Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta zvládla šlágr, znovu slaví i Třinec s lídrem. Kladno rychle opustilo dno

Sparťanský útočník Pavel Kousal překonává střelou ke vzdálenější tyči litvínovského brankáře Šimona Zajíčka (34). foto: ČTK

Hned šesti duely pokračovala hokejová extraliga v úterý. Program 23. kola zakončil šlágr mezi Spartou a Litvínovem (3:1), který přinesl nejvyšší návštěvu v dosavadním průběhu sezony. Třetí Třinec natáhl bodovou sérii už na patnáct zápasů, když přemohl Kladno 4:3 po prodloužení. Vedoucí Pardubice zvítězily 4:1 v Mladé Boleslavi, která znovu padá na poslední místo tabulky.
  18:24aktualizováno  22:32

16 683. Tolik diváků zavítalo v úterý večer (!) na zápas hokejové extraligy. Fanoušky nalákalo očekávané střetnutí Sparty s Litvínovem a k vyprodání největší haly v Česku chybělo přibližně jen 350 osob. I tak se jedná o suverénně nejvyšší návštěvu v této sezoně.

Suverenitou oplývá také Třinec, který ze zmíněných patnácti zápasů hned dvanáct vyhrál. Nenechte se však zmást, Kladno – a zejména pak tříbodový útočník Eduards Tralmaks – Ocelářům nadělalo velké problémy. Třebaže prohrálo poosmé v řadě, díky získanému bodu se posunulo ze čtrnáctého hned na dvanácté místo.

Vítkovický brankář Lukáš Klimeš inkasuje.
Plzeňský obránce Adam Jiříček leží otřesen na brněnského ledě po faulu od Jana...

Za Rytíři zůstávají Vítkovice, které podlehly Liberci (1:2), a poslední je opět Mladá Boleslav. Bruslaři navrch odehráli ještě o dva duely víc než její momentálně největší protivníci v boji o záchranu.

Vyostřený závěr nabídl zápas v Brně. Kometa sice nad Plzní vyhrála 4:1, bek Jan Ščotka se ale zcela jistě podrobí zkoumání disciplinární komise za tvrdé dohrání Adama Jiříčka. Ten v okamžiku souboje ani nebyl v držení kotouče.

K extraligovému utkání č. 500 gratulovali v Hradci zadákovi Bohumilu Jankovi. Jedenatřicetiletý tvrďák se přes spletitý vývoj zápasu s Olomoucí nakonec radoval i z triumfu v poměru 5:3.

Sparta – Litvínov 3:1

Nešlo o tak pohledný duel jako v říjnu v Litvínově. Takřka kompletně zaplněná O2 arena v průběhu úterního večera sledovala dominantní výkon Sparty, která zasypávala skvělého Zajíčka střelami. Mezi tři tyče jich nakonec vyslal třiačtyřicet. Tu klíčovou v čase 51:18 Pavel Kousal, jenž zamířil ke vzdálenější tyči a prosadil se po dlouhých dvanácti utkáních.

Pražané se vedení ujali ani ne po čtyřech minutách, kdy Horák v přesilovce dobře načasoval přihrávku na rozjetého Joshe Kestnera, jemuž stačilo „jen“ nastavit hokejku. O vyrovnání se postaral Marek Baránek. Ten dostal v početní převaze nabito od Koblasy. Svižný duel nabídl také neproměněné trestné střílení či Havelkovo férové gesto, jímž odvolal vyloučení. A tři body zůstaly v hlavním městě, pojistku přidal Jakub Konečný.

Sparťanský brankář Josef Kořenář zasahuje i přes clonu litvínovského útočníka Andreje Kudrny (17), kterého brání Michal Moravčík.

Pavel Gross (Sparta): „Jsme rádi, že jsme před parádní návštěvou vyhráli. Byl to svátek pro hokej před šestnácti tisíci fanoušky. Dobře jsme začali, dobře sehráli přesilovku a měli i další šance. Pak jsme měli fázi, kdy jsme se sami střelili do nohy a pětkrát za sebou hráli v oslabení. A nechci diskutovat, zda to (fauly) byly nebo nebyly. Ztratili jsme momentum, někteří hráči byli zatavení a někteří seděli. Před třetí třetinou jsme si k tomu něco řekli a poslední část se mi moc líbila. Byla dobrá. Zahráli jsme ji takticky, aktivně, proti kvalitním litvínovským hráčům jsme se zajišťovali. Věřili jsme, že si vypracujeme šanci a dáme gól, což se podařilo. Na druhé straně nám pomohl Pepa Kořenář, který byl opět vynikající. Máme dva dobré gólmany, což nám pomohlo.“

Karel Mlejnek (Litvínov): „Do utkání jsme nevstoupili dobře a vyústilo to v inkasovanou branku v oslabení. Navíc měl soupeř výhodu trestného střílení, které neproměnil. Ve druhé třetině jsme si pomohli přesilovou hrou a v ten moment mi přišel soupeř trošku podrážděný. Chybělo nám proměnit ještě jednu přesilovku a jít do vedení. Poslední třetina byla jako v nedělním utkání, šlo o to, kdo dá gól, tak vyhraje. Pro nás jsme to bohužel nebyli my.“

Třinec – Kladno 4:3P

Během vyrovnaného klání v Třinci si výraznou roli užil také videorozhodčí. Ten u první branky domácích ještě sudím pomáhal vrátit zpět uplynulý čas. Mnohem delší dobu ale oba hlavní muži v pruhovaném strávili v prodloužení u záběrů vítězného zásahu bruslí Daniela Voženílka. Ten se puku dotkl v pádu, proto se zřejmě nejednalo o úmyslné kopnutí.

Před utkáním poslední Rytíři přijeli k zápasu se stabilním soupeřem bez výraznější bázně. Po opatrnějším úvodu se prosazovali dva muži – Eduards Tralmaks, jenž hosty poslal dvakrát do vedení, a Richard Pánik, na nějž vždy zbyl úkol dotahovat. Ve 45. minutě pak šikovnou tečí poslal Voženílek Slezany do vedení, rychle však zareagoval obránce Jiří Ticháček a Středočechům zařídil alespoň bod. I tento gól posvětilo video.

Zdeněk Moták (Třinec): „Byl to vyrovnaný zápas. Potýkáme se s první třetinou, kterou jsme znovu prohráli. Ale bojovali jsme, urvali jsme to. Nechtěli jsme v žádném případě před domácími fanoušky prohrát. Do zápasu jsme dali všechno, pracovali jsme na sto procent. Možná někdy i více a nakonec jsme si vzali i druhý bod.“

Otakar Vejvoda (Kladno): „První třetina od nás nebyla špatná. Klukům jsme akorát říkali, že jsme ztratili několik puků kolem modrých čar. Ve druhé části jsme byli nespokojení s vyloučeními, která pramenila z podobných chyb. To byla písnička celého zápasu. Nemuseli jsme faulovat, nešlo o krajní situace, ve kterých by se zachraňoval gól. Nakonec nás to stálo i zápas.“

Mladá Boleslav – Pardubice 1:4

Ačkoli se Boleslavští ochomýtají kolem dna tabulky, také proti vedoucímu Dynamu ukázali, že nehrají vůbec špatně. S favoritem dlouho drželi krok, doplatili však – jako už tolikrát – na špatnou koncovku. Východočeši navíc zvýšili tempo ve druhé části, na konci 24. minuty díky Sedlákově cloně (a možná i jemné teči) otevřel skóre přesnou ranou Jan Košťálek.

Když už Bruslaři po dokonale umístěné střele Juhamattiho Altonena odpověděli ve své silné přesilovce, za necelé dvě minuty inkasovali. Košťálek našel Roberta Říčku a extraligový lídr se opět ujal vedení. Taktéž v početní převaze. Domácí před pauzou minuli odkrytou branku, Osburn napálil horní tyč a na další šance se nezmohli. Z přečíslení výhru Pardubic jistil Robert Kousal, prázdnou bránu následně trefil Jan Mandát.

Olomoucký brankář Branislav Konrád vypichuje puk hradeckému útočníkovi Jordannu Perretovi.

David Havíř (Mladá Boleslav): „Po špatném vstupu byla nakonec první třetina vyrovnaná. Ve druhé jsme měli výpadek, ale pomohli jsme si přesilovkou, jenže Pardubice nás hned potrestaly v jejich výhodě. Pak jsme měli dvě nebo tři šance na vyrovnání. Ve třetí třetině to bylo nahoru dolů. Známe ale sílu Pardubic, které už si to pak dohrály do konce. Od nás to byl dobrý výkon, ale nebereme ani bod.“

Václav Varaďa (Pardubice): „Na zápas jsme se poctivě připravovali a já musím kluky pochválit za tři body. Boleslav se v posledních zápasech prezentovala velice dobře a brala i nějaké body. Do utkání jsme vstoupili slušně a v první třetině jsme měli opticky navrch. Ve druhé části nám pomohl první gól a byla škoda, že jsme nepřidali další. Výsledek ve finále neodpovídá dění na hřišti, ale dali jsme góly, když jsme je potřebovali. Nakonec jsme vyhráli zaslouženě, Boleslav jsme ve třetí třetině nepouštěli do žádných vážnějších šancí.“

Hradec Králové – Olomouc 5:3

Uběhlo pět minut a moc se nezdálo, že by nedělní východočeské derby domácí v něčem poučilo. Mountfield se dopustil hned dvou faulů. Jeden potrestal obránce Jakub Sirota, vzápětí zvyšoval jeho jmenovec z útoku Navrátil, který ujížděl sám po Kalinově ztrátě a přesně vypálil. S Hradcem to vypadalo velmi zle.

Optimismus většině fanoušků dodal Alex Tamáši po parádním Šťastného pasu z otočky. Ve druhé části vyrovnal Evan Jasper a obrat završil důrazný Jan Eberle. Šťastná otočka, chtělo by se říct, než si v mezikruží obratně počínal zase Navrátil a srovnal gólem do šatny. Ani jím se Východočeši nenechali rozhodit. Jordann Perret zčistajasna v 55. minutě parádní ranou rozhodl, Jasper navrch poslal puk do volné branky a utnul olomouckou sérii tří výher.

Hradecký obránce Tomáš Pavelka sestřelil olomouckého útočníka Roka Macuha.

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „Olomouc začala výborně, rychle šla do vedení a my se do zápasu dostávali těžko. Důležitý byl gól na 1:2, který nás trošičku nakopl a od té doby jsme se zlepšovali. Podařilo se nám otočit skóre, Olomouc znovu srovnala, ale týmovým výkonem jsme došli k důležitému vítězství.“

Jan Tomajko (Olomouc): „Měli jsme výborný vstup do utkání, vedli jsme 2:0 a jenom škoda, že jsme nechali Hradec snížit. V první třetině jsme to měli udržet. Ve druhé se stav otočil, za stavu 3:3 pak rozhodla jedna chybička ve třetí třetině. Škoda, protože náš výkon určitě nebyl špatný.“

Liberec – Vítkovice 2:1

Dalo se předpokládat, že zápas v Liberci bude velice opatrný. Zatímco domácí v posledních dvou zápasech inkasovali vždy pět branek a trenér Filip Pešán apeloval, že „tohle se stávat nesmí“, ani od trápících se Vítkovic nešlo čekat sebevědomé útočení. Přesto Ostravané znovu prohráli, pošesté v řadě, a zmítají se v krizi dál.

Také v úterý se zmohli na jedinou šťastnou branku, kdy pokus bývalého libereckého forvarda Dominika Lakatoše po pár odrazech doskákal až za čáru. Jeho gól vyšel vniveč, za 99 sekund přišla reakce v podání Kellyho Klímy, který se opřel do puku díky Budíkově pobídce. Rozdíl nakonec udělal zásah navrátilce Michala Bulíře, jenž si odpykal čtyřzápasový trest a hned skóroval po vytočení před branku.

Vítkovický zadák Lukáš Kovář dohrává před vlastní brankou libereckého útočníka Michala Bulíře.

Jiří Kudrna (Liberec): „Jsme rádi, že jsme sérii tří domácích zápasů zakončili vítězně. Po těch dvou porážkách už jsme to potřebovali. Utkání bylo velice těžké, i přes dostatek šancí, jsme nedokázali navýšit vedení, což by naší hře dodalo klid. Zápas tak byl dlouho 1:0 a otevřený až do konce. Největší pozitivum je, že jsme dokázali najít cestu k vítězství a bereme tři body.“

Jiří Veber (Vítkovice): „První třetina od nás nebyla úplně ideální, byli jsme trošku zaskočení a domácí nás přehrávali. Ve druhé části jsme srovnali tempo hry a měli i šance. Ve třetí jsme podali dobrý výkon a myslími, že jsme si alespoň bod zasloužili. Bohužel už je to ale poněkolikáté za sebou, kdy nám bodový zisk v závěru zbytečně proteče mezi prsty.“

Tipsport extraliga 2023/24
28. 11. 2023 18:00
Liberec : Vítkovice 2 : 1
(1 : 0, 0 : 0, 1 : 1)
Góly:
47:04 D. Lakatoš (R. Dej)

Rozhodčí: T. Veselý, J. Jaroš - J. Svoboda, J. Špůr

Vyloučení: 3:4, Využití: 0:0, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 24:34, Počet diváků: 3 246 (43 % z kapacity 7 500)

Přejít na on-line reportáž

Kometa Brno – Plzeň 4:1

První ranou nejprve minul, vzápětí dostal druhou příležitost, trefil se přesně k levé tyči a pak vkleče vypustil emoce ven. Obránce Komety Daniel Gazda čekal, vyjma demolice Kladna z poloviny listopadu, po vyvedeném úvodu sezony na gól. Proti Plzni ovšem slavil hned dvakrát. Kromě popsané úvodní přesilovkové branky zajistil svému týmu pohodlný odstup.

Brňané doma zapsali šestý triumf v řadě. A mohli být i klidnější, kdyby proměnili další šance. Naštěstí pro ně, Indiáni už jim cestu za triumfem nezkomplikovali a prázdnou klec v závěru trefil Martin Zaťovič. O jedinou radost Západočechů se bombou od modré čáry postaral Petr Zámorský. Ten jen snižoval po šťastném zásahu Stevea Mosese, jehož pokus se po Piskáčkově teči rukavicí vydal směrem mezi Hlavajovy betony.

Plzeňský brankář Samuel Hlavaj (31) zasahuje proti brněnskému útočníkovi Kristiánu Pospíšilovi (88).

Jaroslav Modrý (Brno): „Zase se hrálo v pěkné atmosféře, předvedli jsme dobrý výkon, pomohli jsme si speciálními formacemi jak v přesilovkách, tak v oslabení. Výborně zachytal Lukeš, který nahradil lehce zraněného Furcha, tým pracoval tak, jak jsme si představovali, aby našel cestu k vítězství.“

Petr Kořínek (Plzeň): „Do zápasu jsme nevstoupili špatně, ale srazila nás tři oslabení v řadě, čehož Brno využilo, dostalo se do tlaku a potrestalo nás. Ve druhé třetině se hrál celkem vyrovnaný hokej, ale my se nedokázali prosadit v předbrankovém prostoru a zase inkasovali. Dali jsme sice kontaktní gól, ale nepomohl nám. Třetí třetina byla hektická, neměli jsme tlak do brány, velmi špatně jsme sehráli přesilovku v závěru, chyběla nám hlavně střelba. Gratuluji Kometě k výhře.“

Karlovy Vary s Českými Budějovicemi si kolo předehrávaly minulou středu, přičemž z výhry v poměru 4:2 se radovali Západočeši.

Mužstvo Z V VP PP P S B
1.HC Dynamo Pardubice 50 32 8 5 5 193:109 117
2.HC Sparta Praha 50 31 6 3 10 169:113 108
3.HC Oceláři Třinec 50 25 8 5 12 166:126 96
4.HC Kometa Brno 50 20 8 5 17 151:133 81
5.Banes Motor České Budějovice 50 22 2 10 16 140:139 80
6.Bílí Tygři Liberec 50 23 3 4 20 164:156 79
7.HC Verva Litvínov 50 22 4 4 20 154:158 78
8.HC Vítkovice Ridera 50 18 5 7 20 127:131 71
9.Mountfield Hradec Králové 50 15 7 11 17 130:135 70
10.HC Olomouc 50 16 7 5 22 120:149 67
11.HC Škoda Plzeň 50 14 6 4 26 126:146 58
12.HC Energie Karlovy Vary 50 12 8 3 27 119:144 55
13.BK Mladá Boleslav 50 11 6 6 27 103:152 51
14.Rytíři Kladno 50 7 4 10 29 116:187 39
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!