Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Zůstal slávistou. I ve Spartě

Sport

  10:59
Ze Slavie do Sparty nebo naopak. Za 116 let společné existence tradičních klubových značek platilo většinou na přestupové burze nepsané fotbalové pravidlo: k největšímu konkurentovi se přímo neodchází.

I když Novotnému ve Slávii vypršela smlouva, musela Sparta zaplatit odstupné 3 miliony korun. foto: ČTK

Poslední měsíce jsou ale na stěhování po jindy zapovězené trase poměrně bohaté. Jen za poslední rok si pražská "S“ mezi sebou vyměnila hned tři hráče. Z Letné odešli na slávistickou adresu Ladislav Volešák a Martin Abraham, opačným směrem zamířil brankář Matúš Kozáčik. Na slávistické soupisce najdete před dnešním derby dokonce pět jmen se sparťanskými kořeny.

Fotbalové tabu na přestupové mapě začalo sílit ve dvacátých letech po zavedení profesionalismu. Během pionýrských dob panovaly uvolněnější mravy. Spartě se podařil husarský kousek v roce 1903, kdy přetáhla hned trojici slávistických opor.

Kdo dnes půjde proti svému bývalému klubu

SPARŤANÉ VE SLAVII
Daniel PUDIL

Na příležitost v prvním týmu čekal budoucí reprezentant na Letné marně. Dočkal se až v Blšanech, odkud přes Liberec doputoval do Slavie.

Ladislav VOLEŠÁK

Podobný případ jako Pudil. Ani vydařený podzim 2006 v Českých Budějovicích nepřesvědčil Spartu, aby šikovného zahravače přímých kopů dokázala využít.

David STŘIHAVKA

Odchovanec Bohemians to ve Spartě zkoušel dvakrát. Nakoukl do Ligy mistrů, v lize dvakrát střídal. Renomé si vydobyl až v Baníku. Slavia ho  zlákala z anglického Norwiche.

Marek JAROLÍM

Synovce slávistického trenéra fotbalově vychovali na Letné. Jeho přednosti v záloze využili až v Plzni, kam přestoupil vlétě 2006. Tam vzbudil také pozornost červenobílých.

Martin ABRAHAM

Do Sparty přicházel z Liberce jako velká posila. Sparťanskou kariéru pokazila defenzivnímu záložníkovi vznětlivá povaha. Po incidentu v Teplicích dostal čtyřzápasový distanc, pak přišlo zranění kotníku. Poslední den přestupového období se nečekaně objevil na Slavii.

SLÁVISTÉ VE SPARTĚ
Pavel HORVÁTH
V období po titulu v roce 1996 se sparťanský odchovanec vypracoval v největší hvězdu Slavie, stal se i její reklamní tváří na billboardech. Po roce 2000 střídal vyhlášený špílmachr kromě dvou let v Teplicích zahraniční angažmá. Z japonského Kóbe ho k sobě povolal na začátku svého působení ve Spartě trenér Bílek.

Matúš KOZÁČIK
Slovenský brankář věřil, že slávistickou nejistotu vymění za lepší budoucnost na Letné. Sparťanská realita je půl roku po přestupu pro Kozáčika hodně neveselá. Mezi tyče se v lize ještě nepostavil. Dvojice Grigar–Poštulka ho od října nepustila ani na lavičku.

Mnohem živější jsou ojedinělé příklady z posledního desetiletí minulého století. Sparťané jen těžko přenášeli přes srdce, když se do sešívaného dresu podařilo obléct jejich odchovance Patrika Bergra. Slávisty zase musela bolet ztráta Vladimíra Labanta. Po slovenském reprezentantovi sáhla pohotově Sparta, když jednomu z nejlepších ligových beků v Edenu vypršela smlouva.


Unikátní dvojitý obrat se podařil obránci Pavlu Novotnému. Poté co mu v létě 1997 vypršela smlouva ve Slavii, podepsal nový kontrakt s letenským rivalem. Poslední rok v prvním červenobílém angažmá strávil na hostování ve Wolfsburgu. "Byla to trochu rarita. Chtěl jsem se ve Slavii dohodnout na nové smlouvě, ale z různých důvodů se to nepovedlo. Nevyšel mi odchod do zahraničí, a když se ozvala Sparta, kývl jsem,“ vysvětluje s odstupem. V rudém dresu se v derby pražských "S“ radoval ze vstřeleného gólu. Na podzim 1999 ale jen zmírnil v Edenu porážku hostů 1:2. Se Spartou ani Slavií na hřišti neslavil v derby ani jedno vítězství. Vždy stál na méně šťastné straně. Jeden z účastníků stříbrného EURO 1996 však mohl jako jeden z mála porovnat, jak se liší atmosféra před prestižním soubojem v kabině obou táborů. "Jenže žádný větší rozdíl neexistuje. Kluci se na zápas těší jako na svátek ve Slavii i Spartě.“

Pohyby mezi pražskými "S“

Kdo přestoupil v české lize přímo ze Slavie do Sparty:

Pavel Novotný (1998)*
Vladimír Labant (1999)
Matúš Kozáčik (2007)    

Kdo přestoupil v české lize přímo ze Sparty do Slavie:
Pavel Novotný (2001)
Martin Abraham (2008) 
    
* z hostování ve Wolfsburgu

13 hráčů, kteří v české lize nastoupili za Slavii i za Spartu:

Jaromír Blažek
Slavia (1995–96), Sparta (2000–07)

Pavel Horváth
Sparta (1993 a od 2006), Slavia (1996–2000)
Václav Koloušek
Sparta (2000–01), Slavia (2004–05)

Vladimír Labant
Slavia (1997–99), Sparta (1999–2005)

Vladimír Malár
Slavia (1999), Sparta (2002)

Pavel Novotný
Slavia (1992–97 a 2001–03), Sparta (1998–2001)

Adam Petrouš
Slavia (1998–2003), Sparta (2005

Karel Poborský
Slavia (1995–96), Sparta (2002–05

Tomáš Poláček
Slavia (1998), Sparta (2005–06)

Jiří Štajner
Slavia (1990–96), Sparta (2004

Aleš Urbánek
Sparta (2004–05), Slavia (2006–07)

Martin Zbončák
Sparta (2003), Slavia (2004–05)

Martin Abraham
Sparta (2007–08), Slavia (od 2008)

Po dvou letech se jeho kontrakt na Letné naplnil a najednou neplatilo známé pořekadlo, že dvakrát nevstoupíš do jedné řeky. Novotnému se ozvala Slavia. Vytáhlý obránce přezdívaný Čáp neváhal a znovu přetáhl přes hlavu dres s pěticípou hvězdou. Přivítání ztraceného syna neproběhlo ze strany červenobílých fanoušků úplně bez problémů. Při prvním utkání na Strahově  rozvinuli transparent: Čápe, táhni na Letnou. "Toho jsem si až do svého střídání  nevšiml,“ nenechal si Novotný zkazit návrat. Kvůli častým zraněním ale po comebacku odehrál jen sedm utkání. I dnes se cítí bez ohledu na letenské roky jako slávista. "Ve Spartě jsem se snažil odvést práci na sto procent, ale vždy jsem zůstal slávistou. Tím jsem se nikdy netajil.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!