Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kometa stáhla čtyřgólový náskok Pardubic, pak padla. Liberec porazil Třinec

Martin Kaut z Pardubic se raduje z rozhodujícího gólu v prodloužení zápasu na ledě Komety Brno. foto: Václav Šálek, ČTK

Báječnou podívanou si užili diváci, kteří zavítali na hokejovou extraligu v Brně. Domácí Kometa v předehrávce 47. kola stáhla čtyřbrankový náskok Pardubic a za stavu 6:6 vydolovala prodloužení. V něm však po necelé minutě rozhodl hostující Kaut. Liberec potvrdil vzestup formy a v dohrávce 29. kola na domácím ledě přehráli Třinec 4:1.
  17:55aktualizováno  20:50

Za Pardubice zaznamenal hattrick a jednu asistenci Lukáš Sedlák a čtyři body za gól a tři přihrávky nasbíral také obránce Peter Čerešňák. Za domácí třikrát skóroval obránce Daniel Gazda a bek Jan Ščotka nasbíral čtyři asistence.

Kometa Brno – Pardubice 6:7 v prodloužení

Nástup do první třetiny se lépe povedl hostům, kteří byli většinu času aktivnější a mladého brankáře Kavana neustále zaměstnávali nebezpečnými pokusy. Převahu však Pardubice nedokázaly zúročit a do vedení šla v 11. minutě Kometa. Po vyloučení Pochobradského se před bránou zjevil Zaťovič a na přední tyči protlačil kotouč nad betony gólmana Willa. O dvě minuty mohlo být v brněnském táboře ještě veseleji, sám na bránu pádil Moses, ale pardubického brankáře mezi betony nedokázal prostřelit.

Tento moment se ukázal jako důležitý, neboť Východočeši zvládli zanedlouho vyrovnat. Kometa sice hrála přesilovku, ale nedokázala se usadit v pásmu a získat pásmo. Navíc Čerešňák uviděl zcela volného Poulíčka, který se zjevil sám na modré čáře a v samostatné akci zakončil nad Kavanovu lapačku. Následně hráli pro změnu domácí oslabení, a i v tomto nestandardním počtu hráčů na ledě padla branka. Čerešňákovu střelu usměrnil do protipohybu Kavana Sedlák.

Matěj Paulovič z Pardubic se pokouší překonat Jana Kavana z Komety Brno.

Pakliže byla Kometa v první třetině alespoň maličko vyrovnaným soupeřem, ve druhé části jasně dominovaly Pardubice. I poměr střel na bránu 10:28 hovoří za vše. Brňany dlouho držel brankář Kavan, ale na dva slepené góly v 36. minutě neměl šanci reagovat. Z osy hřiště napřáhl Čerešnák, brněnský brankář nic neviděl a hosté vedli 1:3. Uběhlo 12 vteřin a osmnáctiletý mladík se pakoval z brány. Sedlák se dostal do rychlého brejku a sám tváří v tvář nedal Kavanovi šanci.

I náhradník Štěpán Lukeš dlouho s čistým kontem nevydržel. Hosté hráli v závěru periody přesilovku, Radilovu střelu ještě domácí gólman kryl, ale na dorážku Sedláka byl krátký. Pardubický útočník tak zkompletoval hattrick.

Kometa neměla v poslední části co ztratit a zkusila hrát vabank. Hned ve 44. minutě vyslal Pospíšil do jízdy Gazdu, který přesnou střelou překonal Willa a vstřelit tak dvanáctou branku v sezoně. Vzápětí měli Brňané dvě velké tutovky, jenže kontaktní branka nepřišla jak po brejku Holíka, tak po tutovce Fleka.

Fanoušci hokejistů Komety slaví vyrovnání z 2:6 na 6:6 v zápase s Pardubicemi.

A tak znovu udeřily Pardubice a opět v oslabení. Osburna vyškolil Mandát, získal kotouč u mantinelu, obtočil se kolem brány a dopravil puk do sítě. To však nebylo z daleka vše, Kometa zahájila neskutečnou stíhací jízdo. V pokračující brněnské přesilovce totiž napřáhl Flek a v Brně na světelné kostce svítilo tenisové skóre 3:6. Brankostroj pod dohledem bronzového medailisty z juniorského mistrovství světa Eduarda Šalého pokračoval. Jako by chtěl tento mladík naladil svůj rodný klub k podobnému scénáři, kteří čeští hokejisté předvedli proti Finsku.

Běžela 52. minuta, Kristián Pospíšil se proháčkoval až před brankoviště a zasunul puk za Willa. Střídačka Pardubic si vzala výzvu pro postavení Marcinka v brankovišti, ale video nebylo úspěšné a gól platil. Kometa tak pochopitelně hrála přesilovku a v ní nechytatelně napřáhl Gazda a svou třináctou brankou v sezoně udělal ze zápasu neuvěřitelné drama. Moravané soupeře drtili, vynutili si obrovský tlak, který vyústil v kýženou vyrovnávací branku. V čase 59:02 hráli bez brankáře a hattrick vidělo 6500 fanoušků i na druhé straně. Ze svého stanoviště napřáhl nechytatelně Gazda a utkání poslal do prodloužení.

