Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pardubice - Třinec 0:3. Pevnou obranou vstříc úspěchu, hosté srovnali stav série

Klečící Lukáš Kaňák slaví gól do sítě Pardubic. foto: ČTK

Semifinálový souboj mezi vítězem základní části a úřadujícími trojnásobnými šampiony se stěhuje do Třince za nerozhodného stavu. Pardubice tentokrát nenašly recept na propracovanou defenzivu Ocelářů a před vlastními fanoušky prohrály 0:3. Třetí pokračování série play off hokejové extraligy je na programu ve čtvrtek od 17 hodin.
  20:38

Pět zápasů zvládli, šestý už nikoliv. Svěřenci Radima Rulíka nedokázali navázat na povedené nedělní vystoupení korunované vítězstvím 4:2 a poprvé v letošním play off odchází poraženi.

Třinečtí hokejisté odjíždí z východu Čech spokojení. Domů si odváží cenný bod a zřejmě i lehkou psychologickou výhodu, z níž mohou v dalším průběhu série těžit.

Adam Smith v souboji s Robertem Kousalem.
Ondřej Kacetl vychytal dvanáctou nulu v play off v kariéře.

Před vyprodanými ochozy předvedli téměř bezchybný výkon a dali vzpomenout na předchozí mistrovské sezony, kdy pod vedením trenéra Václava Varadi válcovali zbytek extraligy.

Opět si pomohli gólem v přesilovce, skvěle fungovali v defenzivě a mezi třemi tyčemi měli spolehlivého Ondřeje Kacetla, který zastavil devatenáct střeleckých pokusů soupeře.

Navíc vychytal dvanáctou nulu v play off v kariéře, díky čemuž se v historické tabulce dotáhl na Petra Břízu. K vyrovnání rekordu Romana Málka chybí dvaatřicetiletému brankáři jediné čisté konto.

S podobným průběhem série mají Oceláři velice čerstvou zkušenost. Vždyť i v prvním duelu na Spartě vůbec nezachytili začátek a brzy inkasovali, ale postupem času se dokázali zmátořit, mocně dotahovali a jen těsně nedosáhli na vyrovnání.

O den později se poučili z chyb, v O2 areně po koncentrovaném výkonu uspěli a vykročili k postupu. Zatím nelze odhadnout, zda podobný kousek předvedou i proti držiteli Poháru Jaroslava Pouzara pro vítěze základní části. Podobností se sérií proti Pražanům lze ale nalézt hned několik.

Svěřenci Zdeňka Motáka v úvodu nedělního duelu s Pardubicemi dvakrát neuhlídali Lukáše Sedláka, ale opět se nevzdali a mírného favorita ještě pořádně znervóznili. Naději na zvrat ve skóre definitivně ztratili až šest vteřin před koncem.

Jako by soupeři chtěli vzkázat: „Možná máte první bod v sérii, ale zítra s námi znovu počítejte!“ V pozápasových rozhovorech jasně upozorňovali, že nepoleví a v nastoleném tempu budou pokračovat. A přesně tak učinili.

Avizované odhodlání si na led skutečně přenesli. Vítězi základní části se hned od úvodního vhazování vyrovnali pohybem i agresivitou v osobních soubojích. Za zvýšenou aktivitu byli odměněni v sedmnácté minutě, kdy se ujali vedení.

Podívejte se na branku třineckého obránce Lukáše Kaňáka.

Roman Will vyrazil zdánlivě neškodné nahození Vladimíra Draveckého jen před sebe. Pomalejší reakci lehce neuspořádané pardubické pětice potrestal přesnou ranou Lukáš Kaňák, jenž se v letošním play off trefil podruhé.

Další gólovou radost přinesla Třinci poněkud krkolomná akce z konce prostředního dějství. Skákavou přihrávku od Tomáše Marcinka ještě lehce tečoval Martin Růžička, volný kotouč poté zametl do odkryté branky zcela nehlídaný Andrej Nestrašil.

Druhou trefu Ocelářů obstaral útočník Andrej Nestrašil.

Ještě předtím navíc uháněl Marko Daňo do velké příležitosti při vlastním oslabení. Krátce po jeho skončení navíc domácí gólman chyboval v rozehrávce, ale Jakub Jeřábek s Milošem Romanem nadějně vyhlížející přečíslení překombinovali.

Východočeši, kteří se mohli opřít o vytrvalou podporu fanoušků, se tentokrát naplno přesvědčili o kvalitě a kompaktnosti ocelářské defenzivy. Těsnější a důraznější přístup nažhavených protivníků po celém kluzišti jim úplně nevoněl.

Rozhodně nepostrádali snahu a nasazení, ale nemohli se pořádně nastartovat a propracovat k souvislejšímu tlaku. Oproti předchozímu utkání se výrazně méně tlačili do zakončení, nebyli dostatečně důrazní na hranici brankoviště.

Ondřej Kacetl zasahuje v utkání proti Pardubicím.

Po dvou nevýrazných třetinách se hodlali nadechnout k obratu, ale 108 vteřin po návratu z kabiny schytali další tvrdou ránu. Z prostoru mezi kruhy zamířil přesně k tyči polský útočník Aron Chmielewski, úřadující šampioni využili jedenáctou přesilovku v play off.

A ve zbývajícím průběhu zápasu si poctivě vydřený náskok pohlídali. Ondřej Kacetl nemusel řešit ani zdaleka tolik nebezpečných situací jako o den dříve. Navázal na nulu z pátého duelu proti Spartě, letící kotouče lapil s lehkostí a jistotou sobě vlastní.

Ve dvaapadesáté minutě sice inkasoval, ale Robin Šír a Jan Jaroš po kontrole u videa odvolali trefu Adama Musila kvůli zásahu vysokou holí. Východočeši se trápili, do šancí se nedostávala ani elitní útočná formace, jež v dosavadním průběhu vyřazovacích bojů posbírala devatenáct bodů.

Výrazně ubyly také hromadné strkanice. Emoce vyvolaly snad jen Sedlákova střela krátce po odpískání těsného ofsajdu a ostrý zákrok Davida Musila na Marka Daňa, který rozhodčí ocenili dvouminutovým trestem za napadení.

Tomáš Marcinko před pardubickou brankou.

Někteří fanoušci opustili ochozy ještě před závěrečnou sirénou. Svěřenci Radima Rulíka odjížděli z ledové plochy skleslí a zklamaní, z nepovedeného vystoupení se v nadcházejících dvou volných dnech potřebují oklepat.

Ve Werk Areně je rozhodně nečeká nic jednoduchého. Nezdolný Třinec se opět velmi rychle poučil z chyb a před vlastními fanoušky bude chtít rázně vykročit směrem k postupu.

Radim Rulík (Pardubice): „První třetina byla opatrnější z obou stran. Víceméně se čekalo, kdo vstřelí první gól. Třinec hrál výborně, obětavě a zaslouženě vyhrál. Dnešní zápas bych zařadil do kategorie nepovedených, protože jsme nedali ani gól. Neudrželi jsme se na kotouči a nebyli jsme silní v soubojích.“

Zdeněk Moták (Třinec): „Podali jsme vynikající kolektivní výkon. Bylo to o bojovnosti, obětavosti a nasazení. Každý si udělal svoji práci na sto procent. Myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli.“

Tipsport extraliga 2022/23
3. 4. 2023 18:00
zápas skončil v normální hrací době

Rozhodčí: Robin Šír, Jan Jaroš - Daniel Hynek, Josef Špůr. Vyloučení: 3:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Zásahy brankářů: 19:19. Počet diváků: 10194 Stav série: 3:4

Přejít na on-line reportáž

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!