Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zdemolované Kladno čeká další baráž. Lídr otočil derby, Kometa je těsně čtvrtá

Zklamaní kladenští hokejisté Ondřej Bláha s Martinem Němčíkem (zleva) po dalším pádu do baráže o extraligu foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Hokejová extraliga pokračovala pěti zápasy 48. kola. Páteční program definitivně rozhodl, že Kladno po mdlém domácím výkonu proti Mladé Boleslavi (0:5) padá potřetí v řadě do baráže. Vedoucí Pardubice se naopak přiblížily k trofeji pro vítěze základní části, když i ve čtvrtém východočeském derby porazily Hradec (3:2P). Kometa výsledkem 4:3 po nájezdech uspěla v Olomouci a vrátila se do top čtyřky, před Litvínovem má však průběžně navrch jen díky skóre.
  17:33aktualizováno  22:58

Do konce základní části zbývá ještě deset dní, kdy se odehrají další čtyři kola. Tento fakt jen podtrhuje, jakou ztrátu mělo poslední Kladno na zbylé extraligové týmy. Po debaklu od Boleslavi jej čeká už dobře známá baráž. Hned po více než měsíční pauze.

Naopak Bruslaře kromě oslav záchrany stále motivuje i šance na play off, ve hře zůstává dvanáct bodů, ztráta na dvanácté Karlovy Vary, které v přestřelce s Třincem podlehly 4:5, činí bodů sedm.

Gól v utkání zaznamenal i útočník Ocelářů Martin Růžička, jenž jako první v ročníku pokořil šedesátibodovou hranici. Ohromně vyrovnaná pak zůstává i tabulka střelců. Vede ji hlavní Růžičkův vyzyvatel v celkové produktivitě Tomáš Filippi z Liberce díky čtyřiadvaceti zásahům.

Rozjuchaní boleslavští fanoušci při utkání o záchranu s Kladnem
Čárový rozhodčí chrabře zasahuje v mele mezi hokejisty Olomouce a Komety Brno...

O dvě branky zpět figurují třeba také útočníci Oliver Okuliar z Hradce a Lukáš Sedlák z Pardubic, kteří se prosadili i v atraktivním východočeském derby. Dynamo po výhře v prodloužení odskočilo Spartě na rozdíl devíti bodů a už v neděli může teoreticky získat Pohár Jaroslava Pouzara.

Naopak na Mountfield po prohře ještě více tlačí Vítkovice, jimž se bez vyřazeného kapitána Dominika Lakatoše daří. Plzeň ve vyrovnaném duelu přemohly 1:0.

Nejzajímavější samozřejmě zůstává situace kolem poslední čtvrtfinálové příčky. Kometa s Litvínovem mají oba 78 bodů, o tři body zpět zůstává Liberec a další bodík ztrácí České Budějovice.

Kladno – Mladá Boleslav 0:5

Hráli o utopickou naději, kterou pohřbili hned v první třetině. Kladenští hokejisté za Jágrova dohledu vyhořeli v souboji s předposlední Mladou Boleslaví a třetí rok po sobě si zahrají o udržení extraligové příslušnosti v baráži. Rytíři inkasovali třikrát hned v úvodní desetiminutovce, kdy skórovali Róbert Lantoši, Pavol Skalický a Joachim Rohdin.

Bruslaři se blýskli mimořádnou produktivitou a vyhnali z branky Bowa. Odevzdaný výkon se ještě zcela zaslouženě poslední tým soutěže snažil odčinit ve druhé třetině, skóre však neupravil a na startu 41. minuty zvýšil Filip Pavlík, „bůra“ dokonal Ondřej Roman. Hosté tak ještě stále drží šanci na postup do předkola play off.

Otakar Vejvoda (Kladno): „Chci se omluvit 2137 fanouškům za první třetinu. Začneme zápas, neproměníme přečíslení dvou na jednoho v patnácté vteřině, pak uděláme faul, dostaneme z první střely gól, z druhé i třetí. I když jsme se snažili ve druhé třetině, měli jsme šance a převahu, ale kontaktní gól nepadl. A čtvrtý nás udusil.“

Kladenský brankář Landon Bow inkasuje gól, akci sleduje boleslavský útočník Pavol Skalický (28).

Richard Král (Mladá Boleslav): „Jsme rádi, že jsme zápas zvládli a získali definitivu, kterou jsme chtěli. Důležitý byl vstup, kdy jsme využili přesilovku, pak nám padly ještě dva góly, to udalo ráz zápasu. Ve druhé třetině domácí měli šance, my přečíslení, utkání jsme měli víceméně pod kontrolou. I díky brankáři Růžičkovi, který zachytal velice dobře. O zraněném kapitánovi Jánošíkovi mám zatím jen kusé informace, že má snad zlomenou čelist a je na operaci v Praze. Pokud se diagnóza potvrdí, má po sezoně.“

Pardubice – Hradec Králové 3:2P

„Tři ze tří? Vážně se chlubíte stříbrem?!“ rýpli si pardubičtí fanoušci do hradeckého rivala na startu derby kvůli stále žhavému dopingovému skandálu. Za pár desítek sekund je následně umlčel jeden ze tří hříšníků Kevin Klíma, před kterým po Willově chybě vyplaval volný kotouč. Vyhecovaný východočeský souboj nabídl ale mnohem víc.

Choreo pardubických fanoušků v souboji s Hradcem, které naráží na dopingový skandál Mountfieldu z předešlé sezony.

Dobrým tempem, emocemi a šarvátkami udělal další reklamu nadcházejícím vyřazovacím bojům. I když hosté začali lépe a po většinu času vedli, rozhodl dvougólový Sedlák, který v prodloužení využil rychlého přečíslení a Hykovy geniální přihrávky. Sám vyrovnával na startu třetí části z krásné individuální akce. Mountfieldu nechybělo moc k prvnímu triumfu nad v pátek nedisciplinovaným rivalem, leč opět padl.

Marek Zadina (Pardubice): „Měli jsme v nohách středeční duel s Energií, který taky nebyl jednoduchý. Tušil jsem, že taková situace nastane, v první třetině nám chyběl pohyb. Hradec hrál naposledy v neděli, vletěli na nás a v první třetině se mu dařilo. Od druhé části jsme se dostávali do hry, získávali kotouče a měli postupně zápas víc pod kontrolou. Byly tam emoce na obou stranách, nikdo nechtěl dát kůži zadarmo, to k derby patří. I když jsme prohrávali 1:2, věřili jsme, že jsme schopní zápas otočit. To se podařilo, hráčům děkuji. Zápas nás může posunout zase dál, byl hodně těžký.“

Pardubický útočník Adam Musil se v tísni při bránění Ralfsem Freibergsem (17) otáčí před brankou hradeckého gólmana Lukáše Paříka.

Peter Frühauf (Hradec Králové): „Hrál se skvělý zápas ve skvělé atmosféře, tyto derby zápasy jsem jako hráč miloval. Mělo to všechno. Emoce, zákroky na hraně i za hranou dovoleného. Hráči na obou stranách pocítili hodně bolesti, ale to k derby patří. Chtěli jsme minimálně jeden bod navíc, to mrzí. Kluci byli dobře nastavení, až na úsek druhé třetiny, kdy jsme se i vinou nešťastného vyloučení dostali pod tlak. Jinak jsme byli aktivní, dařilo se prohánět obránce soupeře. Kvalita a zkušenost pak v závěru překlopila misky vah na opačnou stranu. Gratuluji soupeři a věřím, že se v play off ještě střetneme a budeme úspěšnější.“

Olomouc – Kometa Brno 3:4N

Dramatické střetnutí si užili také diváci v Olomouci, kde moravské derby rozsekly až nájezdy a v nich rozjetý Jakub Flek, jenž proměnil oba své pokusy. Právě brněnský rychlík zápas pohotovou dorážkou gólově rovněž načal. Následně Kometa vedla ještě jednou po šikovné teči Kristiána Pospíšila, v 51. minutě se ale ocitla ve velkých nesnázích. Puk se odrazil k Janu Bambulovi, který v oslabení obrátil skóre.

Marek Ďaloga nenápadným pokusem zakrátko srovnal, pět sekund před koncem zase Knotek jel proti Kavanovi a úspěšně zakončil. Nicméně podle sudích i videa v rozporu s pravidly, když do brankáře zatlačil. Ani dvě trefy Lukáše Nahodila a našlapaná Plecharéna neodvrátily triumf hostů, kteří se tlačí na čtvrté místo. Po pátku jej přece jen zaujali, o bodový náskok na soupeře v závodě o čtvrtfinále ovšem přišli.

