Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hradec - Třinec 2:4. Úspěšná výzva a dva góly Voženílka, hosté mají první bod

Zásadní střet hradeckého útočníka Aleše Jergla s třineckým brankářem Ondřejem Kacetlem, který zneplatnil branku Jordanna Perreta (není na snímku). Forvard Východočechů vjel do brankoviště bez cizího přičinění. foto: ČTK

Ačkoli v základní části hokejové extraligy neskončili tak vysoko jako jejich semifináloví soupeři, postoupili do závěrečné série letošního play off. A první střetnutí finálového nováčka z Hradce s obhájcem mistrovského hattricku z Třince, čtvrtého a šestého týmu tabulky nejvyšší české soutěže, skončilo na ledě Východočechů vítězstvím zkušenějšího mužstva poměrem 4:2. K výhře Ocelářů přispěli dvougólový útočník Daniel Voženílek i klíčová trenérská výzva.
  17:22aktualizováno  21:05

Obratů se během úterního večera v Hradci odehrálo hned několik, ten zásadní však nastal v 56. minutě. Domácí forvard Jordann Perret se radoval z gólu, když puk umístil mezi Kacetlovy betony. Avšak předčasně.

Třinecký brankář Ondřej Kacetl se svíjí v bolestech.
Třinecký útočník Daniel Voženílek se raduje z gólu.

Třinecký fantom vyřazovacích bojů se v grimasách svíjel a chytal se za rozkrok. Ze střetu s nohou rozjetého Jergla v brankovišti si odnesl jednu z těch nejnepříjemnějších bolestí. Ta naštěstí pro hosty přešla, navrch ji vyvážila odvolaná branka.

Kacetl v tu chvíli totiž přišel o hůl a těžce se vracel zpátky do pozice, když byl pár sekund nato překonán.

Takový souběh okolností stačil asistentovi trenéra Vladimíru Országhovi, aby si u rozhodčích zažádal o trenérskou výzvu. A sudí skutečně uznali, že došlo k nedovolenému bránění brankáře.

Vítězný gól třineckého útočníka Daniela Voženílka:

Místo vyrovnání dál platilo vedení Slezanů, kteří si ho ještě pojistili. Vítězný gól patřil Danielu Voženílkovi, jenž se v duelu po Daňových asistencích prosadil hned dvakrát. A výrazně se tak podílel na dalším vítězném vstupu Ocelářů do série.

Poprvé se Voženílek radoval zkraje třetí části, kdy Blainovo nepovedené vyhození sebral Daňo a předložil kotouč vytáhlému spoluhráči, jenž jej pověsil za bližší tyčku. Zdálo se, že Oceláři suverénně kráčí za prvním bodem.

V čase 40:50 totiž měli v zádech dvougólové vedení. V polovině utkání se ze samostatného úniku prosadil jiný dlouhán – Daniel Kurovský.

Jedna zdánlivě nenápadná ztráta ve středním pásmu přinesla fatální změnu. Perret puk neprostrčil do útočné zóny přes bránícího Adámka a drobný černý předmět chvíli zůstával volný...

... Než ho Roman poslal právě rozjetému Kurovskému, jenž se protáhl za oba zadáky a zakončil mezi nohy vyjetého Machovského.

Minimálně stejně tak rozjeté domácí touhle trefou zpražil. A vlastní spoluhráče konečně nastartoval.

Ano, Mountfield, který s Vítkovicemi ještě v sobotu dohrával maratonské semifinále, byl v prvním finálovém klání dlouho aktivnější.

V prvním dějství sice narážel na klasicky pevnou protivníkovu obranu, hned v úvodu toho druhého ale Okuliar při odjezdu z trestné lavice pádil sám na Kacetla. Neproměnil, po naznačení ramenem jen z forhendu vytloukl gólmanův beton.

Ve stejném souboji neuspěl ani napodruhé, puk zblízka usměrňoval znovu do onoho chlapíka, který poslední roky ve vyřazovacích bojích dokola frustruje útočné formace.

Za činorodost byli domácí produktivním soupeřem „odměněni“ dvougólovou ztrátou. Právě po druhém krutém úderu se ovšem zase probrali.

Rušná situace před zasahujícím třineckým brankářem Ondřejem Kacetlem

Dost je nabudila okamžitá odpověď Kevina Klímy, jemuž puk i v pádu zpoza branky posunul Okuliar. Slovenský nešťastník tentokrát slavil, jeho spoluhráč prvním dotykem také trefil prostor mezi betony a po 22 sekundách znovu upravil průběžné skóre.

Co víc? Uběhlo 160 sekund a osamocený kapitán Radek Smoleňák sáhl do Pilařova nahození tak povedeně, že Kacetl se jen beznadějně ohlédl. Ve 44. minutě bylo vyrovnáno.

Hradec byl opět nahoře, ale muž, který zahájil východočeské procitnutí, tým zase srazil dolů. Klíma u modré čáry přišel v souboji s Daněm o puk.

Nejlepší střelec základní části, který se v play off trápí, mohl pálit.

Místo toho přesně načasovanou křižnou přihrávku pobídl Voženílka ke snadnému zakončení do poloprázdné branky. Machovský se zkrátka nemohl včas přesunout.

Hlavní rozhodčí Antonín Jeřábek (13) s Jiřím Ondráčkem (88) sledují na videu spornou situaci, kvůli níž odvolali třetí gól Hradce v prvním extraligovém finále.

Vyprodaná ČPP Aréna ztichla. Jásala už jen jednou, zbytečně. Při rozpažení sudího, který s kolegou u videa řešil výzvu hostů, se zmohla pouze na pískot. A pak sledovala Draveckého, jak při risku Martincových svěřenců bez brankáře dováží puk do opuštěné klece.

Na stejném místě se oba týmy utkají i ve středu. Druhé utkání finálové série začíná znovu v 17 hodin.

Slavnostní zahájení extraligového finále mezi hokejisty Hradce a Třince

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „Myslím, že jsme podali velmi dobrý, slušný výkon. Bohužel šance, které jsme na začátku měli, včetně přesilovky, jsme nevyužili a z první větší chyby nás hned Třinec potrestal. Šel do vedení a poté trošku zatáhl hru, hrál výborně do defenzivy a dlouho jsme se nemohli prosadit. Na začátku třetí třetiny jsme udělali další zbytečnou chybu a byla z toho dvoubranková ztráta. Od té doby jsme zlepšili pohyb, našli potřebnou energii a podařilo se nám srovnat. Pak ale přišel znovu laciný gól, zbytečná chyba a Třinec vítězství ubránil.“

Třinecký útočník Daniel Voženílek přepadává po souboji s hradeckým kapitánem Radkem Smoleňákem přes brankáře Ondřeje Kacetla.

Zdeněk Moták (Třinec): „Byl to kvalitní, vyrovnaný zápas. Ve třetí třetině jsme šli do dvoubrankového vedení, bohužel jsme udělali chyby a byli jsme potrestáni. Dovolili jsme domácím srovnat. Důležité bylo, že jsme dobře zareagovali a odskočili jsme třetím gólem. Důležité vítězství, první bod.“

Tipsport extraliga 2022/23
18. 4. 2023 17:00
zápas skončil v normální hrací době
Góly:
41:12 Klíma 34 (Okuliar)
43:52 Smoleňák (Pilař)

Rozhodčí: Antonín Jeřábek, Jiří (hlavní) Ondráček - Daniel Hynek, Petr Šimánek. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Zásahy brankářů: 19:27. Počet diváků: 6890 Stav série: 2:4

Přejít na on-line reportáž
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!