Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šest gólů od Třince a Liberce. Lídr padl na Hané, Litvínov opouští top čtyřku

Olomoucký útočník Rok Macuh se drží pod krkem s pardubickým bekem Davidem Musilem (8). foto: ČTK

Naposledy před reprezentační přestávkou. Hokejová extraliga v neděli pokračovala 43. kolem. Kompletní program nabídl i moravskoslezské derby, v němž třetí Třinec smetl domácí Vítkovice 6:2. Liberec stejným výsledkem přejel v severočeském souboji Litvínov a vystrnadil ho ze čtvrtfinálových pozic, pět bodů nasbíral útočník Tomáš Filippi. Lídr z Pardubic překvapivě klopýtl v Olomouci (1:2), druhá Sparta porazila Kladno 5:3.
  20:03aktualizováno  21:29

V neděli se nehrálo jen závěrečné kolo před Švédskými hrami, ale také poslední v rámci záslužné charitativní akce O kapku lepší hokej, z níž následně prostředky poputují na podporu dětí s poruchami krvetvorby.

Diváci i tentokrát sledovali závody v produktivitě mezi Filippim a třineckým Martinem Růžičkou, kteří nyní drží naprosto identickou bilanci s 20 góly a 31 asistencemi.

Sportovní bavič Cameron Hughes nadchl diváky na extraligovém utkání mezi...
Hradecký brankář Lukáš Pařík zasahuje.

Mezi hvězdami dne nelze opomenout ani Lukáše Paříka. Gólman Hradce nastoupil do prvního utkání od výměny z Liberce a hned proti Českým Budějovicím vychytal nulu.

Kuriózní chvilky si naopak prožil brankář Plzně Samuel Hlavaj. Po jedné špatné rozehrávce ještě vytáhl parádní zákrok, kterým se vykoupil. Pokus o vstřelení branky mu ale těžce nevyšel, když trefil karlovarského protihráče Dávida Grígera a ten v západočeském derby snížil na 3:4. Naštěstí pro Hlavaje, Škoda už výhru udržela.

Do hlavního města pak zavítal bavič Cameron Hughes, jenž dostal fanoušky do varu během komerční přestávky a sundaval postupně dresy Zacka Kassiana a Sparty, až se dostal k tričku s nápisem „I love Prague“ a vyčerpaný lehl na schody.

Pražané porazili Kladno, které kvůli vítězství Boleslavi v Brně (2:3P) ztrácí z poslední příčky už dvanáct bodů a čtrnáctou porážkou v řadě vyrovnalo vlastní smutný rekord ze sezony 2010/11.

Na závěr je nutné přiblížit situaci okolo čtvrtého místa, které nyní zabral Liberec. O bod zpět figurují Litvínov s Budějovicemi, přičemž oba disponují dvěma zápasy navíc. Ještě jedno utkání k dobru pak má Kometa, která ztrácí ještě jeden další bod. Pardubice se Spartou už mají čtvrtfinále matematicky jisté.

Vítkovice – Třinec 2:6

Mistrovské obraty, ty Oceláři opravdu umí. V zápasech často prohrávají, proti rivalovi dokonce hned ve 3. minutě inkasovali podruhé. Na góly Jakuba Kotaly s Dominikem Lakatošem ale zareagovali drtivou smrští ve druhé třetině, kdy během dvanácti minut nasázeli čtyři branky. A do třetí části vstupovali s výhodu tří přesných zásahů.

Bodově znovu přispěl Růžička, jenž dvakrát ve dvou přesilovkách pobídl Miloše Romana ke srovnání. A důrazný Andrej Nestrašil ve 33. minutě obrat dokonal. Následně se prosadili ještě Jakub Jeřábek, Patrik Hrehorčák a ve třetí části po střídání gólmanů uniklý Libor Hudáček. Derby nakonec dopadlo až nečekaně jednoznačně a Třinec si z Ostravy odvezl šestý triumf v řadě.

Třinecký brankář Ondřej Kacetl kryje střelu Patrika Zdráhala z Vítkovic.

Pavel Trnka (Vítkovice): „Utkání se mi hodnotí těžko, protože jsme sice měli výborný vstup, ale zůstalo jen u něj. Vedli jsme 2:0, jenže následně jsme ustoupili od naší hry. Deset minut bylo dobrých, pak jsme bohužel podali velice průměrný výkon. Vždy, když jsme se ve druhé třetině snažili nadechnout, dostali jsme branku, což rozhodlo. Proti tak zkušenému soupeři se pak těžko něco dělá. Třinec si to pohlídal a zaslouženě zvítězil.“

Zdeněk Moták (Třinec): „Za nepříznivého stavu 0:2 a přesilovce pro domácí jsem si říkal, že to bude těžká jamka. Je nemožné, abychom takto začali utkání. Do desáté minuty tam nebylo nic, všechno bylo špatně. Důležité ale je, což jsem kvitoval, že dalších padesát minut bylo kvalitně odehraných. Sehráli jsme to s bojovností, nasazením a věcmi, které po hráčích chceme. Věřím, že se další podobný výpadek nebude opakovat. Bylo to derby ve výborném prostředí i atmosféře a přispěly oba celky.“

Liberec – Litvínov 6:2

Litvínovská venkovní bída pokračuje dál. A tentokrát už Vervu vykopla z pozic zajišťujících přímý postup do čtvrtfinále. S pětibodovým představením se vytasil Filippi, jenž u prvních čtyř branek asistoval, vstřeleným gólem pak výhru Bílých Tygrů posvětil. Domácí navrch potrestali hned tři fauly nedisciplinovaného soka v závodě o místo mezi elitním kvartetem.

Svěřencům Karla Mlejnka se více povedlo snad jen druhé dějství, zejména 44sekundová pasáž v šesté minutě, během níž Pawel Zygmunt s Petrem Koblasou vyrovnali po zásazích Tomáše Galvase a tečujícího Jakuba Rychlovského. Dvěma brankami však rozhodl Martin Faško-Rudáš a šestý gól 19 vteřin po Filippim ještě dodal kapitán Michal Birner.

Jiří Kudrna (Liberec): „Jsou to pro nás velmi důležité tři body, byl to poslední zápas před reprezentační pauzou s těžkým soupeřem a jsme rádi, že jsme ho zvládli. Myslím, že jsme ani v těch předešlých utkáních nehráli špatně, ale trochu nás trápila produktivita, to se tentokrát zlepšilo. Dobře jsme do zápasu vstoupili, vedli 2:0, poté ale během minuty dostali dvě branky, což mrzí. Pak jsme však vstřelili velice důležitý třetí gól. V závěrečné části jsme se zase vrátili k dobrému výkonu a uspěli.“

Liberecký Marek Zachar (vlevo) a Kevin Czuczman z Litvínova

Karel Mlejnek (Litvínov): „Zásadní vliv měla první třetina, kde jsme byli pasažéry utkání. Ve druhé jsme byli velmi blízko k obratu. Mrzí některé neproměněné příležitosti, které jsme měli. Ve třetí části jsme za dva velké nesmysly dvakrát inkasovali. Bůhví, jak by se utkání ještě vyvíjelo dál. Samozřejmě je to jednoznačně vina celého týmu včetně nás. Výsledkové výkyvy jsou hodně dané i prostředím. Hrát doma a hrát venku na jiném rozměru je v některých momentech bohužel jiný sport.“

Olomouc – Pardubice 2:1

Poprvé v sezoně se stalo, aby Dynamo dvakrát v řadě vyšlo bodově naprázdno. Tak suverénní je lídr tabulky, který ale před Spartou nyní vede už pouze o dva body. Na druhou stranu, stále disponuje dvěma utkáními k dobru. Je ale potřeba zdůraznit, že v neděli nevyhrál horší tým. Devátá Mora několikrát zahrozila a vedení se ujala už po 56 sekundách.Šťastným mužem byl Lukáš Nahodil.

Čárový rozhodčí Michal Axman uskakuje před hráči Pardubic (v bílém) a Olomouce.

Ten nadvakrát rozesmutnil debutujícího gólmana Pavláta, který za nového zaměstnavatele chytal stále s plzeňskou maskou. Ani start do druhé části favoritovi nevyšel, když puk z mezikruží do sítě poslal bek Jakub Sirota. Východočeši se v konečném důsledku zmohli jen na nepodstatnou korekci stavu díky dokonalé střele Tomáše Hyky ze 43. minuty. Závěrečný tlak Hanáci přestáli a slaví čtvrtou výhru po sobě.

Róbert Petrovický (Olomouc): „Každý zápas před pauzou není jednoduchý. Pomohl nám dobrý vstup do zápasu a gól v první minutě. Odehráli jsme dobrou první třetinu a měli v ní dobrý pohyb. Ve druhé se soupeř dostal do zápasu a přestřílel nás, ale odbojovali jsme to. Klíčová byla oslabení. Soupeř má v přesilových hrách velkou sílu, ale my je všechny zvládli, za což patří hráčům obrovský kredit. Byli jsme po celý zápas koncentrovaní a věřili, že můžeme Pardubice porazit. Máme z tří bodů velkou radost.“

Vít Černohous (Pardubice): „Negativem jsou určitě vstupy do třetin, které rozhodly. Hráčům nemůžeme nic vyčítat z pohledu nasazení, chuti a bojovnosti. Máme teď nějaké marody a doběhl nás náročný program celé sezony i posledních čtrnácti dnů. Hráči jsou dobití a unavení psychicky i fyzicky. Nechceme se ale na nic vymlouvat, jsme organizace, která si s tímto musí poradit. Bude reprezentační pauza, chceme ji využít co nejlépe a vrátit se po ní na vítěznou vlnu. Sluší se pochválit Dominika Pavláta, pro kterého to byl těžký zápas a zvládl ho výborně. Z rychle inkasovaného gólu se oklepal, udržel nás a dal nám šanci bojovat o body až do posledních vteřin.“

Sparta – Kladno 5:3

Do Prahy vyráželi v roli jasného outsidera, kterou naplno dodržovali. Však ještě před polovinou utkání poslouchali kladenští hokejisté domácí fanoušky, jak si žádají „bůra“. David Vitouch tečoval střílené Krejčíkovo nahození a rychle odpověděl na tvrdou ránu Chrise Marteneta. Rádoby čestná trefa hostů ale ještě obstarala drama.

Druhý celek tabulky si přitom s beznadějně posledním rychle vypracoval třígólový náskok, když postupně slavili Pavel Kousal, Vojtěch Mozík a Miroslav Forman. Diváky po vystoupení baviče Hughese zchladili Eduards Tralmaks s Jakubem Klepišem, ale díky Romanu Horákovi si přece jen v 58. minutě zazpívali žádanou Pátou. Zatímco Rytíři odjížděli se čtrnáctou, avšak rozhodně ne tak jednoznačnou, porážkou v řadě.

Pavel Gross (Sparta): „My věděli, že nás o víkendu čekají dva zápasy, které jsou velmi rozdílné. Po výhře v Pardubicích jsme byli nadšení a trochu se obávali, aby to kluci nepodcenili. Myslím, že si se situací poradili skvěle. Na zápas byli výborně nastavení a především první třetinu odehráli opravdu dobře. Jsem rád, že jsme víkend před reprezentační pauzou zakončili šesti body.“

Sparťanský útočník Pavel Kousal (vpravo) v utkání proti Kladnu

Otakar Vejvoda (Kladno): „V první třetině byl na ledě jen jeden tým. Minutu před koncem jsem byl rád, že to je pouze 0:2, nakonec jsme ale inkasovali ještě jednou. V druhé části jsme začali hrát jednodušší hokej a dostali se zpět do zápasu. Pomohlo dobře odehrané oslabení a manko jsme trochu stáhli. Do třetí třetiny jsme šli s vědomím, že když dáme jeden gól, můžeme to zdramatizovat. To se povedlo, ale tři minuty před koncem nás Sparta rozebrala a rozhodla.“

Kometa Brno – Mladá Boleslav 2:3P

Na podobnou sérii Bruslaři čekali od konce září, teď se díky ní dál vzdalují hrozbě baráže. Tři výhry v řadě, to je pro Středočechy vzácný okamžik. Ještě když nic nenasvědčovalo tomu, že by v Brně měli uspět. Zdeněk Okál úspěšně zakončil přečíslení, Tomáš Vincour v přesilovce jemně tečoval po ledě prudce putující kotouč. Po dvou třetinách platí skóre 2:0.

Útočník Komety Petr Kratochvíl (vpravo) ujíždí boleslavskému bekovi Filipu Pavlíkovi.

A přece tým s nejlepší formou v posledním měsíci prohrává, byť vedl až do času 59:38. V něm parádní dělovkou srovnal bývalý hráč Komety Filip Pyrochta. Jeho kolega z defenzivy Alex Lintuniemi, který za domácí nastupoval ještě v závěru prosince, pak rozhodl v prodloužení. K otočce ve 46. minutě zavelel osmnáctiletý Vojtěch Hradec, jenž se skvěle zorientoval během nepřehledné situace a slavil první extraligový gól.

Jiří Otoupalík (Brno): „Když takto ztratíte zápas, nemůžete být spokojeni. Ve druhé a třetí třetině jsme měli spoustu šancí, z nich jsme měli dát gól a odskočit. Mladá Boleslav hrála trpělivě, čekala na příležitost a těsně před koncem srovnala. V takových případech většinou soupeř utkání dotáhne k výhře, což se stalo.“

David Havíř (Mladá Boleslav): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, byli dobří na kotouči, a přesto třetinu prohráli po zaváhání obránce. Vstup do druhé části už tak dobrý nebyl, po druhém gólu Kometa ožila a my tuto část přežili. Ve třetí jsme chtěli dát kontaktní gól, což se povedlo, pak jsme ustáli několik šancí domácích. My ale tuto část sezony bereme jako play off, hrajeme do poslední vteřiny, což se vyplatilo nejen vyrovnáním. V prodloužení jsme si šli za bodem víc než domácí. Stále jsme ve hře o předkolo play off, ale také se stále díváme pod sebe.“

Plzeň – Karlovy Vary 4:3

Dramatickými momenty oplývalo i západočeské derby, které završily hromadná šarvátka a následná bitka mezi Holešinským a Stříteským. Vary díky aktivitě Ondřeje Beránka na brankovišti a přesné střele v oslabení od Ondřeje Procházky vedly ještě po druhé části 2:1. Z ukončení série šesti porážek se v bitvě dvou otloukánků ovšem radovala Plzeň.

