Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pardubice ovládly derby, Sparta zase přestřelku v Liberci. Na dno klesá Kladno

Pardubičtí hokejisté oslavují vstřelenou branku, vlevo stojí zklamaný hradecký gólman Jan Lukáš. foto: ČTK

Východočeské derby mezi Pardubicemi a Hradcem zakončilo program kompletního 22. kola hokejové extraligy. Hlavní nedělní tahák ovládlo vedoucí Dynamo (5:2), které si tak udrželo bezpečný odstup na druhou Spartu. Ta uspěla v gólovém duelu proti Liberci (5:4). Třinec díky výhře nad Karlovými Vary (3:1) a dalšímu venkovnímu zaváhání Litvínova poskočil na třetí pozici. Ze vzájemných soubojů čtyř celků z chvostu tabulky vyšlo nejhůře Kladno, které prohrálo s Mladou Boleslaví (2:3N) a uzavírá nově pořadí soutěže.
  16:20aktualizováno  22:08

Devět kol se Boleslav ocitala na nejspodnější příčce extraligy. Až do neděle, kdy svůj post předala Rytířům, ti tak týden po rozlučce s Tomášem Plekancem příliš neoslavili ani uvedení jiné legendy do klubové Síně slávy. Odchovanec Tomáš Kaberle mohl přihlížet jen další porážce.

V případě Kladna už sedmé v řadě. Co je ještě horší, Středočeši nyní urvali první bodík za poslední kalendářní měsíc. Ztracení ale zdaleka nejsou. Mají totiž stejný zisk (18 bodů) právě jako Bruslaři i Vítkovice.

Choreo fanoušků krátce po uvedení Tomáše Kaberleho do kladenské Síně slávy....
Pardubický útočník Robert Kousal se raduje z gólu v derby proti Hradci.

Ostravané prošustrovali nepříliš koukatelný, ale dobře rozehraný duel s Plzní, v němž vedli 2:0. Nakonec padli 2:3 po prodloužení. A přímý důsledek je hodně nepříjemný. Za západočeským soupeřem, jenž je zároveň tabulkovým sousedem, zaostávají už o sedm bodů.

Mezi elitní šestku nově stoupají České Budějovice. Právě ty skolily Litvínov fotbalovým skóre 1:0. Verva se tím pádem propadá na poslední příčku zajišťující čtvrtfinále, pořád ovšem disponuje velkým náskokem před dalšími pronásledovateli.

Zcela klidní pak mohou být v Pardubicích, kde domácí Dynamo i s navrátilcem Lukášem Sedlákem vybojovalo také druhé vítězné derby v sezoně. Jedinou starost navíc dostali technici v hale kvůli plexisklu, které v rámci oslav vyrazil brankář Roman Will.

Moravský souboj mezi Olomoucí a Kometou, která tentokrát nevyužila služeb Dominika Furcha, pak dopadl lépe pro Hanáky (3:1). Vítěznému gólu předcházel faul na unikajícího Jakuba Fleka, rozhodčí ale neodpískali trestné střílení, dokonce ani nevylučovali. Za svůj verdikt se později omluvili, jak oznámil brněnský kouč Jaroslav Modrý.

Pardubice – Hradec Králové 5:2

Nevypadalo to, že by aféra brankáře Patrika Bartošáka nějak ovlivnila výkon hostů ve 46. východočeském derby. To nebýt zbytečné hradecké nedisciplinovanosti, možná by šlágr kola vypadal úplně jinak. Jenže vyprodaný duel v enteria aréně rozhodly zejména tři domácí góly z přesilových her. Dvakrát slavil Martin Kaut.

Pardubický útočník Robert Kousal (90) v derby rychle překonává hradeckého brankáře Jana Lukáše.

Útočník Dynama dopřál favoritovi přesnými údery klíčový odstup. Na vyvedenou kombinaci ze čtvrté minuty zakončenou Robertem Kousalem ještě Mountfield díky rychlému obtočení kolem branky v podání Olivera Okuliara odpověděl. Dál už však ne. Čtvrtou přesilovkovou ránu soupeři zasadil David Cienciala. Jan Mandát veškerou naději po korekci aktivního Davida Šťastného zahladil zásahem do prázdné klece.

Aleš Krátoška (Pardubice): „Celkově měl duel velkou kvalitu, Hradec hrál velmi dobře. Jen připomenu pasáž na začátku třetí třetiny, kdy nás soupeř zatlačil, ale nic z toho nevytěžil. Jsme rádi, že jsme derby doma zvládli. Rozhodly naše tři využité přesilovky. Na začátku sezony nám opravdu nešly, poslední měsíc už se ale začíná dařit. Vyměnili jsme v nich dva hráče, postupně se nám hra speciálních týmů začala zlepšovat.“

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „Prohra nás samozřejmě velmi mrzí, ale tým se snažil předvést maximum pro úspěch. Je třeba respektovat i kvalitu soupeře, při hře pět na pět jsme podle mě byli Pardubicím rovnocenným protivníkem. Zápas jsme prohráli naší nedisciplinovaností, sedm trestů je v Pardubicích hodně. Pak je těžké tady držet krok. Dostali jsme tři góly v oslabení, což rozhodlo.“

Liberec – Sparta 4:5

Zprvu se nezdálo, že by mělo jít o bůhvíjak divoký duel, Liberec sice hned v 5. minutě nabyl vedení, když se puk odrazil od brusle Michala Ivana, jinak ale k vidění nebyly ani žádné větší šance. Klidný vývoj zlomil až první faul. Šírovo nedovolené bránění ztrestal ranou z první po Horákově přiťuknutí Josh Kestner. Za jedenáct sekund se k němu s pokusem od modré připojil Michal Kempný a přestřelka mohla začít.

Skvěle hrál Oscar Flynn, jenž z krkolomné pozice vyrovnával a ve druhé třetině společně s Tomášem Filippim reagoval na branku Ondřeje Mikliše trefami do levého horního růžku. Ani tento obrat nerozhodl. Přestože Sparta při vlastním oslabení dvakrát inkasovala, ve 38. minutě bekům puk vyfoukl Radek Mužík a v nevýhodné početní situaci zase vyrovnal. O deset minut později nenápadně rozhodl dokonale přesný Michal Řepík.

Filip Pešán (Liberec): „Dostat doma za dva zápasy deset branek je šílené, to se rozhodně nesmí stávat. Do zápasu jsme výborně vstoupili a šli do vedení. Poté jsme ale po diskutabilním faulu dostali gól v oslabení, což nás výrazně zpomalilo. Okamžitě jsme dostali druhý gól. A i když jsme se poté zase zvedli, dostali jsme další laciné branky. Dalším klíčovým momentem byla přesilovka za stavu 4:3 pro nás. Mohli jsme zápas definitivně zlomit, bohužel jsme po dobrém forčeku soupeře dostali vyrovnávací branku. To byl jeden z hlavních důvodů naší porážky.“

Pavel Gross (Sparta): „Liberec do utkání výborně vstoupil, my se naopak rozjížděli hodně pomalu. Velmi nám pomohl vyrovnávací gól z přesilovky a okamžitě po něm druhá branka. Tam jsme se hodně nakopli a hráli dobře. Moc se mi líbila třetí třetina, v níž jsme byli aktivní a nepouštěli Liberec do žádných šancí. Jsem rád za příspěvek obránců v posledních kolech, to hodně pomáhá.“

České Budějovice – Litvínov 1:0

Suverénně nejdéle se na branku načekali fanoušci na jihu Čech, drtivé většině z nich to však stejně zcela jistě nevadilo. Jejich Motor si připsal hodně cenný skalp. Také střelecky měl navrch, dlouho se však duel odehrával v režii obou brankářů – Šimona Zajíčka a Dominika Hrachoviny.

První jmenovaný v úvodní třetině čelil hned šestnácti pokusům, domácí Hrachovina měl zase více práce v prostřední části. Ani jeden z nich si kvůli několika šancím na obou stranách moc neodpočinul. Rozuzlení přineslo dobře namířené švihnutí od modré čáry z hole Jana Štencela. Chemici už se na srovnání nezmohli. I když zkoušeli risk v šesti. Přestože Ondřej Kaše ujížděl sám na Hrachovinu.

Ladislav Čihák (České Budějovice): „Měli jsme lepší vstup do utkání, vydařila se nám první třetina. Druhá i třetí část byly vyrovnané. Pro diváka to byl atraktivní zápas, hra se přelévala na obě strany. Rozhodla jediná střela v přesilovce. Vytváření šancí je u nás v pořádku, proměňování nikoliv. Musíme na tom zapracovat. Velmi si ceníme tří bodů vybojovaných proti tak silnému soupeři, Litvínov potvrdil kvalitu a zaslouží si být v tabulce nahoře.“

Karel Mlejnek (Litvínov): „Domácí měli navrch v první třetině. Druhá třetina byla vyrovnaná, trochu víc jsme se dostali do hry. Ve třetí části zůstávalo otázkou, kdo dá gól. Bylo zřejmé, že ten pak i vyhraje.“

Třinec – Karlovy Vary 3:1

Vyloženě mistrovský obrat stál za dalším ziskem (už čtrnáctým v řadě!) obhájců čtyř titulů z Třince. Těm stačila pouhá minuta k přetočení zápasu ve vlastní prospěch. Když nastupovali do druhé části, ještě v poněkud opatrném klání prohrávali 0:1, poněvadž nenápadný bekhendový pokus Ondřeje Procházky ze 14. minuty protekl Kacetlovou výstrojí.

Jen co však začala druhá třetina, Smith trefil Habalovu horní tyč. V čase 20:50 už platil nerozhodný stav. Andrej Nestrašil posílal kotouč do brankoviště, kde si jej dezorientovaný Habal srazil za čáru. Uběhlo dalších 53 sekund a gólmana Energie prostřelil Miloš Roman. Jakkoli hosté několikrát zatlačili, zejména v přesilových hrách, Oceláři odolali. A v 58. minutě přidal pojistku do prázdné branky znovu Nestrašil.

Před zápasem byl do kladenské síně slávy uveden legendární obránce Tomáš Kaberle.

Vladimír Országh (Třinec): „Měli jsme trochu slabší start, první třetinu. Chvíli trvalo, než jsme se rozběhli. Měli jsme ale velmi dobrý začátek druhé části, dali jsme dva góly. Kluci to odbojovali a Káca nás podržel, když bylo potřeba. Věděli jsme, že to bude těžký zápas, což se potvrdilo. Proti nám byl dobrý, bruslivý soupeř a jsme rádi, že jsme to zvládli za tři body.“

David Bruk (Karlovy Vary): „Jsme zklamaní, že jsme nezískali žádný bod. Odehráli jsme velice slušné utkání. Měli jsme tlak a velmi dobré momenty. Bohužel jsme udělali individuální chyby a opět v rozmezí jedné minuty se zápas otočil proti nám. S jedním gólem tady nejde vyhrát.“

Kladno – Mladá Boleslav 2:3N

Radek Smoleňák možná ještě děsí mladoboleslavské fanoušky při vzpomínce na 8. říjen, kdy kladenský kapitán dvakrát skóroval a rozhodl vyrovnanou středočeskou bitvu dvě minuty před koncem. Nyní se ukázal znovu, do puku efektivně sáhl hned po deseti minutách. Z důležitého vítězství se přesto protentokrát radovali hosté, kteří disponovali jasnou střeleckou převahou.

Nenechali se rozhodit ani zbytečnou chybou krátce po vyrovnání Mattiho Järvinena z přesilovky, kdy se puk zpoza branky dostal přímo k Michaelu Frolíkovi, jenž první trefou v sezoně poslal domácí zpět do vedení. Jan Stránský ve 46. minutě totiž skóre opět dostal do rovnovážné polohy. Ač se Kladenští v závěru radovali, rozhodčí odpískali postavení hráče v brankovišti a gól neplatil. Rozhřešení přinesly až nájezdy, v nichž skóroval jen Róbert Lantoši.

Kladenský útočník Michael Frolík v šanci před brankářem Janem Růžičkou

Pavel Skrbek (Kladno): „Podali jsme bojovný a zodpovědný výkon, ale chyběla trošinku energie. Soupeř nás přebruslil a vytvořil si více šancí. Když jsme měli možnost dát gól a odskočit – jako třeba při trestném střílení – nepovedlo se. Zápas dospěl do prodloužení, v kterém jsme měli šancí dost. Ale nedali jsme branku a došlo to až do nájezdů, v nichž rozhodl jeden gól.“

Václav Pletka (Mladá Boleslav): „Myslím, že jsme do zápasu vstoupili dobře. Ale udělali jsme faul v útočném pásmu a dostali hned gól. V první třetině jsme byli lepší a vytvořili si šance, pak se hra vyrovnala. Když jsme srovnali na 2:2, měli jsme nějaké příležitosti. Mělo je i Kladno, nás v prodloužení při velkých šancích podržel Růža (brankář Jan Růžička). Na nájezdy jsme po minulé prohře změnili gólmana (Filipa Novotného) a vyšlo to. Jsme rádi za dva body a už se soustředíme na úterní zápas (s Pardubicemi).“

Tipsport extraliga 2023/24
26. 11. 2023 16:00
Kladno : Ml. Boleslav 2 : 3N
(1 : 0, 1 : 1, 0 : 1, 0 : 0, 0 : 1)
Nájezdy:
Nájezd neproměnil: 65:01 J. Ticháček, 65:01 J. Klepiš, 65:01 E. Tralmaks, 65:01 J. Pytlík, 65:01 M. Frolík
Nájezdy:
Nájezd proměnil: 65:01 R. Lantoši
Nájezd neproměnil: 65:01 Z. Osburn, 65:01 F. Pavlík, 65:01 O. Roman, 65:01 M. Järvinen

Rozhodčí: J. Hribik, L. Květoň - J. Ondráček, D. Thuma

Vyloučení: 4:3, Využití: 1:1, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 41:21, Počet diváků: 2 915 (56 % z kapacity 5 200)

Přejít na on-line reportáž

Vítkovice – Plzeň 2:3P

Užuž se zdálo, že po čtyřech porážkách konečně zaberou. V případě hokejistů Vítkovic ale nemá cenu předbíhat. Nedělní utkání s Plzní jen podtrhovalo jejich dlouhodobé trápení. Třebaže Ostravané po čtyřiceti minutách drželi dvoubrankový náskok díky úspěšným dorážkám Marcela Barinky s Petrem Fridrichem. A hosté působili nevýrazně.

V závěru prostředního dějství ale Západočeši přidávali a ukazovali, že duel nevzdávají. Jednu branku soupeři sebrali úspěšnou trenérskou výzvou. V závěrečné části pak smazali i ztrátu. Tečující Tomáš Mertl snížil a v 57. minutě srovnal kapitán Jakub Lev z brejku při vlastním oslabení. Dalšího přečíslení hned na startu prodloužení využil Petr Zámorský. Domácí se vztekali marně, pátou prohru v řadě neodvrátili.

Jiří Veber (Vítkovice): „Když budu upřímný, tak mě fakt nebaví chodit sem a zpovídat se z výsledků, které tady máme. Jsem z toho frustrovaný. Ve druhé třetině se dostaneme do vedení 2:0, hrajeme devět minut v přesilové hře a nejsme schopní si vytvořit žádnou šanci. Sice jsme dali gól, ale tam hosté využili challenge a gól byl odvolaný. Přesto 2:0 vedeme, i když nevyužijeme přesilovky. Jdeme s tím do třetí třetiny a tak to prohospodaříme. Ke všemu soupeři ve třetí třetině ve vlastní přesilovce umožníme vstřelit gól v přečíslení. Z těch Plzeň zahrozila vícekrát. Doopravdy to od nás byl velmi špatný výkon a hrozně těžko to koušu.“

Plzeňský útočník Jakub Pour si dělá prostor před brankářem Matějem Machovským z Vítkovic.

