Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ženeva fandí Portugalsku

Sport

  12:50
ŽENEVA - Ženeva je ponořená do fotbalu, to je jisté. Všude na domech z oken visí vlajky, převážně ty domácí s helvétským křížem. Při toulkách městem mě však zarazila jedna věc, zdaleka největší počet nedomácích vlajek patří našemu dnešnímu soupeři - Portugalsku.

Portugalsko zatím vede. foto: ČTK

Ano, je to tak. Ženeva fandí dnes hlavně Portugalcům. Naopak českou vlajku skoro neuvidíte. Maximálně tak v kombinaci se švýcarskou, tureckou a portugalskou, to protože město hostí fotbalisty těchto čtyř národů. Případně u hotelů, ty se rozhodly vyvěsit rovnou vlajky všech zemí, které se kvalifikovaly na letošní turnaj. Jenže na autech, v oknech bytů, všude... Portugalsko.

Dlouho mi to vrtalo hlavou. Pátral jsem po příčině. Je to snad tím, že Češi porazili Švýcary v prvním utkání? Že Švýcaři cítí křivdu za neodpískanou penaltu v jejich prospěch (takhle to tady cítí opravdu všichni)? Nebo jsou domácí takoví fajnšmekři, že jim jde jen o to, že prostě fotbalisté ze západu Pyrenjského poloostrova hrají pohlednější fotbal?

 
Nakonec jsem narazil na starousedlíka, který dokázal mluvit anglicky (to bohužel občas nezvládají ani ti, co pracují pro UEFA) a všechno mi osvětlil. "Ale ne, to není tak, že bychom fandili Portugalsku. Ve městě prostě žije a pracuje spousta lidí z Portugalska," usmíval se chlapík v obleku.

A je to. Záhada vyřešena a konečně se mohu soustředit na fotbal, i když město fandí zelené. Nakonec, už se to tu začíná plnit i červenou a pokřiky, že kdo neskáče, není Čech.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!