Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kometa má první body, Pardubice sedmi góly vládly šlágru. Spartě pomohla výzva

Hokejisté Komety se radují ze vstřelené branky. foto: Radim Strachoň, MAFRA

V úplně opačných rolích vstupovaly do pátého kola hokejové extraligy Sparta s Kometou. Zatímco Pražané ještě v novém ročníku neprohráli a ve středu posléze uspěli i v Plzni (3:2), Brňané se utápěli na dně tabulky s nulovým bodovým ziskem. Chmurné momenty nyní střídá euforie z triumfu 4:0 nad Budějovicemi. Vítkovice naopak na vítězství před vlastními fanoušky nadále čekají, atraktivnímu střetnutí kralovaly poměrem 7:3 Pardubice, hattrickem se zaskvěl útočník Lukáš Radil.
  18:37aktualizováno  22:57

Třiatřicetiletý útočník se rázem stává průběžným králem extraligových střelců. Navíc ke třem trefám přidal ještě asistenci, v bodování se tedy vyhoupl hned za Michala Řepíka.

Podívejte se na hattrick Lukáše Radila:

Sparťanský kapitán se důležitým způsobem ukázal i v Plzni, kde zaznamenal rozhodující branku. Stejně tak ale Pražané jistě oslavují i videokouče, jenž v 58. minutě pohotově zabránil vyrovnávacímu zásahu domácích a všiml si hry vysokou holí. Ač se Západočeši čílí, že překročil časový limit pro trenérskou výzvu.

Další dva muži na střídačkách ve středu možná trochu zavzpomínali. A oba se radovali. Jak Zdeněk Moták, který se vrátil do Olomouce, tak Jaroslav Modrý, jenž svou Kometu vedl proti milovaným Budějovicím, slavili s mančafty výhry.

A obzvlášť druhý jmenovaný musí být nadšený, však Kometa rázně přerušila sérii čtyř porážek a třeba si i vybuduje silnou vítěznou mentalitu.

Fanoušci brněnské komety oslavují gól svého týmu.
Mladý obránce Tomáš Galvas při debutu v dresu Liberce.

Z výhry se pak po třech nezdarech těší i Liberec. Spokojený být moc nemůže, skvěle zahájené utkání proti Kladnu špatným výkonem málem ztratil. Dobrý pocit ale Bílé Tygry může hřát z příchodu sedmnáctiletého Tomáše Galvase. Jen co přestoupil z Olomouce a podepsal smlouvu, při debutu v novém působišti i skóroval. Poprvé v extralize.

Rozjetý Litvínov přemohl i Hradec (3:2N), kterému se navrch nešťastně zranil gólman Patrik Bartošák. Třetí výhru v řadě pak zapsala Mladá Boleslav.

Vítkovice - Pardubice 3:7

Ani podle statistik a vypracovaných šancí nemělo v Ostravě padnout tolik branek. Skóre se však dlouho přelévalo z jedné strany na druhou. Až do startu třetí třetiny, kdy se Jan Mandát prosadil v oslabení, zvýšil náskok po trefě autora hattricku Radila a dopřál hostům dvougólovou výhodu, kterou si více než hýčkali až do konce. Ze začátku přitom úřadovaly přesilovkové formace.

Nejprve se typickou ranou z první připomněl Dominik Lakatoš, následně krátce po vypršení početní výhody sáhl Patrik Poulíček do Bučkova nahození. Dynamo vedlo díky Radilově nenápadné střele na bližší tyč v přečíslení. Ještě do pauzy však se šťastným odrazem o beka Dvořáka srovnal Willie Raskob. Navázal na něj Rastislav Dej. Poté už skórovali jen Východočeši, jejich šňůru načal David Cienciala. A uzavřeli ji Tomáš Vondráček s Radilem.

Miloš Holaň (Vítkovice): „Výsledek vypadá strašidelně, ale myslím, že dvě třetiny jsme byli vyrovnaným soupeřem. Škoda gólu na 4:3, pak samozřejmě na 5:3, dál už se to s námi valilo. Za dvě třetiny nemám hráčům až tak co vytknout, hráli jsme dobře a bojovali. Na co ale soupeř sáhl, to skončilo v bráně. Proto nemáme ani bod.“

Nepřehledná situace, vítkovičtí hokejisté se tlačí před pardubickou branku.

Václav Varaďa (Pardubice): „Chtěl bych poděkovat klukům, že přes špatný začátek - hlavně v první třetině, kdy jsme měli ještě nohy v autobuse - jsme to dotáhli na stav 2:2. Ve druhé třetině jsme zabrali, hráli lépe hlavně v útočné třetině, vyhrávali souboje a přišly góly, které průběh otočily. Napadalo nám tam to, v podstatě z každé příležitosti byla branka a toho si ceníme. Věříme, že hra se taky zlepší, aby to ke gólům pasovalo. Jsme rádi za tři body a těšíme se na utkání doma.“

Kometa Brno - České Budějovice 4:0

Dočkali se! Trápící se Kometa na ledě nepředváděla vyloženě hrůzné výkony, chybělo jí hlavně sebevědomí. V klubu nebyla pohoda. Jestli zavládne po středeční výhře, toť otázka. Důvěra v sebe sama by se ale zejména za výkon ve druhé třetině do moravské metropole navrátit mohla. Brňané jasnou převahou v prostřední části do té doby vyrovnaný duel zlomili.

Spolehlivý brankář Dominik Furch z Komety zasahuje proti budějovické šanci.

Vstřelili totiž tři góly v necelých osmi minutách. Tvrdá rána Daniela Gazdy, přesně umístěná střela z mezikruží v podání Steva Mosese a lehké usměrnění Zaťovičova pasu Jakubem Flekem daly domácím jasnou výhodu. A ač se o ní svěřenci kouče Modrého strachovali, podržel je bezchybný Dominik Furch. Pojistku v závěru přidal Martin Zaťovič.

Jaroslav Modrý (Brno): „Řeknu to úplně jednoduše. Výborný výkon podal gólman Furch, to byl základ pro to, aby kluci konečně mohli věřit tomu, co jsme si připravili. Ověřili jsme si, že to funguje a udělali jsme dobrý krok. Ani bych neřekl, že první body jsou velká úleva, spíš mám radost, že kluci věří cestě, kterou jsme nastolili. Když budeme pokračovat, budeme odměněni a body přijdou. Nedívám se na finální produkt, ale na proces, který k tomu vede. Prošli jsme si šokem, pak jsme se srovnali a podali fantastický výkon. Co se týče mé pozice, s Liborem Zábranským jsem o tom nemluvil. Řekl mi jen, ať pracuju, tak si dělám svoji práci a o věci, které nemůžu ovlivnit, se nestarám.“

Jiří Hanzlík (České Budějovice): „První třetinu jsme ještě nějak rozehráli, bylo to v této fázi vyrovnané utkání, ale pak už existovalo na ledě jen jedno mužstvo, a to domácí. Mám na mysli všechny aspekty hokeje: kondiční, technický, taktický, dovednostní. Když pominu výsledek, mrzí mě, jaký hokej jsme tady předvedli. Z týmu snese přísnější měřítko jen pár hráčů.“

Plzeň - Sparta 2:3

I popáté uspěli. Sparta zažívá snový start do nové sezony a dělá vše pro to, aby se na podzim konečně vyhla nechtěnému členství ve spodku tabulky. Ale že se ve středu pořádně nadřela. Coby velký favorit sváděla s neproduktivním soupeřem tuhý boj. V němž v čase 57:37 rozhodla skvělá práce videokouče u uplatněné trenérské výzvy.

Vysoká hůl Jana Schleisse při útočné akci, jež předcházela vyrovnávacímu zásahu, proměnila domácí radost v nevoli. Rozhodující gól díky skvělému postřehu patřil produktivnímu Řepíkovi. Jeho spoluhráči odvraceli nepříznivý stav hned od začátku, kdy si ve 13. minutě najel do rány Jakub Lev. O obrat se ale postarali zkušení útočníci Jan Buchtele s Miroslavem Formanem. Gól Tomáše Mertla i sympatický výkon na Pražany nestačily.

Plzeňští útočnici Petr Straka a Miroslav Indrák ohrožují sparťanského brankáře Jakuba Kováře. Situaci zezadu přihlíží forvard Pražanů Roman Horák.

Petr Kořínek (Plzeň): „Vstup byl od nás slušný, vstřelili jsme branku. Soupeři se podařilo vyrovnat po buly, kdy jsme si neobsadili hráče. Ve druhé třetině jsme inkasovali ve vlastní přesilovce a následná oslabení nám sebrala síly. Bylo jich moc. To nás zabrzdilo. Ve třetí třetině kluci bojovali a podařilo se srovnat. Na konci jsme to po dalším odskočení soupeře hekticky honili. Přes další porážku musíme pracovat dál. Opět jsme prohráli o jeden gól, to je pro nás těžké. Situaci před naším odvolaným vyrovnáním na 3:3 jsem neviděl. Doba pro výzvu je časově omezená, ale i podle předsezonního semináře za účasti rozhodčích ta doba byla překročena.“

Pavel Gross (Sparta): „Viděli jsme velmi zajímavý zápas se vším, co k tomu patří. Byli jsme dobře připravení, Plzeň jsme sledovali. Podle plánu jsme byli aktivní a vytvořili si šance. Dlouho jsme ale nebyli na zakončení připraveni. Kompliment patří klukům za vyrovnání a za důležitý gól na 2:1 v oslabení. K týmu patří i všichni členové realizačního týmu a to se dnes ukázalo. Náš videokouč před vyrovnáním Plzně na 3:3 postřehl hraniční vysokou hůl a výzva vyšla. I to vedlo k dnešnímu výsledku. Porazili jsme velmi silný tým.“

Hradec Králové - Litvínov 2:3N

Předvedli skvělý comeback ve špatně rozehraném střetnutí, nakonec ale potřetí v řadě berou zavděk jen bodem. Hokejisté Hradce se proti ve formě hrajícímu Litvínovu zprvu moc nepředvedli. Po obecně nevýrazné první části ztráceli kvůli vyvedené teči Michala Guta. Co víc, na startu druhého dějství zvýšil uniklý Nicolas Hlava, jenž dostal rozhodující prostor i na dorážku.

Litvínovský útočník Nicolas Hlava se nacpal do šance před hradeckého gólmana Patrika Bartošáka.

Chemici střežili nabytý odstup, než se při jednom ze zákroků zranil gólman Bartošák a nahradil jej Kiviaho. Kouč Martinec nedobrovolně sáhl ke změně, která jeho mužstvu dodala energii. Fin v brance hned zazářil a ještě do pauzy platil nerozhodný stav. Zasloužili se o něj nezastavitelný Oliver Okuliar s Radovanem Pavlíkem. Zápas pokračoval ve velkém tempu, rozseknout jej ale musely nájezdy. V nich už se dařilo jen hostům, vítězný blafák patřil Petru Koblasovi.

Peter Frühauf (Hradec Králové): „Začátek byl v režii soupeře, který velmi rychle využíval chyb a otáčel hru. Každý náš prohraný souboj zaváněl šancí Litvínova a dlouho jsme s tím bojovali. Nakonec nás nakopla přesilovka a závěr druhé třetiny jsme měli skvělý, mohli jsme jít i do vedení. Ve třetí třetině jsme mohli inkasovat, ale v závěru i strhnout vítězství na naši stranu. Nestalo se a myslím, že remíza zápasu slušela. Soupeři gratuluji k vítězství.“

Karel Mlejnek (Litvínov): „Utkání v Hradci vždycky rozhodují začátky, a ten se nám povedl. Z mého pohledu rozhodly za stavu 2:0 neproměněná tutová šance i dvě jasná přečíslení. Po ztrátě kotouče jsme inkasovali, soupeři to vlilo krev do žil a vyrovnal. Klobouk dolů, jak se hráči do třetí třetiny zmobilizovali. Oba týmy měly příležitosti, za daného vývoje jsme byli s bodem spokojeni a to, že máme bod navíc, je výborné. Náš gólman podal velmi dobrý výkon.“

Tipsport extraliga 2023/24
27. 9. 2023 18:00
Hr. Králové : Litvínov 2 : 3N
(0 : 1, 2 : 1, 0 : 0, 0 : 0, 0 : 1)
Nájezdy:
Nájezd neproměnil: 65:01 D. Šťastný, 65:01 C. Lalancette, 65:01 O. Okuliar, 65:01 A. Jergl
Nájezdy:
Nájezd proměnil: 65:01 D. Kaše, 65:01 P. Koblasa
Nájezd neproměnil: 65:01 L. Kirk, 65:01 O. Kaše

Rozhodčí: J. Hribik, T. Veselý - J. Svoboda, O. Bohuněk

Vyloučení: 4:3, Využití: 1:1, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 30:35, Počet diváků: 3 911 (57 % z kapacity 6 890)

Přejít na on-line reportáž

Olomouc - Třinec 3:4

Ač výhra Slezanů působí velmi těsně a vydřeně, je potřeba zmínit, že obhájci titulu do závěrečné pětiminutovky vstupovali za stavu 4:1. Výrazně se o něj zasloužil Daniel Voženílek, dvougólový čahoun dal vzpomenout na parádní výkony z posledního play off. Na Hané se prosadil tečí v šesté minutě a jemu vlastním důrazem, kdy ujel soupeřům a stahovačkou zametl puk za Konráda.

Oceláři se tak ujali vedení 2:0, které však rychle v 18. minutě rozpůlil dorážející Jan Knotek. I přes neobvykle větší aktivitu v útoku Mora dotahovala marně, Třinec hrál, jak je naopak zvykem, pasivně. Počkal si a po bezgólové druhé části se mezi střelce zapsali Marko Daňo s Petrem Vránou. Přesný Lukáš Kucsera se Silvestrem Kuskem ještě Hanákům dali naději. Jenže na srovnání už zbylo jen 45 sekund...

Zkušený třinecký útočník Petr Vrána (20) drží puk před obráncem Olomouce Alexem Rašnerem.

Jan Tomajko (Olomouc): „Nevstoupili jsme do zápasu dobře, první třetina nebyla dobrá. Třinec nás přetlačil hlavně v soubojích u mantinelu. Hráli jsme málo s pukem a nebyli jsme dostatečně agresivní. Od druhé třetiny už to bylo lepší, ale musíme vydržet hrát takto celý zápas, dvě třetiny na dobrý výsledek nestačí. Je to pro nás poučení do dalších zápasů, musíme zlepšit začátek. Udělali jsme chyby v obraně a Třinec nás za ně potrestal. Některé inkasované góly byly z mého pohledu laciné a měli jsme při nich mít lepší postavení. Jestliže nedáváme tolik gólů, tak jich nemůžeme ani tolik dostávat.“

Zdeněk Moták (Třinec): „První třetina byla v pořádku, hráli jsme slušný hokej, dobře bruslili a vyhrávali souboje. Druhá byla velice špatná a tahali jsme za kratší konec. Jen se štěstím jsme nedostali vyrovnávací branku. Z naší strany to byla možná nejhorší třetina v tomto ročníku. Ve třetí jsme šli do vedení o tři branky, ale jako bychom měli špatný mustr na závěry zápasů. Ztráceli jsme kotouče v obranném pásmu, to je smrtící. Jsem rád, že jsme to udrželi, ale domácím jsme dovolili až moc šancí. Olomouc se jevila jako výborně vedený kvalitní soupeř s dobrými taktickými prvky. My se na to ale připravili a věřím, že vítězství je tak zasloužené.“

Liberec - Kladno 3:2

Také Liberec si podobně rychle jako Kometa utvořil luxusní náskok. Během osmi minut, akorát už v první třetině. Pomohli i dva teenageři z obrany. Osmnáctiletý Jakub Dvořák ve 44. sekundě poslal puk do sítě o záda gólmana Bowa. Ještě o rok mladší Galvas pak brankáře vykoupal v úniku – bekhendovým zakončením mezi betony. A vyhnal jej na střídačku.

V tu chvíli navíc po tvrdé ráně svého o čtrnáct let staršího jmenovce Filippiho zvyšoval už na 3:0. Zdálo se, že proti jasnému barážovému adeptovi je rozhodnuto. Nakonec vše vyšlo jen těsně. Kladno ubránilo dvojité oslabení a po bombě Jiřího Ticháčka s přesilovkovou trefou Eduardse Tralmakse se ocitlo na dostřel. Bílí Tygři měli štěstí, že je při větších šancích soupeře uchránil spolehlivý Hrenák, a ustáli i závěrečnou power play.

Mladý liberecký obránce Tomáš Galvas překonává brankáře Kladna Landona Bowa.

Filip Pešán (Liberec): „Byly to zbytečné nervy až do konce utkání. Je to ale ukázka současného stavu a rozpoložení, ve kterém se tým nachází. Téměř nás popravila vlastní přesilová hra a obecně speciální týmy jsou věc, která nás hodně trápí. Musíme se v přesilovkách i oslabeních hodně zlepšit, jinak můžeme ztratit všechny zápasy.“

Otakar Vejvoda ml. (Kladno): „Zápas jsme si prohráli v první třetině, respektive v prvních deseti minutách. Hrálo se nahoru dolů, my bohužel udělali naprosto školácké chyby a Liberec je potrestal. Ve druhé části jsme se dostali zpátky do hry a myslím, že jsme ještě dost dalších šancí spálili. Hodně sil nás stála také častá oslabení. Na konci zápasu jsme si chtěli vytvořit závěrečný tlak, ale neměli jsme už moc energie.“

Mladá Boleslav - Karlovy Vary 1:0

Jediná chyba rozhodla gólově chudý duel v Boleslavi. Karlovarský obránce Havlín vyslal za vlastní brankou nepovedenou přihrávku přesně na hůl Romana, který našel Söderlunda a ten zase geniálně posunul kotouč na volného Róberta Lantošiho zakončujícího do opuštěné branky.

Že by se ale gólmani nudili? To rozhodně ne. Celkově na oba hrdiny letělo jedenašedesát střel. Hostující Frodl si počínal fantasticky, jenže jej přechytal Jan Růžička a zapsal celkově osmou extraligovou nulu. Středočeši tak oslavují už třetí výhru v řadě, zatímco Vary po spanilém rozjezdu sezony nyní o body přichází.

Hradecký gólman Henri Kiviaho (31) střídá zraněného kolegu Patrika Bartošáka (32).

Václav Pletka (Mladá Boleslav): „Víme, že Vary hrají dobrý bruslivý hokej a na to jsme se připravovali. Dobře nám zachytal brankář Růžička, který nás v některých momentech hodně podržel. Důležité také bylo, že jsme odbránili čtyři oslabení, což bylo nakonec rozhodujícím faktorem zápasu. Předvedli jsme dobrý bojovný výkon a jsme rádi za tři body.“

David Bruk (Karlovy Vary): „Přijeli jsme sem s ambicemi odvézt nějaké body, ale bohužel po velmi slušném výkonu nemáme ani jeden. Nepovedlo se nám využít žádnou šanci, i když jsme měli několik dobrých v přesilových hrách. Z mého pohledu to bylo vyrovnané a velice těžké utkání. Domácí byli střelecky o něco aktivnější a je možné, že si zasloužili o ten gól vyhrát.“

Mužstvo Z V VP PP P S B
1.HC Dynamo Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2.HC Sparta Praha 52 32 6 3 11 172:119 111
3.HC Oceláři Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4.HC Kometa Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5.HC Verva Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6.Banes Motor České Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7.Bílí Tygři Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8.Mountfield Hradec Králové 52 16 8 11 17 135:137 75
9.HC Vítkovice Ridera 52 18 5 8 21 132:138 72
10.HC Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11.HC Energie Karlovy Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12.HC Škoda Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13.BK Mladá Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14.Rytíři Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
Autor: