Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sabotáž, nebo krása? Po čtrnáctigólovém zápase je trenér Vrba na odpis

Zklamaný brankář Zlína Matěj Rakovan dostal od boleslavských fotbalistů devět gólů. foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Neumění? Zatmění? Sabotáž? To jeden pohled na rekordních čtrnáct gólů, které padly během jediného utkání ve fotbalové lize. Ten druhý pohled má úplně opačné vyznění. Koncert. Ohňostroj. Krásná bláznivost.
  7:48

„Vůbec si nedovedu představit, jak se to mohlo takhle sejít,“ pravil slávistický trenér Jindřich Trpišovský, který vše sledoval na dálku. Zatímco chystal svůj tým na utkání, daleko na Moravě se dělo něco unikátního – Zlín versus Mladá Boleslav. Prostě to byl fotbalový úlet.

0:1 v 11. minutě.

2:1 v 15. minutě.

3:1 krátce po přestávce.

3:4 v 53. minutě.

5:9 na konci.

Ne, to vážně nebyla žádná počítačová hra, ve které si můžete předem naprogramovat panáčky, aby se z každé akce trefili do sítě. Tohle byla profesionální soutěž, která během sobotního odpoledne vládla všem sportovním zprávám. Čtrnáct gólů padlo za devadesát minut naposledy v poválečné sezoně 1945/46, kdy Kladno sťalo nebohou Trnavu 12:2.

Zlínský trenér Pavel Vrba v utkání s Mladou Boleslaví.

„Hrát tu dorost, tolik gólů nedostanou. To si prostě za rámeček nikdo nedá. Ani já,“ pravil zlínský trenér Pavel Vrba, jenž prožívá smutný profesní sešup. Ještě v létě 2016 vedl reprezentaci na mistrovství Evropy, všemi velebený za pohádkové tažení v Plzni. Dnes? Je na dně. Po dvanácti kolech poslední v tabulce, osm porážek, příšerné skóre 13:34. V sezoně už jeho tým prohrál 1:4, 1:5 či 1:7. Po sobotě si obránce Rudolf Reiter stýskal: „Trénujeme jako dementi, běháme jako koně a pak přijde tohle.“

Zatímco trenér Vrba hazarduje se svým jménem, Zlín s budoucností. Nicméně do archivů se zapsal přestřelkou, která nemá obdoby.

„Vůbec nevím, co se stalo. Erupce. Houpačka. Pořád jsem z toho vykulený,“ říkal boleslavský trenér Marek Kulič. Klubový pomocník, který spravuje twitterový účet a kromě jiného aktualizuje vývoj skóre, si po hodině hry upoceně posteskl: „Nestíhám to sem dávat!“

Přesně tak to bylo. Pokud jste zápas sledovali přes online zpravodajství, museli jste si myslet, jestli náhodou internet nenapadli ovínění hackeři. Vždyť i hokejové zápasy přinášejí takové kotrmelce jen zřídka.

A fotbal? To už vůbec ne.

Kdo neviděl, neuvěří.

Kdo viděl, nepochopí.

Postupně se ke zlínskému masakru vyjádřili snad všichni trenéři v lize a recesistická facebooková stránka s názvem Fanklub defenzivního fotbalu měla pré. Ve svých příspěvcích chválí zápasy, které stály za starou belu a končí bez gólů, velebí rozoraná hřiště, šílené fauly nebo kiksy rozhodčích. Když se při vyhroceném zářijovém derby zjistilo, že čistá hra trvala trapných 35 minut, sarkastický web byl u vytržení. Přesně z takové bídy si dělá legraci. Ale po sobotě? Komentáře měly úplně opačné vyznění. Jen pro ilustraci pár vět: „Vražda! Oba týmy okamžitě vyloučit z ligy. Černé vlajky na půl žerdi a vyhlásit státní smutek. Fotbalová genocida.“

Boleslavský trenér Marek Kulič radí svým svěřencům v zápase proti Zlínu.

Ten zápas, který předem nijak zvlášť nelákal na svou atraktivitu, zamířil mezi ligové kuriozity. Zatímco Zlín předváděl fotbalovou sebevraždu, pod kterou se šílenými chybami podepisovali obránci a najmě brankář Rakovan, Mladá Boleslav si vychutnávala každý úprk dopředu. Z jedenácti střel vykouzlila devět gólů. „Ani nevím, kdo je dával a jaký byl vývoj,“ povídal kouč Kulič.

A abychom nezapomněli na ostatní: vedení ve fotbalové tabulce si drží Sparta těsně před Slavií, třetí Plzeň rupla 0:3 v Liberci.

Autor: