Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Litvínov klopýtl s Plzní, vedení se znovu ujímají Pardubice. Sparta zvládla šlágr

Plzeňský útočník Kryštof Hrabík (11) přihlíží, jak brankář Litvínova Matej Tomek (42) inkasuje. foto: Petr Eret, MAFRA

Hokejová extraliga opět mění lídra. Litvínov překvapivě zaváhal proti Plzni (2:5), a vedení v soutěži se tak ujaly Pardubice, které i díky hattricku útočníka Tomáše Hyky zlomily nebezpečné Kladno a zvítězily 6:2. Kompletní program 15. kola otevřel mimo jiné šlágr mezi Spartou a Třincem, v němž Pražané vyhráli 3:2 po prodloužení. V těžké situaci se ocitá Mladá Boleslav, jež zůstává po prohře s předposledními Vítkovicemi (2:3) s odstupem usazená na dně tabulky.
  16:01aktualizováno  21:21

„Ubojovali nás,“ oglosoval litvínovský trenér Karel Mlejnek porážku s Plzní, která jeho tým posílá po osmačtyřiceti hodinách znovu zpět na druhé místo tabulky za Pardubice.

Rozdíl mezi oběma týmy činí jediný bod. Třetí Sparta pokračuje ve zlepšených výkonech a je o další čtyři zpět. Následně už se tabulka vyrovnává.

Útočník Sparty Josh Kestner v prodloužení překonává třineckého brankáře Ondřeje...
Pardubičtí hokejisté oslavují vítězství nad Kladnem.

Zejména to platí pro týmy na čtvrtém až šestém místě – Třinec, Liberec i Kometa mají všichni 24 bodů. Severočeši navazovali na páteční demolici Boleslavi (8:0), nakonec si ale s Hradcem neodpustili dramatickou koncovku a poradili si těsně 5:4.

Brňané dál stoupají a takřka bezchybným výkonem s výsledkem 3:0 zkazili jubilejní 500. extraligový zápas karlovarskému obránci Ondřeji Dlapovi.

Natěsno uspořádaný zůstává i spodek tabulky, s výjimkou pětibodové propasti, která nyní zeje před zoufalou Mladou Boleslaví. Kromě Plzně a Vítkovic totiž slaví ještě Olomouc. Mora přemohla Budějovice poměrem 5:2.

Plzeň - Litvínov 5:2

Druhá porážka z posledních tří zápasů, opět na ledě soupeře ze spodní části tabulky. Litvínov si vybral další nepovedený zápas. Zejména v první třetině, během níž měl jasně navrch i díky plzeňským faulům. Herní obraz se však ve druhém dějství obrátil a Škoda byla lepší. Tři body jí v kombinaci s výkonem gólmana Pavláta vynesla hlavně skvělá efektivita.

Zatímco po první části platil stav 0:0, do druhé pauzy šli Západočeši s náskokem 3:1. Úvodní branku dal Filip Jasna, vedení navýšil Daniel Malák, jenž dorážel vlastní střelu. V polovině klání sice snížil Ondřej Kaše, jenže za pět minut kontroval Aleksi Laakso vítězným zásahem. Finský bek vsítil také pojistku do prázdné branky. V mezidobí se ještě prosadili Tim Söderlund a v 59. minutě snižující Liam Kirk.

Litvínovský útočník Liam Kirk (94) vymýšlí, co s pukem před brankou plzeňského gólmana Dominika Pavláta. Případnou přihrávku blokuje obránce Škody Aleksi Laakso.

Petr Kořínek (Plzeň): „Měli jsme dobrý vstup do zápasu, kluci byli hladoví do zápasu. Čtyřmi vyloučeními jsme dali soupeři šanci, ale skvěle jsme je ubránili. Ve druhé třetině jsme zvládli na začátku další oslabení a pak se nám povedlo dát dvě branky. Po inkasovaném gólu na 2:1 jsme zas měli trošku problémy, ale třetí gól byl moc důležitý a kluci pak už hráli pospolu a udrželi se na kotouči. Zaslouženě jsme vyhráli s přispěním skvělého brankáře (Dominika Pavláta). Potřebujeme každý bod a jsme spokojení.“

Karel Mlejnek (Litvínov): „Vstoupili jsme do utkání nedůrazně až ledabyle v zakončení, což se promítlo a odrazilo v průběhu druhé třetiny a myslím, že dnešní utkání domácí zaslouženě vyhráli. Ubojovali nás.“

Sparta - Třinec 3:2P

Vyrovnaný šlágr na Spartě započal pro domácí tak, jak jsou v této sezoně zvyklí. Pražané totiž zase inkasovali jako první, Kundrátek skvěle navázal bránící hráče a uvolnil Andreje Nestrašila, jenž se prosadil po 52 sekundách. Tým z hlavního města však znovu potvrdil svou sílu i výkonnostní vzestup. Zatímco Oceláře srážela zbytečná nedisciplinovanost.

Klíčovým mužem utkání se tak nestal skvělý Kacetl, nýbrž Josh Kestner. Ten z dorážky srovnal v dvojité početní výhodě a pak duel rozsekl v prodloužení, kdy ujížděl sám a umístil puk nad lapačku gólmana. Alespoň bod hostům v tradičně vyhecovaném střetnutí zařídil v 57. minutě Marko Daňo, jenž otřel puk o Mozíkovu brusli a odpověděl na zásah beka Michala Moravčíka.

Pavel Gross (Sparta): „Podobně jako v polovině září v Třinci jsme viděli velmi dobrý hokej. Byla to taková reklama na hokej před 11 tisíci diváky. Jsem strašně rád, že diváci jdou domů a měli všechno, snad až na ty penalty, které jsme ale nechtěli. I když jsme dostali gól, tak jsme začali utkání jinak dobře, když myslím první třetinu. Hráli jsme dál a nezbláznili se, vytvořili si pár dobrých šancí, dali gól v přesilovce a pak přidali další. Celkově to byl solidní výkon proti čtyřnásobnému mistrovi. Jde o tým, který je strašně silný a dobře organizovaný, ví, jak má vyhrávat takhle těžké a těsné zápasy. Klobouk dolů před naším mančaftem. Odmakali jsme celý zápas, a i když jsme pak dostali pozdní gól na 2:2, jeli jsme dál.“

Třinecký obránce Adam Polášek (16) svádí souboj o kotouč se sparťanským útočníkem Vladimírem Sobotkou (71).

Vladimír Országh (Třinec): „Měli jsme dobrý začátek, dali gól, ale jako kdyby nám paradoxně uškodil, a v první třetině jsme měli problémy. Hlavně s druhou vlnou, předbrankovým prostorem, tam měli domácí několik šancí, a také s vyloučeními. Dostali jsme gól ve třech proti pěti. Co se týká druhé třetiny, komplikovali jsme si situaci nesmyslnými vyloučeními, naštěstí jsme to přežili. Celkově jsme se málo dostávali do střeleckých pozic a domácí hráli velmi dobře v obranném pásmu, nedávali nám čas ani prostor, nedokázali jsme se udržet na puku. Oproti první třetině jsme zlepšili během utkání defenzivu a jsem rád, že nám to tam nakonec padlo. Pro nás zlatý bod. Ale byly věci, které se nesmí stávat, hlavně co se týká disciplíny, z toho se musíme poučit.“

Kladno - Pardubice 2:6

Dynamo zamířilo nahánět vedoucí Litvínov na Kladno. Nažhaveného pravidelně bodujícího soupeře přišel podpořit i loučící se Tomáš Plekanec. V neprospěch jeho mateřského klubu rozhodla třetí část, v níž se Východočeši oklepali z nepříjemného vývoje. Hned po minutě a půl skóroval Robert Kousal, na nějž opět po 90 vteřinách navázal autor hattricku Tomáš Hyka. Bowovy chyby ještě využil Tomáš Vondráček.

Prim přitom zprvu hrály přesilové hry. Dynamo se ujalo vedení v závěru vyrovnané první části, kdy Sedlák poslal puk do hole Hyky. Robert Říčka zvýšil náskok na startu druhé části. Oba potrestané fauly spáchal Lotyš Eduard Tralmaks, jenž si ale špatnou reputaci vylepšil v 27. minutě přesnou ranou na bližší tyč – opět v přesilovce. Domácí speciální formace za další dvě minuty úřadovala opět, trefil se Jakub Klepiš. Ani on ale domácí nezachránil.

Kladenský Jake Dotchin (vlevo) v souboji u mantinelu s Ondřejem Válou z Pardubic.

Otakar Vejvoda (Kladno): „Byli jsme spokojení jak s první, tak s druhou třetinou. Byli jsme aktivnější a měli lepší pohyb než Pardubice. Po dvou gólech, kdy jsme vyrovnali, jsme totálně převzali tempo hry. Ke konci jsme měli velkou šanci. Když vidíme výsledek, tak o něm rozhodla dvě střídání ve třetí třetině, kdy Pardubice daly dva góly. Měli jsme dva samostatné nájezdy, které jsme nedali. Se zápasem se pořád dalo něco dělat. Při hře šest na pět už jsme se tam ale nedostali, soupeř to hrál dobře a obětavě.“

Aleš Krátoška (Pardubice): „Jsme rádi, že jsme to zvládli. Za stavu 2:0, když jsme využili dvě přesilovky, Kladno zápas dvěma přesilovkami srovnalo na 2:2. Hlavně konec druhé třetiny nebyl úplně optimální, měli jsme velké štěstí, protože Kladno mělo dvě tři gólovky. Třetí část kluci odehráli zkušeně a rozhodli. Tímto bych jim chtěl za třetí třetinu poděkovat. Jsme rádi, že odvážíme z Kladna tři body.“

Mladá Boleslav - Vítkovice 2:3

Tahle porážka Středočechy hodně bolí. Mladoboleslavští jsou v těžké situaci, poněvadž jako poslední tým pořadí smolně prohráli zásadní duel s tabulkovým sousedem z Vítkovic. Kvůli gólu z času 58:54! Dominik Lakatoš vypálil z levé strany, a poslal tak domácí do neřešitelné situace. Závěrečný krkolomný risk bez brankáře situaci nezachránil.

Přitom Bruslaři lépe začali, od 5. minuty zásluhou střely Pavola Skalického z přečíslení také vedli, než ranou od modré srovnal Willie Raskob. Ve 43. minutě pro změnu vyrovnával Martin Pláněk, jenž střelu z mezikruží umístil k pravé tyči a zaregoval na gól pohotového Petera Krigera. Halou se znovu nesly výkřiky radosti. Až do poslední minuty, která Ostravanům přinesla veledůležité tři body.

Už bývalý hokejový útočník Tomáš Plekanec sleduje zápas Kladna s partnerkou Lucií Šafářovou a dětmi.

Václav Pletka (Mladá Boleslav): „Není to poprvé, co jsme dostali gól během posledních dvou minut. Stále se to opakuje a je to pořád dokola. Nejsme zodpovědní ve hře na konci zápasu. I kdybychom měli puk sežrat, tak ho musíme dostat ven ze třetiny. To ale neděláme, pak jsme potrestaní.“

Jiří Veber (Vítkovice): „Bylo vidět, že oba dva týmy jsou v tabulce dole a herně v krizi. Bylo to nervózní z obou dvou stran a myslím, že to nebyl moc koukatelný hokej. Pro nás to ale bylo se šťastným koncem a bereme zlaté body.“

Kometa Brno - Karlovy Vary 3:0

Zase bodovali, potřetí z posledních čtyř zápasů vyhráli. Kometa zanechává špatný extraligový start daleko za sebou. Energetici, kterým se venku běžně daří, přežili dvě oslabení ve třech a mohou ještě děkovat brankáři Frodlovi, že neschytali vyšší příděl. V útočném pásmu se více projevovali až příliš pozdě. Konkrétně ve třetí části za stavu 0:3.

Brňané nejprve při sledu šancí otevřeli skóre v 9. minutě prudkou ranou Jana Ščotky. Hned po buly v prostřední části Kohout poslal střílený pas Tomáši Marcinkovi, jenž puk usměrnil pod horní tyčku. Petr Holík ještě v polovině utkání zakončil krásnou kombinaci až do prázdné klece. Dominik Furch v sezoně zapsal třetí nulu a domácí v tabulce přeskočili svého soupeře.

Jaroslav Modrý (Brno): „Podali jsme vynikající týmový výkon, podpořený výtečným gólmanem a před fantastickým publikem. Máme za sebou výborný víkend, tým se pořád zlepšuje, je to nekonečná práce. Mám radost, že hráčům roste sebevědomí a pro soupeře je těžké proti nám hrát. Ale tým je živý organismus a stát se může všechno.“

Hokejisté Brna se radují z gólu vstřeleného Karlovým Varům.

Václav Eismann (Karlovy Vary): „Hodnocení je jednoduché, Kometa byla v zápase lepší v pohybu, lepší na kotouči, lepší v osobních soubojích jak v ofenzivě, tak i defenzivě. Zaslouženě vyhrála. My drželi krok jen prvních osm minut, po prvním gólu byli domácí jednoznačně lepší. My neukázali naši tvář, potřebujeme se z toho poučit a ve středu nastoupit doma úplně jinak.“

Liberec - Hradec Králové 5:4

Když hostující Lalancette ve vlastním pásmu poslal špatnou přihrávku na paty, puku se ujal Tomáš Filippi a z úniku rozjásal liberecké fanoušky. Bílí Tygři právě vedli 3:0 a ideálně pokračovali tak produktivně jako proti Boleslavi, kterou v pátek rozstříleli 8:0. Na snížení Patrika Miškáře navíc ve 29. minutě odpověděl utrápený střelec Michal Bulíř a vyhnal Kiviaha z branky.

Zajímavostí je, že hosté měli výraznou střeleckou převahu, Severočeši se pyšnili vysokou efektivitu. A také skvělým nástupem, kdy po osmi minutách díky Adamu Najmanovi s Jakubem Dvořákem získali výhodný náskok. Mountfield už ztrátu neodmazal, ač stav korigovali Lalancette a dvakrát Okuliar. Pátý gól Liberce mezitím přidal Vojtěch Budík.

Filip Pešán (Liberec): „Odehráli jsme velmi těžké utkání s kvalitním a bruslivým soupeřem. Hradec Králové až do poslední vteřiny kousal a nevzdal ani tříbrankovou ztrátu. V závěru nám dělal velké problémy, nakonec jsme ale výhru ubránili. Doufám, že se nepotvrdí další zranění v útočných řadách, kdy nám zápas po tvrdém zákroku nedohrál Martin Faško-Rudáš. Jsme ale rádi, že se nám do sestavy alespoň vrátil kapitán Michal Birner.“

Peter Frühauf (Hradec Králové): „Zápas se mi těžko hodnotí. Konečně jsme na naše poměry dali více branek, ale i tak z něj bohužel odcházíme bez bodu. Ukázalo se ale, že máme kuráž a že se nevzdáváme. Když hrajeme, co máme, tak máme na všechny soupeře. Musíme ale hrát po celých šedesát minut. Sezona je ještě dlouhá, ale potřebujeme už nutně bodovat.“

Olomouc - České Budějovice 5:2

Výkonnostní sešup Motoru trvá. Hosté se s Morou drželi na ledě obávané „Plecharény“ ještě v polovině utkání. Gól na 3:2 dorážejícího Lukáše Nahodila ze 36. minuty však zůstal jako první bez odezvy. Silvester Kusko snad ani nevěděl jak, ale konečně dostal neustále vedoucí Hanáky do trháku. Cenný triumf pak trefou do prázdné branky jistil Rok Macuh.

Olomouc jevila i vyšší střeleckou aktivitu a nebýt velké chyby při vlastní přesilovce, kdy uniknuvšímu Janu Ordošovi nabídli pohodové vyrovnání, nejspíš by těsné vedení po úvodní brance Karla Pláška drželi i déle. Ani tato chvíle, ani odpověď Pavla Pýchy na Navrátilovu teč kohouty nerozhodila. Vytvořili si tak důležitý odstup na nejhorší.

Jan Tomajko (Olomouc): „Začali jsme lépe než v minulém zápase na ledě Kladna. Soustředili jsme se také na kratší střídání, abychom byli živí, což se nám dařilo po celé utkání. Nedali jsme sice krásné góly, ale právě takové se počítají a v zápasech jich padá nejvíc. Ceníme si toho, že jsme se takto dokázali prosadit. Na rozdíl od předchozích utkání jsme tentokrát ani jednou neprohrávali a díky tomu byli pořád v relativním klidu. Kluci do toho od první do poslední minuty dali všechno.“

Jiří Hanzlík (České Budějovice): „Vstup jsme neměli dobrý, soupeř byl živější a měl více ze hry. Vytvářel si šance a šel do vedení. Od konce první třetiny jsme zlepšili pohyb a vyrovnali hru. Bohužel, po vyrovnání skóre jsme vždy inkasovali. I přes snahu už jsme s výsledkem nezvládli něco udělat. Dlouhodobě vidím problém v ofenzívě. Dalším problémem jsou buly v přesilovkách a při oslabeních. I takové věci rozhodují, jestli vstřelíme nebo inkasujeme gól. Při zranění Lukáše Pecha tam byl normální souboj, olomoucký hráč ho dohrál. Když padal, přisedl si kotník. Podle reakcí na ledě to vypadalo, že to bude vážnější. Odjel do nemocnice, podrobnější informace teď nemám.“

Mužstvo Z V VP PP P S B
1.HC Dynamo Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2.HC Sparta Praha 52 32 6 3 11 172:119 111
3.HC Oceláři Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4.HC Kometa Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5.HC Verva Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6.Banes Motor České Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7.Bílí Tygři Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8.Mountfield Hradec Králové 52 16 8 11 17 135:137 75
9.HC Vítkovice Ridera 52 18 5 8 21 132:138 72
10.HC Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11.HC Energie Karlovy Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12.HC Škoda Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13.BK Mladá Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14.Rytíři Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...