Petr Kořínek (Plzeň): „Věděli jsme, v jaké jsou oba týmy situaci. Myslím, že kluci odehráli velmi dobrý zápas, přestože jsme po první třetině prohrávali. Ve druhé třetině to bylo podle mě ovlivněné pětiminutovým trestem, pak i dvouminutovými, hráli jsme hodně v oslabení. Přesto jsme si nějaké šance vytvořili. Nezlomil nás ani druhý gól a strašně klukům děkujeme za třetí třetinu. Paradoxně jsme nesrovnali v přesilovce pět na tři, ale dali gól v oslabení. Pak se nám konečně povedlo prodloužení, takže jsme rádi za dva body.“

Olomouc – Kometa Brno 3:1

Poprvé od loňského března se z triumfu v moravské bitvě radují na Hané. A že má svůj význam, tamní kohouti totiž zdolali soka, který vyhrál poslední tři utkání, během nichž zdolal Spartu i Pardubice. A i v Olomouci se radoval jako první, když z vhazování z obranného pásma vytvořil přečíslení proměněné Tomášem Vincourem. Moře se ovšem posléze povedlo něco podobného.

Branka v 8. minutě kvůli Kuskově kopnutí ještě neplatila, když ale domácí po buly před Konrádem krásně uvolnili Karla Pláška, a ten zakončil ke vzdálenější tyči, nebylo co řešit. Domácí útočník pak ve 27. minutě pobídl k obratu obránce Jakuba Sirotu, jenž vypálil přesně. Brňané své příležitosti nevyužili a Michal Kunc je dorazil 32 sekund před koncem, když dojel Macuhovo vyhození a uklidil puk do nikým nestrážené sítě.

Brněnský brankář Štěpán Lukeš vyhlíží letící střelu, zatímco se puk snaží tečovat Rok Macuh.

Róbert Petrovický (Olomouc): „Věděli jsme, že soupeř je velmi silný a chtěli jsme navázat na předchozí zápasy hlavně v kvalitě forčekinku. To se dařilo a měli jsme z toho několik šancí. Soupeř šel sice do vedení, ale vzápětí jsme se z toho dostali a díky naší rychlosti vyrovnali. Dali jsme přesilovkový gól a výborně ubránili všechna oslabení. Bylo tam obrovské srdce a snaha to strhnout na naši stranu. Byla to dřina, ale máme z vítězství velkou radost. Všichni hráči odvedli skvělou práci. Na závěr bych chtěl ještě vyzdvihnout atmosféru, kterou vytvořily oba tábory fanoušků.“

Jaroslav Modrý (Brno): „Tým Olomouce je velice bojovný a výborně forčekoval. Vedli jsme po pěkné akci, ale pak jsme se nedokázali rychle dostávat z pásma, přecházet do protiútoků a držet se u nich v pásmu. Byli bojovnější a i s trochou štěstí utkání ubojovali. Souhlasím s tím, že klíčový moment byl neodpískaný faul na Fleka při samostatném úniku. Rozhodčí pak přijel a omluvil se, že udělal chybu. Sice by se to stávat nemělo, ale jsme lidi a stane se to. Nemůžeme se na to vymlouvat, bylo to hlavně o nás. Dali jsme jen jeden gól a na to se vyhrávat nedá. Brankář Lukeš nám svým výkonem dával šanci získat body, ale my mu výkonem a produktivitou nepomohli.“

Mužstvo Z V VP PP P S B
1.HC Dynamo Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2.HC Sparta Praha 52 32 6 3 11 172:119 111
3.HC Oceláři Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4.HC Kometa Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5.HC Verva Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6.Banes Motor České Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7.Bílí Tygři Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8.Mountfield Hradec Králové 52 16 8 11 17 135:137 75
9.HC Vítkovice Ridera 52 18 5 8 21 132:138 72
10.HC Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11.HC Energie Karlovy Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12.HC Škoda Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13.BK Mladá Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14.Rytíři Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!