Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pardubice znovu ovládly derby, Sparta slaví v Liberci. Boleslav přetlačila Kladno

Pardubický obránce Michal Hrádek (77) na ledě dohrává hradeckého útočníka Olivera Okuliara. foto: ČTK

Atraktivní program nabídla hokejová extraliga v pátečním 35. kole. Tahák dne představovalo východočeské derby mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, které i potřetí v sezoně vyhrálo Dynamo, tentokrát poměrem 3:2. Pozoruhodné klání v Liberci dopadlo lépe pro vedoucí Spartu (4:3). Poslední Mladá Boleslav ve veledůležitém střetnutí dvou nejhorších mužstev soutěže zdolala Kladno 4:3 po nájezdech.
  17:24aktualizováno  23:21

Divoké utkání v Liberci se bohužel neobešlo bez zranění. Brankář Jakub Kovář opouštěl led na nosítkách, když dostal tvrdou ránu pukem do oblasti krku, možná do klíční kosti.

Krátce po hrozivém okamžiku naštěstí komunikoval, skvěle ho navíc zastoupil náhradník Josef Kořenář, jenž ani jednou neinkasoval a přispěl lídrovi tabulky k desáté výhře z posledních jedenácti klání.

Hned v závěsu se s dvěma zápasy k dobru drží Pardubice, které se kvůli skvělé formě Pražanů ne a ne vrátit do čela. Největší radost jim teď ale stejně jistě dělá další vítězství nad rivalem.

Hradecký útočník Radovan Pavlík dohrává u hrazení pardubického forvarda Davida...
Mladý litvínovský útočník Matěj Maštalířský střeží kotouč před budějovickým...

Pohledné utkání sledovali diváci také v Brně, kde osmá Kometa přemohla Olomouc se skvělým Branislavem Konrádem v brance 4:3 a poprvé po čtyřiceti dnech zase naplno bodovala. Dvanácté Vítkovice pak podlehly 1:2 Plzni, která poskočila na desátou příčku právě před Hanáky.

Třinec s Litvínovem si opět polepšily v boji o top čtyřku, která má zajištěný přímý postup do čtvrtfinále. Oceláři zdolali Karlovy Vary (3:0), Verva si poradila s šestými Budějovicemi 4:3 po prodloužení.

Mladá Boleslav – Kladno 4:3N

Nadále se drží v kontaktu, byť mohli soupeře bodově dotáhnout. Poslední Boleslav v klíčovém duelu opět sužovala střelecká nemohoucnost, když proti pasivním Rytířům ve třetí třetině dostala šanci rozhodnout v základní hrací době. Nakonec oproti hostům v boji o záchranu slaví alespoň bod navíc díky rozhodujícímu nájezdu Tomáše Fořta.

Ten se podílel i na první brance domácích, kterou dal přesný Róbert Lantoši a zareagoval na trefu Eduardse Tralmakse. Produktivní lotyšský útočník juchal hned dvakrát a společně s Radkem Smoleňákem pomohl pokaždé dotáhnout náskok soupeře po gólech Pavola Skalického a Tomáše Pituleho. S bodem už byl lépe postavený celek spokojený. A Bruslaři si alespoň oddechli, že ještě stále nejsou jednou nohou v baráži.

Kladenský zadák Jiří Ticháček vyváží puk kolem boleslavského útočníka Róberta Lantošiho (16). V jeho snaze ho podporuje stojící Eduards Tralmaks (34).

David Havíř (Mladá Boleslav): „Byla skvělá atmosféra a výborní diváci. Hráči podali maximální výkon. Byli jsme o fous lepší, ale neproměnili jsme šance. Jsme rádi za body a pokračujeme dál. Je to o dva body, Kladno má ještě dva zápasy k dobru, takže nic nevzdáváme. Jedeme dál a bojujeme až do konce.“

Otakar Vejvoda (Kladno): „Mohli jsme první třetinu vyhrát, ale bylo by to asi nespravedlivé, protože Boleslav měla tři čtyři gólové šance. Kdyby to bylo 1:3, tak bychom se nemohli vůbec divit. Ve druhé části jsme zlepšili pohyb, vyrovnali a myslím, že jsme byli aktivnější a trošku lepší než Boleslav. Třetí třetina neříkám, že byla opatrná, protože jsme se snažili dát gól a rozhodnout. Ale byla to nejvyrovnanější třetina ze všech. V prodloužení měla více ze hry Boleslav možná s jednou šancí a pak byly penalty.“

Tipsport extraliga 2023/24
12. 1. 2024 17:30
Ml. Boleslav : Kladno 4 : 3N
(1 : 1, 2 : 2, 0 : 0, 0 : 0, 1 : 0)
Nájezdy:
Nájezd proměnil: 65:01 T. Fořt, 65:01 A. Lintuniemi
Nájezd neproměnil: 65:01 D. Bernad, 65:01 R. Lantoši, 65:01 P. Gewiese
Nájezdy:
Nájezd proměnil: 65:01 D. Sideroff
Nájezd neproměnil: 65:01 J. Pytlík, 65:01 E. Tralmaks, 65:01 R. Smoleňák

Vyloučení: 3:4, Využití: 1:1, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 30:43, Počet diváků: 4 067 (97 % z kapacity 4 200)

Přejít na on-line reportáž

Hradec Králové – Pardubice 2:3

Dobře vypjatý souboj zahájili a vedení poměrně v klidu uhájili až do konce. Pardubičtí hokejisté i potřetí v sezoně proti rivalovi neztratili ani bod. Lukáš Radil v desáté minutě zvýšil po tvrdé ráně Petra Čerešňáka už na 2:0. A jakkoli se náskok hostů smrštil, obstáli i proti závěrečné power play. Rozhodčí se zase snažili, aby někomu z hráčů výrazněji ujely nervy.

Pardubický obránce Jan Kolář odklízí hradeckého útočníka Olivera Okuliara (8) z brankoviště Romana Willa.

Dohromady totiž rozdali hned 16 trestných minut za hrubost. Dva góly Hradce vstřelil David Šťastný. Hráč, kterého Mountfiled přiváděl jako střelce, se poprvé v sezoně prosadil víckrát v jednom utkání, navíc na úspěch čekal déle než měsíc. Ani jeho zvýšená produktivita nestačila. O vítěznou trefu se zasloužil Martin Kaut, který Lukáše zaskočil střelou po ledě.

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „Měli jsme těžký začátek a rychle prohrávali, tým ale znovu ukázal mentální sílu a do zápasu se vrátil. Pomohli jsme si přesilovkami. Utkání bylo vyrovnané, Pardubice mají samozřejmě velkou sílu, ale největší rozdíl byl v produktivitě. Oni si pomohli jednoduchými góly, zatímco my šance nevyužili.“

Aleš Krátoška (Pardubice): „Viděli jsme opravdu bojovné utkání, Hradec hrál hodně aktivně a pomohl si dvěma přesilovkami. Vítězný gól byl trochu šťastnější, ale za stavu 3:2 si to kluci ve třetí třetině zkušeně pohlídali, za což bych je chtěl pochválit. I když Hradec tlačil, uhájili jednobrankový náskok.“

Liberec – Sparta 3:4

„Zápasy se Spartou mají šťávu,“ povídal liberecký útočník Michal Bulíř před pátečním duelem. A měl pravdu. Atraktivní mač rozčísnul možná nejlepší extraligový hráč posledních dní Roman Horák. Po Vítkovicích a Kometě dostal dvěma góly také Bílé Tygry, kteří dvakrát vedli. Navrch s vítěznou brankou v dvojitém oslabení, kdy z úniku zakončil mezi Královy betony.

Horák také v závěru druhé části srovnával, když mu puk před odkrytou klec naservíroval Najman. Pražané zapsali čtvrtý plnohodnotný triumf v řadě a jsou stále první. Byť přišli o brankáře Kováře, kterého Jaroslav Vlach v 25. minutě nejprve pokořil a za dalších deset minut napálil tvrdou ranou do míst blízko krku, nejspíš do klíční kosti. Gólman hostů led opouštěl na nosítkách, naštěstí mimo ohrožení života.

Filip Pešán (Liberec): „Do utkání jsme nevstoupili ideálně a Sparta byla aktivnější. Pak jsme se ale vrátili k naší hře a soupeři se vyrovnali. Bohužel závěry třetin a přesilovka pět na tři, která měla překlopit zápas na naši stranu, nás nakonec stála zápas. Soupeř má velmi kvalitní hráče a každou chybu v zápase dokázal potrestat.“

Sparťanský útočník Michal Řepík (26) znepříjemňuje práci libereckému brankáři Danielu Královi.

Pavel Gross (Sparta): „Je to pro nás cenné vítězství. Liberečtí jsou hodně nebezpečný tým, v poslední době hrají dobře, jsou rychlí. Navíc byli z posledních zápasů rozstřílení. Čtyřicet minut nám to haprovalo a pouštěli jsme domácí do šancí. Moc často jsem i jako trenér neviděl, abychom nejenže ubránili dvojnásobné oslabení, ale nakonec v něm vstřelili rozhodující branku.“

Tipsport extraliga 2023/24
12. 1. 2024 18:00
Liberec : Sparta 3 : 4
(2 : 2, 1 : 1, 0 : 1)
Góly:
10:58 J. Hawryluk (R. Knot, A. Najman), 17:32 O. Flynn (M. Bulíř), 24:34 J. Vlach
Góly:
10:26 M. Řepík (M. Kempný, M. Forman), 18:16 V. Sobotka, 38:47 R. Horák (O. Najman), 44:08 R. Horák

Vyloučení: 4:6, Využití: 1:0, V oslabení: 0:1, Zásahy brankářů: 28:28, Počet diváků: 6 846 (91 % z kapacity 7 500)

Přejít na on-line reportáž

Litvínov – České Budějovice 4:3P

Neuteklo ani pět minut a budějovický trenér Čihák si vyžádal oddechový čas, ač jeho mužstvo skórovalo jako první, v tu chvíli ztrácelo v Litvínově 1:3. Na úvodní gól Branta Harrise do 30 sekund zareagoval Petr Koblasa, další góly přidali Kristaps Zile a Jindřich Abdul, jenž si po skvělé Kirkově přihrávce z otočky vynahradil nešťastný první krok na ledě, kdy spadl kvůli zapomenutému chrániči na brusli.

Také uklidnění hry ze strany hostujícího realizačního týmu však Jihočechům pomohlo alespoň k bodu. Brankář Tomek si hokejkou srazil nahození Jáchyma Kondelíka do sítě ve 34. minutě. O 92 sekund později přišel s rychlým švihem Milan Gulaš a srovnal. Vervě však postavení v top čtyřce podržel se štěstím dorážející Nicolas Hlava, jenž puk za čáru dostal pro změnu odrazem o Hrachovinův beton.

David Kočí (Litvínov): „Jsme rádi za dva body. Soupeř má hodně hráčů silných na kotouči a v osobních soubojích, těžko se proti němu hraje. Byli jsme rádi za vedení 3:1, ve druhé třetině jsme ale polevili a soupeř srovnal. Naštěstí jsme se dokázali zkoncentrovat na třetí třetinu, snažili jsme se ji odehrát jednoduše a bez chyb.“

Litvínovský útočník Nicolas Hlava posílá kotouč na budějovického brankáře Dominika Hrachovinu.

Ladislav Čihák (České Budějovice): „Dobře jsme začali, ale v pětiminutové fázi nám po individuálních chybách napadaly tři góly. Paradoxně vyšla druhá třetina, které nám jinak nejdou. Soupeře jsme zatlačili a dali dva góly. Třetí část byla oboustranně opatrná, nikdo nechtěl udělat chybu. My ji udělali v prodloužení a byli za to potrestaní. Na to, jak se utkání vyvíjelo, jsme za bod rádi, ale nechceme být smíření s prohrou. Hodně mě to mrzí, vadil mi faul v prodloužení.“

Karlovy Vary – Třinec 0:3

Obhájci čtyř mistrovských titulů nadále střídají vítězství a porážky, tentokrát si poměrně v klidu pohlídali třetí místo na západě Čech, kde jasně přestříleli domácí Vary. Ty v kontaktu dlouho držel zejména gólman Dominik Frodl. Až do 41. minuty, než ho jako druhý překonal Daniel Voženílek, když strčil hokejku do střílené přihrávky Martina Růžičky.

Karlovarský brankář Dominik Frodl zasahuje proti třineckému útočníkovi Danielovi Kurovskému.

Právě třineckému asistentovi kapitána pak patřil vítězný zásah. V 5. minutě ho krásně oslovil obránce Jakub Jeřábek, jenž kroužil kolem branky Energie a zasloužil se o její první porážku v novém roce. Pojistku do prázdné klece přidal opět Voženílek. Brankář Ondřej Kacetl měl nejvíc práce ve třetí části, avšak poradil si a s 24 zákroky zapsal nulu.

Václav Eismann (Karlovy Vary): „Od nás to bylo po delší době nepovedené utkání, kdy jsme podali mdlý výkon. Chyběla nám energie a přes důsledně pracujícího soupeře jsme se nedostávali do šancí. Kromě dvou situacích, kdy jsme trefili tyč. Dnes to nebyl náš den, nebylo to naše utkání a je potřeba říci, že soupeř bere tři body naprosto zaslouženě.“

Vladimír Országh (Třinec): „Jsme samozřejmě rádi za tři body, nebyl to vůbec jednoduchý zápas. Víme, že domácí v posledním období hrají velmi dobře, což potvrdili i nyní. Jsme rádi, že jsme udrželi nulu. Na druhou stranu jsme měli štěstí, když nás zachránila tyč a břevno. Je ale třeba říci, že hráči to tvrdě odmakali a šli vítězství naproti. Je třeba ocenit i soupeře, který i přes absenci některých hráčů hrál velmi dobře.“

Kometa Brno – Olomouc 4:3

Strhující zápas hostilo také Brno. Moravské derby mohl hattrickem ozdobit domácí útočník Andrej Kollár, jenž ale v závěru po obhození obránce podklouzl před prázdnou brankou. Vadit mu to nemuselo, stejně byl hlavní postavou večera. Kometě dodal klid, když ji proti výbornému Konrádovi poprvé dostal do dvougólového vedení a oslavil s ní první tříbodovou výhru od 3. prosince.

Hanákům výrazně uškodily nepovedené závěry jednotlivých dějství. V čase 19:53 inkasovali po rychlém protiútoku zakončeném Martinem Zaťovičem a ztratili vedení získané ranou Dalibora Řezníčka. V čase 39:50 zase poprvé skóroval Kollár. A zvyšoval v 58. minutě. Kontaktní branka Michala Kunce přišla pozdě, při dvojnásobné výhodě, 24 sekund před koncem.

Olomoucký brankář Branislav Konrád zasahuje proti brněnskému útočníkovi Zdeňku Okálovi.

Jiří Otoupalík (Brno): „Bylo to derby se vším všudy. Měli jsme spoustu šancí, které jsme neproměnili. Olomouc trpělivě bránila, nám hodně pomohla branka v závěru první třetiny. Bylo to vyrovnané utkání, takže jsme rádi, že se nám podařilo zvítězit. Teď se musíme dobře připravit na utkání s Plzní.“

Róbert Petrovický (Olomouc): „Nezačali jsme vůbec dobře. Soupeř měl hodně šancí, i přes to se podařilo dostat do vedení. V závěru první třetiny jsme ale dostali laciný gól, který nás trošku srazil. I díky skvělému výkonu brankáře jsme však mohli zůstat nadále v zápase. Nedařily se nám přesilovky, a tak i se zlepšenou hrou ke konci zápasu jsme body nezískali.“

Plzeň – Vítkovice 2:1

Poslední český zástupce v Lize mistrů po úterní porážce se Skellefteå nepochodil ani v tuzemské soutěži na ledě Plzně. Třebaže útočník Peter Krieger vsítil branku poprvé po devíti zápasech, v polovině vyrovnaného klání pouze snižoval a Indiáni těsné tříbodové vítězství ubránili.

Rozhodující zásah zapsal Ondřej Matýs. Nyní už osmigólová posila z Pardubic se na brankovišti radovala, když se svým zakončením uspěla i proti dvěma bránícím hokejkám. Skóre v končící 17. minutě při nepřehledné situaci otevřel tečující Miroslav Indrák. Také on či brankář Dominik Pavlát v bitvě tabulkových sousedů zařídili Západočechům luxusní osmibodový náskok před protivníkem.

Petr Kořínek (Plzeň): „Byl to rychlý hokej z obou stran. Nehráli jsme od začátku špatné utkání. Ve druhé třetině jsme odskočili na rozdíl dvou branek. V polovině duelu jsme ale začali hrát nahoru dolů, to jsme přesně nechtěli. Soupeře jsme nechali snížit kontaktním gólem, navíc mu nabídli i přesilovky. Třetí třetina byl boj. Musím kluky pochválit za obětavý výkon s výborným gólmanem. Je to vybojované vítězství od všech hráčů a to je strašně důležité. Podobná výhra je cennější než předchozí domácí dvě s vysokým skóre.“

Jiří Veber (Vítkovice): „Podle mě byla první třetina rychlá z obou stran, moc se ani nepřerušovalo. Od nás byla nejlepší, ale prohráli jsme jí. Neměli jsme tolik šancí, chyběl větší tlak. Nevytvořili jsme si souvislý nápor ani ve druhé části, když jsme nedokázali soupeře pořádně zatlačit a donutit ho tím k chybám. Důležitý moment utkání byl v přesilovkách, vůbec jsme si v nich nepomohli.“

Mužstvo Z V VP PP P S B
1.HC Dynamo Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2.HC Sparta Praha 52 32 6 3 11 172:119 111
3.HC Oceláři Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4.HC Kometa Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5.HC Verva Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6.Banes Motor České Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7.Bílí Tygři Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8.Mountfield Hradec Králové 52 16 8 11 17 135:137 75
9.HC Vítkovice Ridera 52 18 5 8 21 132:138 72
10.HC Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11.HC Energie Karlovy Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12.HC Škoda Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13.BK Mladá Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14.Rytíři Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!