Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Zlatý míč patří Zidanemu

Sport

  11:24
BERLÍN - Přesto, že se francouzská fotbalová hvězda Zinedine Zidane rozloučil ve finále nevysvětlitelným zkratem, zvolili ho novináři nejužitečnějším hráčem mistrovství světa.

Zinedine Zidane získal Zlatý míč. foto: AFP

Italského kapitána Fabia Cannavara však porazil o pouhých 35 bodů. Třetí skončil další člen vítězného italského týmu Andrea Pirlo.

Deset kandidátů vybrala po semifinálových zápasech technická komise FIFA a z této desítky pak žurnalisté volili fotbalového krále. Ještě v polovině nedělního večera asi nikdo nepochyboval, že trofej získá Zidane, ale když hlavou udeřil protihráče a dostal červenou kartu, začaly se misky vah naklánět pro jeho italského konkurenta.

Zidane však stejně vyhrál, nasbíral 2012 bodů. Mnozí žurnalisté možná svůj lístek odevzdali ještě před osudným okamžikem, nebo i přes selhání nervů považují Francouze za největší hvězdu turnaje.

V hlasování fanoušků na internetové stránce FIFA zvítězil italský brankář Gianluigi Buffon, těsně před Zidanem a Pirlem. 

Mezinárodní fotbalová federace udělovala na závěr šampionátu ještě další trofeje. Zlatou kopačku si vystřílel pěti góly Němec Miroslav Klose, o stříbru a bronzu mezi třígólovými střelci rozhodl nižší počet odehraných minut. Druhé místo tak obsadil Argentinec Hernán Crespo a třetí Brazilec Ronaldo.

Nejlepším mladíkem je podle technické skupiny FIFA Němec Lukas Podolski a Jašinova cena pro nejlepšího brankáře patří Buffonovi. O Cenu fair play se podělí Brazilci a Španělé, zatímco Portugalci byli vyhlášeni nejzábavnějším týmem šampionátu. 

Přehled trofejí FIFA:
Zlatý míč: 1. Zidane (Fr.) 2012 bodů, Stříbrný míč: Cannavaro (It.) 1977,
Bronzový míč Pirlo (It.) 715.

Zlatá kopačka:
Klose (Něm.) 5 branek, Stříbrná kopačka: Crespo (Arg.) 3,
Bronzová kopačka: Ronaldo (Braz.) 3.

Jašinova cena: Buffon (It.).

Nejlepší mladík: Podolski (Něm.).

Cena fair play: Španělsko a Brazílie.

Nejzábavnější tým: Portugalsko.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!