Olomoucký bek Dalibor Řezníček (14) svádí předbrankový souboj s dorážejícím brněnským útočníkem Jakubem Flekem (9), který ale nezvládne.

Róbert Petrovický (Olomouc): „Po těžším období jsme byli lépe připraveni. Zápas měl náboj, tempo a hrálo se ve výborné atmosféře. Soupeř šel sice do vedení, ale my vyrovnali v přesilové hře. Ve druhé třetině jsme nevyužili velké šance a to nás trochu přibrzdilo. Tyto situace rozhodují nejen o konkrétním momentu, ale můžou rozhodnout zápas. V přesilovkách musí létat razantní přihrávky a hlavně musíme více střílet. Úplně to nevyšlo a soupeř začal být nebezpečný. Potom už byly šance na obou stranách a soupeř rozhodl v nájezdech. Zápas měl náboj play off, už se to blíží a je to cítit.“

Jaroslav Modrý (Brno): „Hrálo se atraktivní utkání ve skvělé atmosféře, které se muselo divákům líbit. Nás v důležitých momentech podržel brankář Kavan a pomohli jsme si speciálními týmy. Zejména jsme výborně ubránili dlouhé oslabení, ale také si pomohli vstřeleným gólem v přesilovce. Pak jsme sice v závěru udělali fatální chybu, ale ustáli to a gól neplatil. Doufal jsem, že ubráněné oslabení pět na tři zlomí utkání na naši stranu, ale Olomouc je houževnatý a bojovný tým, který se díky důrazu dokázal ještě vrátit. Ale my se také vrátili, zavřeli je v pásmu a vyrovnali pět minut před koncem. Pak jsme rozhodli v penaltách, za dva body jsme rádi.“

Tipsport extraliga 2023/24
23. 2. 2024 18:00
Olomouc : Kometa 3 : 4N
(1 : 1, 0 : 1, 2 : 1, 0 : 0, 0 : 1)
Nájezdy:
Nájezd proměnil: 65:01 L. Nahodil, 65:01 J. Navrátil, 65:01 M. Kunc
Nájezd neproměnil: 65:01 L. Nahodil, 65:01 J. Orsava, 65:01 S. Kusko
Nájezdy:
Nájezd proměnil: 65:01 J. Flek, 65:01 M. Zaťovič, 65:01 A. Zbořil, 65:01 J. Flek
Nájezd neproměnil: 65:01 K. Pospíšil, 65:01 L. Cingel

Rozhodčí: J. Hribik, L. Pilný - J. Svoboda, S. Hnát

Vyloučení: 4:6, Využití: 1:1, V oslabení: 1:0, Zásahy brankářů: 32:35, Počet diváků: 5 300 (96 % z kapacity 5 500)

Přejít na on-line reportáž

Karlovy Vary – Třinec 4:5

Karlovarský gólman Dominik Frodl vypouštěl poslední týden do éteru hodně kritická i peprná prohlášení. Bodejť by ne, jeho tým se nachází v těžké výsledkové krizi. Změna nepřišla ani proti Třinci, ryšavý chlapík v brance pobyl zhruba sedmnáct minut, když dvougólovému Andreji Nestrašilovi namazal zadák Matěj Stříteský.

Ten sice později přispěl k dotažení průběžného stavu 1:4, ale nezabránil osmé porážce z posledních devíti klání. Rozhodla šťastná střela Jakuba Jeřábka, která v čase 57:41 propadla střídajícímu Habalovi do sítě. Třetí Oceláři rozšířili vítěznou šňůru na sedm duelů a i počtvrté Energii zdolali, byť promrhali jasné vedení z úvodní dvacetiminutovky.

Václav Eismann (Karlovy Vary): „V první třetině jsme hráli hokej, kdy hlavně defenzivní způsob vedení osobních soubojů naprosto nesplňoval parametry extraligy. Tam jsme výrazně propadli, soupeř to svou kvalitou zaslouženě využil a šel do vedení. Po domluvě v šatně nastoupilo úplně jiné mužstvo, tým začal hrát tak, jak bychom se chtěli prezentovat ve zbytku zápasů, které nás čekají. Silnému soupeři jsme byli více než vyrovnaným protivníkem, ale myslím, že fatální pátý gól byl odrazem nástupu do první třetiny a toho, jak se zápasy zacházíme po celou sezonu. Tohle se musí výrazně změnit.“

Třinecký obránce Tomáš Kundrátek (84) a karlovarský útočník Vít Jiskra (23) v souboji u hrazení

Vladimír Országh (Třinec): „Měli jsme výborný vstup, hned v prvním střídání jsme dali gól a i když jsme v dalším střídání inkasovali, první třetina vyšla. Dali jsme čtyři góly a byli aktivní. Naopak ve druhé části jsme zbytečně ztráceli puky ve středním pásmu, domácí hru rychle otáčeli, dostali nás pod tlak a zaslouženě vyrovnali. Třetí třetina byla vyrovnaná, dobré šance na obou stranách a Marek Mazenec nás několikrát podržel. Rozhodl takový šťastnější gól, kdy jsme konečně vystřelili a nějak to prošlo. Za to jsme samozřejmě vděční, ale nutno říci, že výkon nebyl optimální. Hlavně ve druhé a třetí třetině. Domácím je třeba dát kredit, protože za stavu 1:4 nesložili zbraně a možná by si za bojovnost nějaký bod zasloužili, ale tentokrát jsme byli šťastnější my.“

Vítkovice – Plzeň 1:0

Na rozdíl od minulého týdne, kdy schytaly sedmičku od Budějovic, se už více hlídají. Vítkovice i bez vyřazeného kapitána Lakatoše válí a po třetí výhře v řadě mohou dál snít o osmém místě, které zajišťuje domácí start v předkole. Podruhé za sebou navíc udržely nulu, brankář Lukáš Klimeš natáhl svou neprůstřelnost už na necelých 129 minut.

Přitom měl hodně práce, zejména ve druhé třetině, kde Západočeši zvýšili tlak a snažili se odpovědět na brzký gól Robertse Bukartse, kterého ve 4. minutě vybídl k zakončení bratr Rihards. Čtvrtý skalp Ostravanů v sezoně si však Škoda nepřipsala a zůstává usazená na jedenácté příčce.

Vítkovický gólman Lukáš Klimeš (33) zasahuje proti plzeňskému útočníkovi Janu Schleissovi.

Pavel Trnka (Vítkovice): „První třetina byla velice solidní. Měli jsme dobrý vstup, bohužel jsme z něj nevytěžili více než to jednogólové vedení. Naopak druhou část nás soupeř přehrával. Dostávali jsme se pod tlak. A třetí třetina byla už vyrovnaná. Jsme rádi, že jsme urvali tři cenné body i přesto, že to nebylo ideální. Klukům jsem poděkoval. Lakatoš se opět nevešel do sestavy, trénuje teď sám. Důvody jsou pořád stejné, výkonnostní.“

Petr Kořínek (Plzeň): „Vstup do zápasu nebyl ideální. Vítkovice byly lepší a vstřelily branku po špatném rozebrání hráčů. Od druhé třetiny jsme ale už začali hrát dobře a měli jsme spoustu šancí. Třetí část byla trošku ovlivněna oslabením na začátku. Přesto tam opět něco bylo. Ale koncovka nás zradila a výsledek o tom vypovídá nejvíce.“

Tipsport extraliga 2023/24
23. 2. 2024 17:30
Vítkovice : Plzeň 1 : 0
(1 : 0, 0 : 0, 0 : 0)
Góly:
3:43 R. Bukarts (R. Bukarts)
Góly:

Rozhodčí: T. Cabák, P. Staňo - V. Rožánek, M. Axman

Vyloučení: 1:3, Využití: 0:0, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 29:26, Počet diváků: 5 009 (51 % z kapacity 9 833)

Přejít na on-line reportáž

Sparta si zápas proti Liberci předehrála už 31. ledna a zvítězila 4:1, Budějovice ve čtvrtek v klíčové bitvě o zmíněnou čtvrtou příčku podlehly 4:7 Litvínovu.

Mužstvo Z V VP PP P S B
1.HC Dynamo Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2.HC Sparta Praha 52 32 6 3 11 172:119 111
3.HC Oceláři Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4.HC Kometa Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5.HC Verva Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6.Banes Motor České Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7.Bílí Tygři Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8.Mountfield Hradec Králové 52 16 8 11 17 135:137 75
9.HC Vítkovice Ridera 52 18 5 8 21 132:138 72
10.HC Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11.HC Energie Karlovy Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12.HC Škoda Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13.BK Mladá Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14.Rytíři Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!