Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Albi! Guma! Sbohem a díky, zlaté děti z Nagana

Sport

  12:50
LITVÍNOV - Bylo mu 16 let a 3 měsíce, když po boku Ivana Hlinky odehrál svůj první ostrý zápas v české lize. Včera se ve vyprodané hale nazvané právě po Hlinkovi Robert Reichel s kariérou loučil. Nejen on, spolu se svým litvínovským parťákem Jiřím Šlégrem odehráli své poslední utkání.

Loučení Reichela a Šlégra. foto: ČTK

Proč si pamatovat Reichela

1) Na zlatém olympijském turnaji v Naganu rozhodl jediným proměněným nájezdem památné semifinále proti Kanadě. Třikrát získal titul mistra světa, pokaždé k němu dovedl národní mužstvo jako kapitán.
2) Byl výjimečným talentem.
Do české nejvyšší soutěže vstoupil, když mu bylo 16 let a 3 měsíce a hned při svém debutu se gólově prosadil. V 18 letech se stal nejlepším střelcem a zároveň vyhrál kanadské bodování celé ligy.
3) Je litvínovským patriotem, v Česku za žádný jiný klub nikdy nehrál, proto tam "Albiho" tak milují. Dnes má funkci sportovního manažera i trenéra.

Oběma je dnes 39 let, oba se stali nedotknutelnými dětmi zlaté generace. Oba už za sebou mají úspěšnou a bohatou kariéru.

A právo na odpočinek...

Byla to parádní rozlučka, jak se patří - také si ji tyhle dvě ikony zaslouží. V Litvínově se odehrál hokejový svátek velkých jmen. "Nikdy na něj nezapomeneme," pronesli dojatě Reichel se Šlégrem.

Hlavní aktéři proti sobě sestavili výběry hvězd. V Guma Teamu, nazvaném po Šlégrově přezdívce, se objevili třeba Jágr, Straka, Ručinský či bývalí hráči Litvínova. Rovněž Reichlův Albi Team měl řadu bývalých i aktivních hráčů. Olympijských vítězů, mistrů světa. I Slováky Cháru s Pálffym.

Je úplně jedno, že ta exhibice nakonec skončila domluvenou remízou 11:11, kterou po nájezdech rozhodli Šlégrovi. "Nevěřil jsem, že Roberta porazím v nájezdech," popíchl svého kamaráda Šlégr.

To už se smál, před startem utkání měl ale na krajíčku. Oba zažili dojemné chvíle, když za potlesku 7 tisíc lidí byly ke střeše haly symbolicky vyvěšeny dresy s jejich čísly. "Krásná odměna," hlesl Reichel.

Proč si pamatovat Šlégra

1) V Naganu se proslavil gólovou dělovkou v semifinále proti Kanadě. S Jaromírem Jágrem je jediným českým členem Triple Gold Clubu, tedy spolku hráčů, kteří za svou kariéru vyhráli olympiádu, mistrovství světa i Stanley Cup.
2) Na ledě praktikoval tvrdou, ale férovou hru. Nikdy neměl problém pustit se s kýmkoliv do rvačky. Byl osobním ochráncem Jaromíra Jágra a třeba na MS 1997 se v hromadné bitce proti Kanadě zastal útočníka Vladimíra Vůjtka.
3) Přezdívaný "Guma" zůstal oddaný svému Litvínovu a hrál i v bolestech zad. Na konci kariéry se vrhl do politiky, za ČSSD se letos dostal do parlamentu.

Ano, včerejší den byl tím posledním, kdy se v litvínovských sadách dresů objevila Šlégrova 19 a Reichlova 20. A hala burácela a skandovala. "Guma! Guma!" znělo chvíli. "Albi! Albi!" střídalo se poté...

Ti dva se v ten večer náramně bavili. Třeba Šlégr se blýsknul pěti góly. "Soupeř" Reichel si zase v poslední třetině zahrál po boku svého bratra Martina a malého syna Kristiána, jenž vstřelil dvě branky.

Taková perlička: když junior jednu společnou akci nezakončil střelou, ale přihrával, okamžitě dostal od svého otce kárání. Pak se ho Robert pro změnu zastal a naoko svedl bitku s Kamilem Prachařem.

"Myslel jsem, že to bude jednoduché, ale když to vidím, tak není," pronesl k fanouškům dojatý Šlégr.

Spolu se svým parťákem po utkání zazvonili na velký zvonec - jako symbolický konec jejich příběhu. Patří vám za něj velké díky.

Kdo ještě hraje z naganského úspěchu

Brankář: Dominik Hašek.
Obránci: Jaroslav Špaček, Roman Hamrlík, Libor Procházka
Útočníci: Jaromír Jágr, Martin Straka, Martin Ručinský, Robert Lang, Milan Hejduk, Pavel Patera, Martin Procházka, Jiří Dopita, David Moravec, Jan Čaloun.

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč