Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Tragédie v britském hokeji. Po přeříznutí krku bruslí zemřel bývalý hráč NHL

Adam Johnson odehrál v NHL třináct zápasů, všechny za Pittsburgh Penguins. foto: Profimedia.cz

Hokejový svět zasáhla v neděli ráno hrozivá zpráva. Hokejista britského Nottinghamu Adam Johnson zemřel na následky řezné rány bruslí do krku. Americký útočník v minulosti odehrál také třináct utkání za Pittsburgh Penguins. Bylo mu pouhých 29 let.
  13:07

„Jsme zdrcení, když musíme oznámit, že Adam Johnson tragicky zemřel po šílené nehodě při zápase v Sheffieldu. Rádi bychom vyjádřili soustrast v této extrémně těžké době Adamově rodině, jeho partnerce a všem přátelům,“ uvádí Nottingham Panthers ve smutném prohlášení.

Johnson zavážel puk ve vysoké rychlosti do útočného pásma, když mu do cesty nešťastné vstoupil padající Matt Petgrave (v předminulé sezoně krátce působil v Pardubicích), který vykopl brusli až k Johnsonově hlavě. Ten najel krkem přímo na ostrý nůž. Rozhodčí zápas přerušili a vyhnali osm tisíc diváků ven z haly.

„Adam byl nejen vynikající hokejista, ale také skvělý spoluhráč a neuvěřitelný člověk, který měl celý život před sebou. Nikdy na něj nezapomeneme,“ píše klub.

O smrti informovala nejprve Johnsonova teta. „Ztratila jsem polovinu svého srdce,“ napsala na Facebook.

Johnson se do Anglie přesunul až letos v létě. Předtím působil v německém Augsburgu nebo švédském Malmö. Odehrál třináct zápasů v NHL, většinu zámořské kariéry strávil na farmách Pittsburghu, Los Angeles nebo Philadelphie.

„Vyjadřujeme hlubokou soustrast Adamově rodině a přátelům, stejně jako všem Adamovým bývalým i současným spoluhráčům a trenérům. Adam bude navždy součástí rodiny Penguins. Bylo nám ctí sledovat, jak si plní svůj sen hrát v NHL,“ napsal ve zprávě zámořský Pittsburgh.

Nottingham tak prožívá druhou tragédii v rozmezí tří měsíců. V červenci zahynul při autonehodě britský reprezentant Mike Hammond.

Rány bruslí do oblasti hlavy a krku bývají pokaždé velmi nebezpečné. Své o tom ví třeba Jakub Lauko, jenž v úterý mířil do šatny s řeznou ránou těsně vedle oka, nebo například Richard Zedník, kterému spoluhráč Olli Jokinen přeřízl v roce 2008 krkavici. Slovenský útočník měl však větší štěstí než Johnson.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!