To trvalo pouhých 43 vteřin. Sedlák našel na pravém kruhu Kauta a bylo rozhodnuto. Slavily však oba týmy a oba fanouškovské tábory. Kometa brala bod všemi deseti.

Jaroslav Modrý (Brno): Utkání mělo dvě tváře. Měli jsme slušný vstup do utkání, pak jsme si trochu ublížili. Pardubice mají velkou kvalitu a nasázely nám tam hodně gólů. Pak jsme přicházeli do třetí třetiny a řekli si, že tady máme plný dům, pojďme ukázat srdce fanouškům. Nikdy nevíte, co se v hokeji může stát. Kluci se semkli a našli cestu jak utkání vyrovnat, ukázali charakter. Za to tým chválím. Pak jsme dostali gól v prodloužení a prohráli, ale jsem moc rád, že jsme se do utkání vrátili, navíc s takhle kvalitním soupeřem.

Václav Varaďa (Pardubice): Líbily se mi naše dvě třetiny. Myslím si, že jsme hráli dobrý hokej, byli produktivní. Třetí třetina nám nevyšla, byly cítit chyby. Ze zápasu, který jsme kontrolovali udělali domácí vyrovnanou partii. Těší nás bod navíc, určitě jsme ztratili jeden, ale jsme rádi. Je tady těžké vyhrát.

Liberec – Třinec 4:1

Třinec vstoupil do utkání o něco aktivněji a první střelu na Krále vyslal Polášek, liberecký brankář si ale bez problémů poradil. Další příležitost měl Dravecký, Král byl opět připraven. Na druhé straně zase prověřil Kacetla nebezpečnou střelou z mezikruží Najman. V polovině první třetiny měl gólovou šanci hostující Sikora, sám před Králem ale nezakončil přesně. Poté se ke slovu dostali opět domácí, Bulířovu ránu ale kryl Kacetl.

Na začátku druhé části mohl po Růžičkově přihrávce otevřít skóre Voženílek, mířil ale těsně mimo. První přesilovku v utkání si zahráli Severočeši, Kacetla ale prakticky neohrozili. Po skončení početní výhody měl ale velkou šanci Rychlovský, Kacetl výborně zasáhnul.

Michal Bulíř a brankář Daniel Král z Liberce se radují z vyhraného zápasu.

Skóre zápasu se tak poprvé měnilo až ve 33. minutě, když se dorážkou vlastní střely prosadil Bulíř a poslal Bílé Tygry do vedení. Oceláři mohli rychle odpovědět, Čachovu příležitost ale zlikvidoval pozorný Král. V závěru druhé dvacetiminutovky ještě z ideální střelecké pozice nebezpečně pálil Růžička, Královu klec ale přestřelil.

V úvodu třetí části tak udeřili znovu Liberečtí. Knot v přesilové hře přesně nabil Hawrylukovi a jeho dělovka bez přípravy rozvlnila síť za Kacetlem. Třinec ale přispěchal s brzkou odpovědí. Rovněž v početní výhodě zamířil přesně nad Královo rameno Roman a snížil. Hostům kontaktní branka pomohla a rázem jich byl plný led. Domácí defenziva v čele s Králem ale odolávala.

V závěru třetí třetiny to ještě Oceláři chtěli zkusit při hře bez brankáře. Kacetl vystartoval z branky, puku se však zmocnil Filippi a trefou přes celé hřiště zvýšil na rozdíl dvou branek. Třinečtí to ale nevzdávali a trenér Moták opět sáhnul k power play, definitivní razítko na výhru domácích dal ale dalším gólem do opuštěné třinecké branky Knot.

Jiří Kudrna (Liberec): Odehráli jsme těžké utkání. Třinec měl lepší vstup do zápasu, od druhé třetiny jsme ale hru vyrovnali. Šli jsme do vedení, které jsme ve třetí třetině díky přesilovce navýšili. Podali jsme výborný výkon, celý tým dobře pracoval. Drželi jsme se hry, která nám v posledních zápasech přinášela úspěch a došli jsme si pro tři body.

Zdeněk Moták (Třinec): Zápas se mi hodnotí těžce. V první třetině jsme hráli dobrý hokej, vypracovali jsme si gólové příležitosti. V poslední době se ale trápíme střelecky a dáváme málo branek. Ve druhé části nás zbrzdila vyloučení a domácí šli do vedení. Ve třetím dějství jsme inkasovali v oslabení. Sice jsme se dostali rychle na kontakt, ale už jsme bohužel nedokázali vyrovnat.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...