Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Sport

Celtic - Sparta 1:4. Juliš zničil Skoty hattrickem, poslední třešničku přidal Krejčí

Sparta v Evropské lize porazila Celtic foto: Reuters

Glasgow - Fotbalisté Sparty v Evropské lize porazili 4:1 Celtic a ve třetím kole základní skupiny poprvé bodovali. O výhře letenského celku, který předchozí dva zápasy prohrál se skóre 1:7, dnes v Glasgow rozhodl třemi góly Lukáš Juliš, poslední branku dal Ladislav Krejčí starší. Za domácí ve druhém poločase snížil na 1:2 Leigh Griffiths.
  20:51

Sparta se kromě herního výpadku po přerušení české ligy kvůli koronaviru musela i dnes vyrovnat s řadou absencí. Trenér Kotal nemohl počítat s brankářskou jedničkou Hečou, Štetinou, Hložkem, Kozákem, Hanouskem, Minčevem, Součkem a Holcem. Na poslední chvíli navíc vypadl stoper Čelůstka a jen na lavičce začal záložník Dočkal.

UTKÁNÍ JSME SLEDOVALI ŽIVĚ ZDE

Ve stoperské dvojici nastoupil záložník Pavelka s Plechatým a první start v nové sezoně si připsal také uzdravený Hancko. V základní sestavě se objevili také Polidar s Karabcem. Do branky se postavila někdejší letenská jednička rumunský reprezentant Nita.

Sparta v Evropské lize porazila Celtic
Sparta v Evropské lize porazila Celtic

Spartě chvíli trvalo, než se dostala do tempa, ale Celtic úvodní dvacetiminutovou převahu neproměnil v jedinou šanci. Poté převzali aktivitu hosté a ve 23. minutě trefil Karlsson břevno. Chvíli nato Juliše ve velké šanci vychytal Bain, ale po následném rohu už útočník Sparty otevřel skóre. Hancko nejprve poslal míč hlavou do tyče a Juliš se prosadil z dorážky.

Celtic se do první velké šance dostal ve 37. minutě a málem bylo vyrovnáno. Christie povedenou přihrávkou našel za obranou Elyounoussiho a norský útočník trefil břevno. V závěru poločasu Nita zlikvidoval pokus Rogiče a z protiútoku přidal Juliš druhý gól. Po Karabcově přihrávce si posunul míč a Bain na střelu po zemi nedosáhl.

Krátce po přestávce mohl Juliš završit hattrick, ale špatnou rozehrávku Baina nepotrestal a vystřelil mimo. Po hodině hry trefil Sáček z dálky tyč a v 65. minutě přišel za zahozené šance trest. Rogič se dostal za obranu, s jeho pokusem si Nita ještě poradil, ale z dorážky snížil střídající Griffiths.

Celtic ožil a dostal Spartu pod tlak. Do vyložených šancí se však domácí nedostali a naopak po rychlém brejku inkasovali potřetí. Po levé straně utekl Karlsson a předložil míč Julišovi, který se před odkrytou brankou nemýlil. Definitivní gólovou tečku za zápasem udělal v 90. minutě střídající Ladislav Krejčí starší.

Sparta venku v pohárech vyhrála po šesti porážkách za sebou a v tabulce skupiny H jí patří třetí místo o dva body před posledním Celticem, který Pražané v dalším kole za tři týdny přivítají na Letné. Postupové příčky patří se sedmi body vedoucímu Lille a se šesti body AC Milán.

TSG 1899 Hoffenheim - Slovan Liberec 5:0 (2:0)

Branky: 22. a 29. Dabbur, 71. a 76. Adamjan, 59. Grillitsch. Rozhodčí: Karasev - Demeško, Gavrilin (všichni Rus.). ŽK: Bogarde - Purzitidis, Koscelník. Bez diváků.

Sestavy:

Hoffenheim: Baumann - Bebou, Bogarde, Vogt (46. Grillitsch), Akpoguma (61. Nordtveit), Skov - Gačinovič, Rudy (46. Samassékou), Baumgartner (73. Belfodil) - Klauss, Dabbur (61. Adamjan). Trenér: Hoeness.

Liberec: Hasalík - Koscelník, Mikula, Kačaraba, Purzitidis, Kosek (90.+2 Kazda) - Cancola (90.+2 Dvořák), Nešický (90.+2 Černický), Hromada (77. Michal), Mara - Rondič (67. Csáno). Trenér: Hoftych.

Autor: