Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kometa zdolala Pardubice, Litvínov otočil tříbrankovou ztrátu. Slaví i Sparta

Radek Kučeřík otevřel skóre duelu Komety s Pardubicemi. foto: Radim Strachoň, MAFRA

Tradiční páteční extraligový večer obohatilo několik strhujících momentů. Litvínov prohrával s Karlovými Vary už 0:3, nakonec šesti góly zápas otočil. Díky zvratu dokonaném v prodloužení uspěla také Kometa proti Pardubicím, Olomouc získala druhý bod až v jedenácté sérii nájezdů. Smoleňákův návrat do Hradce vítězný nebyl, naopak se raduje Sparta nebo Třinec.
  18:18aktualizováno  22:06

Uspěly také České Budějovice, které si odváží tři body z Liberce. Jihočeši vyhráli na ledě soupeře teprve potřetí v sezoně.

Zpět domů s dobrou náladou se vrací i tři další týmy. Třinec otočil skóre v Mladé Boleslavi a zvítězil v nájezdech stejně jako Olomouc v Plzni.

Ve třetí třetině rozhodla o zdolání Vítkovic pražská Sparta, když se trefili lídři Sobotka s Řepíkem.

Kromě Litvínova proti Karlovým Varům dopřáli domácím fanouškům radost i hráči Komety, kteří málem ztratili dobře rozehraný duel proti prvním Pardubicím.

Dlouholetý kapitán Hradce Králové, dnes už však lodivod Kladna Radek Smoleňák se poprvé od přestupu vrátil na východ Čech. Rytíři mu den vítězstvím však nezpříjemnili.

Kometa – Pardubice 4:3

Oba týmy dlouho čekaly na chybu, každý si byl totiž vědom síly toho druhého. První zaváhání ve vlastním pásmu trestala Kometa, když Radek Kučeřík využil Willova zakrytého výhledu. Brňané si svou aktivitou zasloužili i druhý gól, když na začátku druhé části navýšil Adam Zbořil. Postupně se však začaly probouzet také Pardubice.

Nejprve v přečíslení dvou na jednoho snížil Robert Kousal, ve třetí třetině pak srovnal Martin Kaut a záhy otočil na 2:3 Matej Paulovič. A když Marcinko necelých pět minut před koncem mířil na trestnou lavici, zdálo se, že Pardubice si dojdou pro další tři body. Ovšem v závěru si mohli zahrát přesilovku i domácí a na rozdíl od Dynama svou výhodu využili. Při hře šest na čtyři krásnou křižnou přihrávkou našel Cingeľ Kristiána Pospíšila a ten vyrovnal. Navíc v prodloužení si spolupráci úspěšně prohodili a Kometa tak po skalpu Sparty přidala i výhru nad extraligovým lídrem.

Radek Kučeřík otevřel skóre duelu Komety s Pardubicemi.

Tomáš Vondráček se snaží dorazit kotouč za záda Dominika Furcha.

Jiří Otoupalík (Brno): „Dvě třetiny jsme hráli velice dobrý hokej, měli jsme pohyb, měli jsme šance, vedli jsme 2:1, jenže do třetí části jsme nastoupili velice pasivně, dopustili jsme se školáckých chyb, které tak zkušené mužstvo jako Pardubice dokázalo potrestat a jít do vedení. Pak jsme se znova vzchopili, vyrovnali jsme a rozhodli v prodloužení, za což jsme rádi, poněvadž to byl velmi kvalitní zápas.“

Aleš Krátoška (Pardubice): „Po takovém závěru se mi to těžko hodnotí. První půlka zápasu nám nevyšla, tam jsme tahali za kratší konec, Kometa byla ve všech směrech lepší a odpovídal tomu i výsledek. Nicméně od stavu 0:2 jsme se dostali do rytmu, i ten obrat, který se nám povedl, byl zasloužený. Třetí třetina byla z naší strany velmi dobrá. Nešťastné vyloučení dalo Brnu přesilovku a vyrovnání, v prodloužení jsme mohli rozhodnut my, ale Kometa z první akce dala vítězný gól a já jí k výhře gratuluji.“

Litvínov – Karlovy Vary 6:4

Na tento zápas hokejisté Karlových Varů rozhodně nebudou vzpomínat rádi. Málokdo si totiž na začátku druhé třetiny mohl představit jiný výsledek než ten, ze kterého by se hosté radovali ze tří bodů. Filip Koffer totiž ve 22. minutě zvyšoval už na 3:0. Jenže ve zbytku druhé třetiny Energie naprosto propadla.

Za deset minut čtyřikrát inkasovala a nejenže přišla o vedení, poprvé v zápase rázem i prohrávala. Dvakrát se v přesilovce trefil Liam Kirk, prosadili se také Kudrna s Koblasou. Nakonec se z utkání stala jednoznačná záležitost, Litvínov nasázel hned šest branek, Matěj Stříteský už pouze snižoval.

Ondřej Kaše a Liam Kirk slaví gól.

David Kočí (Litvínov): „Začali jsme slušně, pak jsme nepokryli předbrankový prostor a soupeř nám utekl na 3:0. Zpátky do zápasu nás dostaly přesilové hry, dali jsme dva góly, dotáhli se a dostali jsme se na koně. Tým ukázal charakter. Klobouk dolů, jak se dokázal vrátit.“

Vojtěch Šik (Karlovy Vary): „My plnili třicet minut, co jsme si řekli, pak jsme od toho lehce upustili a Litvínov ukázal sílu a zatlačil nás. Ve druhé třetině jsme dostali čtyři branky, do třetí jsme šli s tím, že chceme utkání zvrátit na naši stranu. Nepovedlo se nám to, dvakrát jsme chybovali a Litvínov to potrestal. Chtěl bych vyzdvihnout atmosféru utkání.“

Vítkovice – Sparta 1:3

Pouhý jeden zápas čekal na gól, v tom druhém, navíc proti silné Spartě, už se vítkovická posila z Německa Marcel Barinka dočkal. Zdráhal ho krásně našel od zadního mantinelu a mladý útočník trefil přesně na vzdálenější tyč. Pouhých 43 vteřin po návratu z kabiny ke třetí třetině vyrovnával na 1:1, odpovídal na zásah Jakuba Krejčíka z druhé periody.

Pro Vítkovice by se jednalo proti Pražanům o velmi cenné body, jenže nakonec se jich nedočkaly. Po šesti minutách se takřka po měsíci prosadil Vladimír Sobotka a hosté už vedení nepustili. Navíc necelé dvě minuty před koncem zklidnil Spartu třetím zásahem kapitán Michal Řepík.

Sparťané slaví gól Jakuba Krejčíka.

Jakub Kovář kryje zakončení Patrika Zdráhala.

Jiří Veber (Vítkovice): „Myslím, že jsme hráli obětavě, kluci do toho dali všechno. Ve druhé třetině jsme dostali gól, ve třetí třetině jsme se dostali zase do zápasu. Po dlouhé době jsme vstřelili gól při hře pět na pět, to je pozitivní. Pak ale přišel zbytečný faul, oslabení jsme sice ubránili, ale o minutu později jsme inkasovali. To nám vzalo trochu vítr z plachet. Na konci jsme už hráli vabank, odvolali jsme gólmana, ale bohužel se nám vyrovnat nepodařilo.“

Pavel Gross (Sparta): „Máme po pauze šňůru, kdy hrajeme čtyři utkání venku, a jsme proto rádi, že jsme to tady ubojovali. Chtěli jsme tu bodovat a to se nám podařilo. Dlouho to vypadalo, že kdo dá první gól, ten asi vyhraje. Nám se to povedlo, ale pak jsme po individuální chybě hned v prvním střídání v třetí třetině dostali gól na 1:1. I potom jsme si vytvářeli nějaké šance a dali na 2:1 a už jsme to nějakým způsobem ubránili. Vítkovice relativně brzy odvolaly brankáře a my potvrdili tři body.“

Liberec – České Budějovice 2:5

Teprve v pátek dopoledne oznámil Liberec podpis nového gólmana Lukáše Paříka, jenž má nahradit dlouho nemocného Dávida Hrenáka. O několik hodin později už stál v brance Bílých Tygrů. Ovšem ne v zrovna ideální moment. Mezi tři tyče se totiž nepostavil hned od začátku, což značí týmový průšvih.

Daniela Krále vystřídal krátce po polovině druhé třetiny, kdy liberecký brankář lovil ze své sítě už třetí puk. Budějovice vedly po gólech Vopelky, Doudery a Beránka. Pařík spoluhráčům dodal impulz, po minutě a půl snížil Jakub Rychlovský, jenže jakýkoliv náznak k obratu zase rychle srazil exliberecký Jan Ordoš. V poslední třetině už jen stejná dvojice kosmeticky upravila skóre na 2:5.

Daniel Král se roztahuje v brankovišti, aby zastavil nájezd Jana Ordoše.

Jiří Kudrna (Liberec): „Chtěli jsme do utkání dobře vstoupit a myslím si, že nějaké příležitosti jsme na začátku měli. Dnes ale soupeř předvedl výborný výkon. My jsme šance neproměnili, soupeř se ujal vedení a pak se celý zápas nesl v režii, že jsme měli hřiště nakloněné do kopce. Zápas se pro nás nevyvíjel ideálně od samotného začátku. Soupeř nás předčil hlavně v osobních soubojích a v proměňování šancí, to rozhodlo.“

Ladislav Čihák (České Budějovice): „Víme, že Liberec je doma velmi silný tým. V posledních zápasech se zvedl, zlepšil a naše tíha venkovních zápasů byla delší. Ve středu v Karlových Varech jsme ale odehráli skvělé utkání, které jsme bohužel prohráli. Konstatoval jsem, že pokud budeme pokračovat v takovém výkonu, tak jsem přesvědčený, že venku dokážeme zvítězit. Jsem rád, že se to hned podařilo a proti tak těžkému soupeři.“

Mladá Boleslav – Třinec 2:3N

Středočeši už mnohokrát ztratili dobře rozehraný zápas, kdy v první a i druhé třetině drželi vedení. A to byl i případ pátečního 21. kola. Po první dvacetiminutovce zaslouženě vedli po brankách Skalického a Gewieseho 2:0, dále si tvořili nebezpečné šance a Třinec se trápil.

Jenže ukázal, že v posledních dvou měsících hraje v neskutečné pohodě a z nepovedené první třetiny si těžkou hlavu příliš dlouho nedělal. Góly Petra Vrány a Mariána Adámka dovedly zápas do nastavené hry. Domácí tak získali alespoň bod, v nájezdech už ale neuspěl žádný z boleslavských střelců, na druhé straně naopak slavili Hudáček i Voženílek.

Podívejte se na první gól Petra Gewieseho v dresu Mladé Boleslavi:

Richard Král (Mladá Boleslav): „Z naší strany byla první třetina dobrá, k tomu jsme tam měli ještě asi dvě tyčky, takže náskok mohl být ještě větší. Zejména ve druhé třetině byl Třinec lepší, tam jsme byli pod velkým tlakem. Škoda ale začátku třetí třetiny, kdy nám propadl tečovaný kotouč mezi nohy brankáře. Dělba bodů byla asi spravedlivá, v nájezdech byl Třinec šikovnější.“

Zdeněk Moták (Třinec): „Měli jsme pekelnou, neakceptovatelnou první třetinu, v které jsme hráli velice špatně. Od druhé třetiny bylo na hráčích vidět, že chtějí uspět, ale resultoval z toho jenom jeden gól. To bylo málo, protože ve druhé třetině jsme měli šance na vstřelení další branky. Díky našemu úsilí se nám nakonec podařilo vyrovnat a jsem rád, že ve speciálních dovednostech jsme uspěli. Za dvě třetiny, prodloužení a nájezdy musím týmu pogratulovat. Ale znovu říkám, že ta první je velikým vykřičníkem.“

Tipsport extraliga 2023/24
24. 11. 2023 17:30
Ml. Boleslav : Třinec 2 : 3N
(2 : 0, 0 : 1, 0 : 1, 0 : 0, 0 : 1)
Nájezdy:
Nájezd neproměnil: 65:01 T. Šmerha, 65:01 S. Malát, 65:01 J. Aaltonen, 65:01 R. Lantoši
Nájezdy:
Nájezd proměnil: 65:01 D. Voženílek, 65:01 L. Hudáček
Nájezd neproměnil: 65:01 M. Růžička , 65:01 A. Nestrašil

Vyloučení: 0:2, Využití: 0:0, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 26:14, Počet diváků: 2 976 (71 % z kapacity 4 200)

Přejít na on-line reportáž

Plzeň – Olomouc 1:2N

Při pohledu na tabulku mohl leckdo očekávat především defenzivní souboj, jak Plzeň, tak Olomouc se totiž v koncovce v dosavadním průběhu sezony trápí. A očekávání se nakonec naplnila, hráči se postarali jen o dva góly ze hry.

Oba v první třetině. Jakub Pour nejprve využil přesilovou hru, ve které si připsal také první bod v sezoně mladý Adam Jiříček, za hosty srovnával Michal Kunc. Olomouc svého soupeře přestřílela, aktivitu však v gól nepřetavila ani v prodloužení a stejně jako v Mladé Boleslavy rozhodly samostatné nájezdy. V nich druhý bod pro Moravany přisoudil až v jedenácté sérii Silvester Kusko.

Hokejisté Plzně se radují z gólu proti Olomouci.

Petr Kořínek (Plzeň): „První třetina nebyla od nás špatná. Dostali jsme se do vedení, ale inkasovali jsme brzy zbytečný gól, když jsme nepokryli dojíždějící hráče. Naše druhá třetina poté nebyla dobrá. Prohrávali jsme souboje a Olomouc se dostala na koně. Dominik (Pavlát) nás několikrát podržel. Olomouc hrála tuhý a nesmírně nepříjemný hokej. Prohraná trestná střílení jsou pro nás velká škoda. V naší situaci nás mrzí ztráta druhého bodu.“

Jan Tomajko (Olomouc): „Dnes jsme odehráli jeden z našich nejlepších zápasů venku v této sezoně. Po té dlouhé cestě nám chvíli trvalo, než jsme se do toho dostali. První třetina nebyla špatná, ve druhé třetině jsme hrál výborně a mohli jsme z několika šancí vytěžit víc. Bohužel se tak nestalo. Třetí třetina byla vyrovnaná. I Plzeň tam měla nějaké příležitosti a Braňo (Konrád) nás výbornými zákroky podržel. Nájezdů bylo hodně a jsme rádi za bod navíc.“

Tipsport extraliga 2023/24
24. 11. 2023 17:30
Plzeň : Olomouc 1 : 2N
(1 : 1, 0 : 0, 0 : 0, 0 : 0, 0 : 1)
Góly:
15:37 M. Kunc (A. Rašner)
Nájezdy:
Nájezd proměnil: 65:01 J. Lev
Nájezd neproměnil: 65:01 A. Holešinský, 65:01 J. Lev, 65:01 T. Mertl, 65:01 P. Zámorský, 65:01 J. Lev, 65:01 T. Söderlund, 65:01 J. Pour, 65:01 J. Šiler, 65:01 A. Holešinský, 65:01 T. Söderlund
Nájezdy:
Nájezd proměnil: 65:01 S. Kusko, 65:01 K. Plášek
Nájezd neproměnil: 65:01 M. Kunc, 65:01 L. Nahodil, 65:01 J. Navrátil, 65:01 R. Macuh, 65:01 K. Plášek, 65:01 J. Knotek, 65:01 S. Kusko, 65:01 J. Orsava, 65:01 M. Kunc

Rozhodčí: J. Jaroš, L. Květoň - M. Zíka, P. Šimánek

Vyloučení: 3:2, Využití: 1:0, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 37:25, Počet diváků: 4 064 (54 % z kapacity 7 536)

Přejít na on-line reportáž

Hradec Králové – Kladno 2:1

Na povrchu tvrďák, uvnitř citlivý chlap. I takovou stránku ukázal Radek Smoleňák, kterému aplaudovalo hradecké publikum při návratu do arény, kde strávil pět sezon. Bystřejší spatřily v očích zkušeného borce i slzy.

Ty rychle vystřídalo nadšení, když se Smoleňák mohl radovat z úvodního gólu zápasu. Na brankovišti se prosadil Jaromír Pytlík. Za šest vteřin dokonce mohli jít hosté do dvoubrankového vedení, to by však Eduards Tralmaks nesměl puk do sítě kopnout. Právě po vyloučení Pytlíka domácí využili díky Jordannu Perretovi přesilovku, ve druhé třetině pak rozhodl o výhře Mountfieldu Jan Eberle.

Jaromír Pytlík protlačil puk do hradecké branky.

Radek Smoleňák mává hradeckým fanouškům.

Peter Frühauf (Hradec Králové): „Byl to velmi zvláštní zápas. Pohyb soupeře nám dělal obrovské problémy a dost nám pomohlo, že jeho druhý gól nebyl uznaný, protože by se nám to těžko otáčelo. Využitá přesilová hra nás dostala do zápasu, ale Kladno bylo nepříjemné až do konce. Napadalo, roztahovalo hru a měnilo její rytmus, proto jsme se nedokázali udržet v útočném pásmu déle na puku.“

Otakar Vejvoda (Kladno): „Z naší strany to nebyl vůbec špatný zápas. Po celou dobu jsme měli dobrý pohyb a dostali se do vedení, chvilku jsme mysleli, že dvoubrankového. Myslím, že utkání se zlomilo ve druhé třetině, kdy jsme měli deset minut velký tlak a vytvořili si tři velké šance, které jsme neproměnili. Potom jsme soupeři nahráli při otočení hry a padl z toho rozhodující gól.“

Mužstvo Z V VP PP P S B
1.HC Dynamo Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2.HC Sparta Praha 52 32 6 3 11 172:119 111
3.HC Oceláři Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4.HC Kometa Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5.HC Verva Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6.Banes Motor České Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7.Bílí Tygři Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8.Mountfield Hradec Králové 52 16 8 11 17 135:137 75
9.HC Vítkovice Ridera 52 18 5 8 21 132:138 72
10.HC Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11.HC Energie Karlovy Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12.HC Škoda Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13.BK Mladá Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14.Rytíři Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
Autor: