Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kometa neuspěla ve Vítkovicích, Pardubice zvýšily náskok před Spartou

Vítkovický brankář Lukáš Klimeš pozoruje souboj spoluhráče Petra Chalána s Tomášem Marcinkem z Komety Brno. Vítkovice nastoupily v retro dresech s rytířem Vítkem. foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Hokejová extraliga pokračuje dvěma dohrávkami čtyřiadvacátého kola. V té první zvítězily Vítkovice nad Kometou Brno 4:0. Vedoucí Pardubice díky třem gólům v poslední třetině porazily Karlovy Vary 5:2 a v čele tabulky mají už sedmibodový náskok před Spartou.
  17:22aktualizováno  21:18

Vítkovice – Brno 4:0

Domácí opět nastoupili bez svého nejproduktivnějšího hráče Lakatoše, který stejně jako v neděli v Olomouci zůstal mimo sestavu, přesto od začátku tahali za delší konec. Než dosáhli první branky, zahazovali šance. V první části si o gól říkaly dvě situace. V krátkém sledu nejprve Půček v 11. minutě po nezištné Lednického přihrávce minul prázdnou klec a záhy neuspěl ani Fridrich, jehož střelu vyrazil Furch.

Ještě v úvodu druhé části Rihards Bukarts orazítkoval tyčku, ale ve 24. minutě už se Ostravané dočkali. Rychlý kontr zakončil Barinka, který z brankoviště doklepl kotouč za Furcha.

Vítkovice i poté byly nebezpečnější. Dvakrát mohl zvýšit Roberts Bukarts, ale v obou situacích zaváhal a z gólových pozic minul. Až ve 34. minutě se mohla dostat ke slovu i Kometa, po pokusu Okála ale domácí zachránil Klimeš.

A v 38. minutě Vítkovice zasadily soupeři druhý úder: Lednický se po pasu Prčíka uvnitř útočného pásma šikovně zbavil dvou protihráčů a jeho střelu těsně před Furchem ještě tečoval Půček.

Významné zlepšení ze strany hostů nenastalo ani v třetím dějství. I proto, že Flek z ojedinělé možnosti ve 42. minutě vystřelil z otočky pouze do Klimešova betonu. Soupeř ji vzápětí v přesilovce zasadil rozhodující direkt: po ideální křížné přihrávce Zdráhala střílel Claireaux do prázdné brány.

Vítkovice svou dominanci dovršily ještě jedním gólem. Po brněnské chybě ve vlastním pásmu dostal Raskob v 52. minutě od Peterka nabito přímo na osu hřiště a prudkým příklepem nedal Furchovi šanci.

Hrbas mohl v závěru alespoň zmírnit porážku Komety čestným gólem, ale zblízka si dvakrát vylámal zuby na Klimešovi.

Pavel Trnka (Vítkovice): „Musím poděkovat hráčům do kabiny. To, co jsme si nastavili a před zápasem si řekli, tak z větší části během utkání plnili. Dnes jsme hráli poctivý hokej a jsem za to strašně rád. Uvidíme, jak na to budeme navazovat dále. Chceme se posunout v tabulce co nejvýše, ale jdeme zápas od zápasu. Lakatoš se ani dnes nevešel do nominace z výkonnostních důvodů.“

Jaroslav Modrý (Brno): „Jakžtakž jsme zvládli začátek utkání. Potom to ale bylo takové lehkovážné a mohlo se to zlomit na obě strany. Vítkovicím se podařilo dát první gól, uklidnily se a my jsme od té doby byli všude o krok pozdě. Soupeř nás předčil nasazením. Chodil do míst, kde to bolí. Nám uteklo pár detailů, které jsme udělali špatně, oni nás potrestali a vyhráli zápas. Poučíme se z toho a budeme bojovat dále.“

Pardubice – Karlovy Vary 5:2

Pardubícký Robert Říčka střílí na brankáře Dominika Frodla z Karlových Varů.

Pardubice v základní části skončí nejhůře druhé, zajistily si tak postup do příštího ročníku Ligy mistrů. Dvě branky vstřelil Tomáš Dvořák. Energie dokázala ve druhé třetině dvoubrankové manko, nakonec ale padlo potřetí za sebou, s Pardubicemi Karlovy Vary prohrály pošesté v řadě.

Dynamo vstoupilo do utkání podle očekávání náporem a již ve 2. minutě mohl otevřít skóre Paulovič, Frodl ale jeho střelu vyrazil. Hosté poté přestáli první oslabení, po návratu Grígera na led se ale i nadále hrálo v útočném pásmu Energie a v 7. minutě otevřel skóre Mandát, který tečoval Hájkovu střelu od modré čáry.

Západočeši následně s domácími opticky srovnalo krok, brankář Will ale nemusel řešit žádné nebezpečné situace. Naopak Frodla prověřil po přečíslení tři na jednoho Říčka, stav se ale podruhé měnil až v 18. minutě, kdy se prosadil obránce Dvořák.

Do druhé části vstoupili hosté s početní výhodou a podařilo se jim faul Čerešňáka potrestat. Se zakončením Procházky si ještě Will poradil, na Bartejsovu střelu od modré ale zareagovat nedokázal. Karlovy Vary ožily a brzy se jim podařilo vyrovnat. Po Černochově ideální přihrávce zakončoval Hladonik do prázdné branky.

Pardubice po ztrátě náskoku přidaly a Frodl, který v minulé sezoně působil na východě Čech, se proti svým bývalým spoluhráčům musel činit. Poradil si ale s nájezdy Radila a Vondráčka i zakončením Zohorny.

Ve třetí třetině se ale domácí zpět do vedení již dostali. Ve 47. minutě se opět střelou od modré čáry prosadil Hájek, tentokráte bez teče. O 49 sekund později prostřelil Frodla Kousal a přiblížil Dynamo třetí výhře nad Západočechy v sezoně. Poslední slovo měl při power play hostů Dvořák, který trefil prázdnou branku přes celé hřiště.

Vít Černohous (Pardubice): „ Do utkání jsme výborně vstoupili, první třetina se přibližovala tomu, co bychom chtěli hrát. Stejně jako třetí. Druhá třetina byl výpadek, to se nám nesmí stávat. Vyhodnotíme si to a je důležité, abychom se z toho poučili a neopakovalo se to. Je pozitivní, že jsme dali čtyři stejné góly, kdy hráči stáli před brankářem a stínili. To jsou věci, které chceme mít ve hře a dnes jsme si dokázali, že když to budeme plnit, funguje to.“

Vojtěch Šik (Karlovy Vary): „Ač je výsledek pro nás celkem krutý, tak já budu vesměs pozitivní. Poslední utkání se nám nevydařila, nedodržovali jsme plán. Dnes jsme byli po celé utkání organizovaní, měli jsme elán do hry a plnili jsme to, co jsme si řekli. Od toho se musíme odrazit do dalších zápasů, abychom sezonu zvládli a mohli pokračovat v nadstavbě. Udělali jsme chyby, které nás stály utkání, a ty si budeme muset rozebrat a poučit se z nich.“

Autor: