Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vary na úvod extraligy zničily Vítkovice. Sparta, Hradec i Pardubice uspěly

Hráči Karlových Varů se radují z gólu. V popředí je útočník Lukas Zetterberg, střelec branky. foto: ČTK

Hokejová extraliga se opět rozjela naplno. Z šesti pátečních zápasů asi nejvíce zaujal krach posledního semifinalisty z Vítkovic, jenž na vlastním ledě schytal debakl 2:6 od houževnatých Karlových Varů. Dalším favoritům soutěže už se dařilo. Hradec v Brně zvítězil hladce 4:0, s přehledem se pak doma prezentovaly Pardubice se Spartou. Východočeši zdolali Litvínov 5:1, Pražané zase Budějovice 5:2. Liberec zvládl strhující souboj s Mladou Boleslaví (4:3), Olomouc přetlačila Kladno (1:0).
  18:26aktualizováno  22:13

Až na jeden výbuch se vesměs dařilo favoritům. Skvěle se uvedla některá nová jména i navrátilci, ať už z trenérských nebo hráčských řad.

Tabulku po prvním kole vedou Karlovy Vary. Ač se jedná o nepodstatnou informaci, zajímavěji už působí práce, kterou se Energie k prvnímu místu dobrala. Perfektním výkonem, zejména v první třetině, totiž nečekaně přejela nevýrazné Vítkovice. Dvakrát se prosadil švédský útočník Lukas Zetterberg z druholigového Västerås.

Hlavní trenér Pavel Gross na střídačce Sparty
Filip Pešán zpět na lavičce Liberce

A gólově se předvedli i další cizinci. Třeba Alex Tamáši, jenž výrazně pomohl Hradci proti mdlé Kometě. Návrat do Česka s vychytanou nulou zvládl Patrik Bartošák, souboj bratrů Martinců na střídačkách vyzněl lépe pro mladšího Tomáše.

Fin Jani Lajunen zase pomohl Spartě pod vedením Pavla Grosse. Vedle kouče, který desítky let trávil v Německu, slavili i další trenéři, kteří se vrátili o poznání dřív. Václav Varaďa přihlížel výkonu svých dominantních Pardubic, Filip Pešán urval triumf v napínavém střetnutí.

Vítkovice - Karlovy Vary 2:6

Ostravané věděli o výsledcích soupeře, který v přípravě vyhrál osm z devíti duelů, jak upozorňovali předem. Jenže v páteční premiéře se to moc neprojevilo. Po první třetině jarní semifinalista těžce ztrácel 0:4. A nabrané manko už neumazal. Dva údery domácím zasadili Tomáš Rachůnek s nově příchozím Zetterbergem. Severská posila zužitkovala dvou přesilovek ze 12. a 17. minuty.

Potopila tak pro změnu vítkovickou akvizici Machovského, jenž v úvodní pauze střídal. Hned v šesté minutě inkasoval, když se k volnému puku nachomýtl Dávid Gríger, sekundu před sirénou ještě puk stihl uklidit klidný Rachůnek. Po jeho další trefě skóre uzavřel Jan Hladonik. Ani velká hrubka Frodla, který v úvodu druhé dvacetiminutovky nabídl snížení Marku Kalusovi, hosty nepotopila. Přestože se nedlouho poté trefil ještě Stuart Percy.

Brankář Karlových Var Dominik Frodl bedlivě sleduje vítkovického útočníka Marka Kaluse s kotoučem.

Miloš Holaň (Vítkovice): „Dneska nastoupilo mužstvo profesorů. Takhle se to s námi vezlo od prvního gólu, první třetina 0:4. Myslím, že horší třetinu jsme ještě neodehráli. Nepamatuji si ani tak špatný výkon. Chtěli jsme s tím něco udělat, druhá třetina vypadala daleko lépe. Pomohli jsme si gólem v přesilovce a měli šance na 3:4. Nepodařilo se nám ale hned první střídání ve třetí třetině, dostali jsme gól a hlavy šly dolů.“

Václav Eismann (Karlovy Vary): „Měli jsme snový vstup do utkání, první třetina 4:0. Ale bylo nám jasné, že domácí to nezabalí. Vítkovice přidaly a hra se vyrovnala. My pak přežili řadu těžkých okamžiků. Uklidnil nás hodně pátý gól. Bodů si nesmírně vážíme, protože je nám jasné, že tady se nebude vyhrávat lehce.“

Kometa Brno - Hradec Králové 0:4

Chtěli na soupeře aktivně nastoupit, jenže mu nestačili. Utkání v Brně zlomila na stranu hostů první nenápadná branka obránce Tomáše Pavelky, jehož schované nahození po zakázaném uvolnění proskákalo mezi Furchovy betony. V sedmnácté minutě navíc projíždějící Tamáši sáhl do střely slovenského krajana Olivera Okuliara a zvýšil.

Východočeši se zaskvěli povedeným výkonem, jemuž domácí marně sekundovali a nakonec se i přes větší příležitosti nezmohli proti navrátilci Bartošákovi ani na gól. Zatímco na druhé straně kotouč po Tamášiho zásahu do tyčky vyplaval před Markem Zacharem, a ten pohodlně doklepával do odkryté branky. Čtvrtý gól po vyhrané buly v závěru přidal Bohumil Jank.

Brněnský brankář Dominik Furch inkasuje, útočník Hradce Evan Jasper slaví.

Patrik Martinec (Brno): „Hradec byl lepší díky pohybu, forčekinku. Připravovali jsme se na to, ale nedokázali jsme si poradit. Za stavu 0:2 jsme s výsledkem chtěli něco udělat, ale nepodařilo se nám dát kontaktní gól. Prohra mrzí, ale ještě horší je zranění Andreje Kollára, který vypadl na hodně dlouhou dobu. Má nadvakrát zlomenou ruku a čeká ho operace.“

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „V prvním zápase sezony chce každý vyhrát a my nebyli výjimkou. V první třetině bylo důležité, že jsme přečkali šance Komety a podařilo se naopak skórovat nám. Tým se uklidnil, nabral sebevědomí a věřil, že na Kometě může uspět. Brno má výborné mužstvo, zápas jsme si komplikovali zbytečnými vyloučeními, ale odvedli jsme v nich skvělou práci. To byl klíč, proč jsme uspěli.“

Pardubice - Litvínov 5:1

Dynamo do sezony vletělo podle očekávání s převahou hodnou favorita na titul. Litvínovský gólman Matej Tomek zůstával dlouho v permanenci, pomohla mu i branková konstrukce. Proti dorážce Lukáše Radila z 11. minuty už ale řešení ani najít nemohl. Domácí útočník zůstal po Zohornově sražené střele úplně volný. A druhá formace Východočechů neúřadovala naposledy.

Zkraje prostřední části totiž náskok zvýšil Robert Kousal, jenž puk díky další asistenci Zohorny umístil v přečíslení do horního růžku. A když Litvínov po parádní ráně Petra Koblasy z 38. minuty zaslouženě snížil a držel se v kontaktu, přišly Pardubice s dvojí odpovědí, v rozmezí 87 sekund se prosadili opět Radil a z úniku Lukáš Sedlák. Patrik Poulíček v hale rozezněl Pátou, když využil Říčkovy nahrávky.

Litvínovský útočník Jindřich Abdul (24) padá po tlaku bránícího hráče Pardubic na brankáře Romana Willa.

Václav Varaďa (Pardubice): „Rozhodně to nebylo jednoduché. Litvínov velmi dobře forčekoval a bruslil, za stavu 2:1 jsme malinko znervózněli. Ve druhé třetině jsme měli jen tři střely, to nebylo moc dobré. V některých situacích nás podržel Roman Will, přestáli jsme to s jednogólovým vedením. Ve třetí části přišly branky, které zápas zlomily na naši stranu. Potom jsme duel zkušeně dohráli, jsme rádi za výkon a za fantastickou diváckou kulisu.“

Karel Mlejnek (Litvínov): „Předně gratuluji soupeři ke vstupu do sezony a k vítěznému zápasu. Nás v utkání zdobily celkem solidní speciální týmy. Bohužel jsme duel prohráli naší hrou na kotouči a ztrátami na modré čáře, po kterých jsme inkasovali tři branky.“

Sparta - České Budějovice 5:2

Bez větších problémů do sezony úspěšně vkročila také Sparta, ačkoli průběh jejího zápasu vypadal dramatičtěji než v Pardubicích. Svěřenci kouče Pavla Grosse si nicméně ideálně vypomohli rychlými reakcemi na soupeřovy branky. Radost pohotového Filipa Přikryla v čase 23:00 ztlumil hned za 41 sekund tvrdým nápřahem od modré Miroslav Forman.

A podobně se utkání vyvíjelo i v případě vyrovnávací střely do horního růžku v podání Jana Ordoše z 33. minuty, na níž Pavel Kousal odpovídal za 76 vteřin. Navíc další úspěch rychle připojil v pátek dvougólový kapitán Michal Řepík, který posunutím puku do poloprázdné klece skóre poprvé změnil. O pojistku se ještě ve 49. minutě zasloužil v oslabení Jani Lajunen.

Sparťanský obránce Michal Kempný se snaží zablokovat střelu budějovického útočníka Lukáše Pecha na branku Jakuba Kováře.

Pavel Gross (Sparta): „Viděli jsme tři trošku rozdílné třetiny. První byla solidní, hrát první zápas doma je vždy složité. Hodně jsme se drželi na puku. Ve druhé jsme měli desetiminutovku, ve které jsme ztratili koncept. Někdy chce člověk moc a soupeř nám několikrát odjel do přečíslení, což přesně nechceme. V hokeji rozhoduje momentum. Dvakrát jsme dali gól v čase, kdy jsme to potřebovali a na druhou stranu jsme za stavu 4:2 šli do třech, kdy bylo důležité, že jsme neinkasovali. Zároveň jsme pár minut poté dali gól a zápas byl ukončený. Nebylo to ale jednoduché. Měli jsme hodně solidních věcí, ale také hodně těch, na kterých budeme pracovat a zlepšíme je.“

Ladislav Čihák (České Budějovice): „Narazili jsme na soupeře, který je v mých očích nejlepší v extralize. Do první třetiny jsme nevstoupili dobře, Sparta byla jasně lepší na puku, my nevyhrávali vhazování a souboje. Jasně nás přestřílela a stav 1:0 byl milostivý. Ve druhé třetině jsme se trošičku zlepšili, hlavně útočníci zlepšili pohyb, a začali jsme hrát na kotouči. Vrátili jsme se do zápasu, ale dvakrát hned inkasovali, což je pak hodně složité. V závěru jsme měli přesilovku pět na tři, nesehráli jsme ji dobře a v naší přesilovce jsme ještě dostali gól. Zápas nám nesedl, nepovedl se. Nepodali jsme sebevědomí výkon, který by měl mít nějakou tvář.“

Liberec - Mladá Boleslav 4:3

Šestaosmdesát sekund chybělo do konce základní hrací doby, když Jaroslav Vlach z levého kruhu pro vhazování vyslal křižnou střelu a o tyčku poslal vlastní tým do vedení. Překlopil tak napínavé a zamotané střetnutí dvou rivalů ve prospěch Liberce, comeback kouče Filipa Pešána ozdobil výhrou. Bruslaři mohli jen těžko reagovat. Přestože byli výrazně produktivnější než obvykle v minulé sezoně.

I když se zásluhou Róberta Lantošiho ujali vedení a do třetí části vstupovali díky obratu ve skóre s náskokem. Ani povedené zásahy do šatny v podání Juhamattiho Aaltonena s Filipem Pyrochtou nepomohly. Do napínavého rozuzlení duel putoval po vyrovnání z hole T.J. Melancona, který na hostující góly odpovídal stejně jako předtím Martin Faško-Rudáš zásahem do šibenice nebo Tomáš Filippi z rychlého protiútoku.

Brankář Mladé Boleslavi Filip Novotný inkasuje první gól. Zleva autor gólu Martin Faško-Rudáš z Liberce a boleslavský obránce Martin Pláněk

Jiří Kudrna (Liberec): „Byl to těžký start extraligy a přijel k nám hodně kvalitní soupeř. Viděli jsme v prvním kole velmi dobrý zápas z obou stran. Navíc s výbornou diváckou kulisou a dramatickým průběhem utkání. Jsme samozřejmě moc spokojeni a je pro nás moc důležité, že jsme do sezony vstoupili vítězně.“

Jiří Kalous (Mladá Boleslav): „Porážka nás velmi mrzí. Minimálně po bodu jsme sahali a v samém závěru jsme přišli o šanci bojovat třeba i o dva body. Zápas byl férový, vyrovnaný, skóre se přelévalo z jedné strany na druhou a šance měly oba týmy. Pro nás to dopadlo špatně, ale máme se od čeho odrazit. Velkým pozitivem jsou tři vstřelené branky.“

Olomouc - Kladno 1:0

Souboj týmů, které bookmakeři sázkových kanceláři na startu nového ročníku nejčastěji posílají do baráže, příliš vzrušení – mimo šarvátek – nenabídl. Vlastně se proměnil v duel skvělých brankářů, z nichž si o trochu lépe počínal domácí Branislav Konrád. Ten v základní části vychytal jubilejní třicátou nulu. A zařídil Moře velecenné tři body.

Rozhodující okamžik nastal poměrně brzy, v 19. minutě, kdy Rok Macuh dokončil, co před ním tísněný Kunc nezvládl – zblízka trefit výrazně odkrytou kladenskou branku. Puk v ní skončil už podruhé, jenže Knotkův gól kvůli kopnutí neplatil. Ač se posléze protivník držel díky Adamu Brízgalovi a jeho 28 zásahům ve hře až do závěrečné sirény, těsná výhoda Hanákům postačila.

Mela v utkání úvodního extraligového kola mezi Olomoucí a Kladnem

Jan Tomajko (Olomouc): „Dobře jsme do utkání vstoupili. V první třetině jsme si vytvořili nějaké střelecké příležitosti, které jsme neproměnili. Do druhé části jsme nevstoupili dobře už od prvního střídání, Kladno bylo lepší. Ve třetí se pak hra vyrovnala. Byl to první zápas a byl nervózní. Led za moc nestál, pro oba týmy to bylo těžké. Bylo to hodně o bojovnosti a soubojích. Jsme o gól šťastnější.“

Otakar Vejvoda mladší (Kladno): „Byl to bojovný a obětavý zápas z obou stran. První třetinu jsme byli trochu pomalejší než Olomouc, druhou jsme zase měli lepší pohyb v útočném pásmu. Ve třetí to bylo nahoru dolů, Olomouc měla o přesilovku víc. Nepodařilo se nám dát gól, proto jsme prohráli.“

Ve čtvrteční předehrávce 1. kola uspěla Plzeň, která poměrem 3:1 zdolala matného obhájce čtyř titulů z Třince.

Mužstvo Z V VP PP P S B
1.HC Dynamo Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2.HC Sparta Praha 52 32 6 3 11 172:119 111
3.HC Oceláři Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4.HC Kometa Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5.HC Verva Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6.Banes Motor České Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7.Bílí Tygři Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8.Mountfield Hradec Králové 52 16 8 11 17 135:137 75
9.HC Vítkovice Ridera 52 18 5 8 21 132:138 72
10.HC Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11.HC Energie Karlovy Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12.HC Škoda Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13.BK Mladá Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14.Rytíři Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...