Ta se držela v kontaktu už díky úspěšnému pokusu mladého beka Daniela Maláka. Jan Schleiss srovnal ve 42. minutě z přesilovky a stav otočila nová posila z Pardubic – Martin Bučko. Třetí zadák v pořadí, totiž Aleksi Laakso, náskok ještě zvýšil. Na drama zadělal riskující brankář Hlavaj, jenž daroval branku Grígerovi, víc už ale Energie nestihla a v tabulce se propadla na jedenácté místo, hned za nedělního soupeře.

Petr Kořínek (Plzeň): „Bylo to vyrovnané a hrozně těžké utkání. Dvakrát jsme museli dotahovat vedení soupeře. Prohrávat po dvou třetinách 1:2 byla těžká situace. Dáváme týmu kredit za to, že dokázal otočit. Bylo to vyhecované a hektické. Byly tam od nás dobré akce, ale i spousta chyb. Konec jsme si zbytečně zkomplikovali. Oba týmy potřebovaly body a jsme strašně rádi za vítězství. Přestávka se hodí, věříme, že se vrátí zranění hráči.“

Karlovarský brankář Vladislav Habal inkasuje gól v duelu s Plzní.

David Bruk (Karlovy Vary): „Jsme zklamaní, že nevezeme žádný bod. Podle mě to bylo klasické derby, které potkalo dva týmy, jimž se nedaří bodově. Utkání bylo opatrné, týmy se soustředily na eliminaci chyb a snažily se moc nemotat v obranném pásmu. Bylo to vyrovnané utkání s minimem šancí na každé straně. My dostali tři branky seshora od modré čáry a některé mi přijdou teď po zápase laciné. Aktuálně toho máme o reprezentační pauze po čtyřech prohrách k řešení hodně.“

Hradec Králové – České Budějovice 4:0

Měsíc čekali hráči Mountfieldu na tříbodové vítězství. Překvapivě se ho dočkali proti pravidelně bodujícím Budějovicím, které bojují o čtvrté místo v tabulce. Stačilo pět minut a za gólmana Strmeně se došouraly dva puky. Jeden po doteku Patrika Miškáře zády k bráně, druhý po prudké střele Davida Šťastného.

Motor výrazně nezaostával, avšak domácí se prezentovali aktivnější hrou a i přes dvě vyloučení v úvodu třetí části si vítězství pojistili. V oslabení ujel Alex Tamáši, jenž Východočechům dopřál klid. Čtvrtou branku přidal Jordann Perret a Hradec se přiblížil soupeři na rozdíl sedmi bodů, ani on tedy nezůstává zcela mimo klání o top čtyřku, nicméně má před sebou vedle Jihočechů ještě další tři protivníky.

Českobudějovický brankář Jan Strmeň inkasuje gól v utkání proti Hradci Králové.

Tomáš Hamara (Hradec Králové): „Do utkání jsme dobře vstoupili a využili přesilovku, potom jsme hned přidali rychlý druhý gól. Jenom je škoda, že jsme neproměnili další tři nebo čtyři vyložené šance. Třetí třetina začala dost špatně, ale chtěl bych pochválit hráče na oslabení, kteří odvedli výbornou práci a ještě vstřelili branku, která nám trošku dodala klid. Byli jsme lepší, ale pořád musíme víc pracovat na zakončení.“

Jiří Hanzlík (České Budějovice): „Na ledě jsme existovali asi tři střídání. Po tom prvním jsme asi počtvrté za tři zápasy špatně vystřídali a okamžitě dostali gól, následně druhý a od té doby jsme za domácími jenom plandali. Neměli jsme úsilí a kvalitu v osobních soubojích ani na puku a v tomhle duchu probíhal zbytek zápasu.“

Mužstvo Z V VP PP P S B
1.HC Dynamo Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2.HC Sparta Praha 52 32 6 3 11 172:119 111
3.HC Oceláři Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4.HC Kometa Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5.HC Verva Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6.Banes Motor České Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7.Bílí Tygři Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8.Mountfield Hradec Králové 52 16 8 11 17 135:137 75
9.HC Vítkovice Ridera 52 18 5 8 21 132:138 72
10.HC Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11.HC Energie Karlovy Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12.HC Škoda Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13.BK Mladá Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14.Rytíři Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
Autor: