku 84 let zemřel 26. ledna 2021 bývalý úspěšný fotbalový trenér Jozef Vengloš (na archivním snímku z 8. listopadu 2016). V roce 1980 dovedl Československo k třetímu místu na mistrovství Evropy. foto: ČTK

Bratislava - Ve věku 84 let zemřel bývalý úspěšný fotbalový trenér Jozef Vengloš, který v roce 1980 dovedl Československo k třetímu místu na mistrovství Evropy. Na svých internetových stránkách o tom informoval Slovenský fotbalový svaz.
  22:24aktualizováno  22:40

„Celý slovenský fotbal se v úterý večer potáhl černým suknem, smutek zasáhl každého z nás. Vyjadřujeme hlubokou soustrast nejbližším, manželce Evě a synům Jozefovi a Jurajovi. Pane Vengloš, nikdy nezapomeneme a vždy budeme s úctou vzpomínat,“ uvedl svaz na webu.

Ve věku 84 let zemřel 26. ledna 2021 bývalý úspěšný fotbalový trenér Jozef Vengloš (na archivním snímku z 8. listopadu 2016). V roce 1980 dovedl Československo k třetímu místu na mistrovství Evropy.

Vengloš patřil k nejvýznamnějším postavám československého fotbalu. Reprezentaci dovedl na dvě mistrovství světa a v roce 1990 se díky angažmá v Aston Ville stal prvním zahraničním trenérem v anglické lize. Poté trénoval také Celtic Glasgow nebo Sporting Lisabon.

Jako asistent byl Vengloš také u slavného triumfu Československa na mistrovství Evropy v roce 1976 v Bělehradě. Po rozpadu Československa byl prvním trenérem slovenské reprezentace a poté působil i jako expert světové federace pro vzdělávání trenérů.

Pro FIFA a UEFA pracoval jako technický delegát na mezinárodních akcích a do roku 2010 nechyběl na jediném mistrovství světa a Evropy. V roce 2007 získal od UEFA diamantový řád za zásluhy o rozvoj fotbalu a před sedmi lety dostal nejvyšší ocenění i od FIFA.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...