Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Alkoholový večírek a zničené bentley. Posila Lva Žerděv má škraloupy

Sport

  9:22
MOSKVA/PRAHA - S nadsázkou lze říct, že fanoušky Lva rozdělil na dvě části. Jedni se těší na jeho akce, druzí se obávají jeho povahy. Přestože je jedním z nejslavnějších hokejistů KHL.

Nikolaj Žerděv. foto: www.levpraha.cz

Pražský klub v pátek překvapivě angažoval osmadvacetiletého útočníka Nikolaje Žerděva. Předtím, než se chtěl připojit k mužstvu, nedaleko Moskvy ztropil skandál.

Podle serveru Lifenews.ru měl Žerděv po podpisu smlouvy se Lvem nabourat své luxusní bentley, na kterém je škoda odhadem milion rublů, a s dámskou společností posilněn alkoholem se v luxusním hotelu bavit hlasitě až do brzkých ranních hodin.

Tyto problémy prý byly s ruským hokejistou časté. Zároveň jeho poničené auto nejspíše návštěvníci hotelu poškrábali například nadávkami "bastarde". K tomu všemu jeho manželka údajně požádala o rozvod.

Ke Lvu se měl připojit v pondělí. "Měl však problémy s cestovními doklady. K týmu by tak měl dorazit během soustředění ve Finsku," řekl LN mluvčí klubu Jan Rachota s tím, že zprávy ruských médií zůstanou bez komentáře.

Už při zveřejnění přestupu ruský tisk pochyboval, zda je vedení nového Žerděvova klubu seznámeno s jeho nedisciplinovaností. "Touto záležitostí se zabývali majitelé klubu a sportovní ředitel. Ano, Žerděva znají v celém jeho obraze, vědí, co přichází za hráče," dodal Rachota.

O jeho talentu na ledě není pochyb, zdobí ho především rychlá a přesná střela. Jeho gól po efektní kličce byl vyhlášen třetím nejhezčím v uplynulé sezoně KHL. Přesto ho už v Mytišči nechtěli...

Nej gól sezony minulé sezony KHL

Žerděv má na kontě i přes 400 zápasů v NHL, v nichž posbíral 261 bodů, jeho odchod do zámoří byl však bouřlivý. V roce 2003 měl platnou smlouvu s CSKA Moskva, ale nebyl spokojen s tím, kolik dostával prostoru na ledě. A tak se rozhodl pro útěk. Čtyřka tehdejšího draftu ovšem byla příslušníkem armády, za jejíž opuštění Žerděvovi hrozil trest. "V nejbližších měsících se do Ruska nevrátím. Dokud nebude můj případ vyřízen, raději zůstanu v Americe," pravil tehdy Žerděv.

Případ vyřešila až arbitráž. Jenže když mu po třech letech skončila smlouva, s Columbusem dlouho vůbec nekomunikoval. Nereagoval ani na nabídky nového kontraktu. Nakonec se k Blue Jackets vrátil.

Neshody s trenéry

V dalších klubech NHL, New York Rangers a Philadelphia Flyers, v nichž působil vždy pouze sezonu, měl spory s trenéry. Třeba kouč Flyers Peter Laviolett přiznal, že Žerděvovi nikdy pořádně nedůvěřoval.

A ani hráč se v klubu necítil dobře. "Promlouval ke mně. Říkal mi, že musím víc bojovat. (smích) Ale já nejsem bojovník. Samozřejmě že někdy tak hrát musím, nejde to však vždy. Nebyl jsem součástí týmu."

Přitom těsně po podpisu smlouvy s Philadelphií tvrdil, jak svůj přístup k hokeji a mužstvu změnil. "Změnil jsem svůj styl. Pokusím se víc bránit. Nyní budu myslet nejenom na útok, ale také na defenzivu." Jeho statistika za celou kariéru v NHL v hodnocení účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech je však hluboko pod nulou, přesněji -41. Už jenom tento údaj naznačuje, že taktické obranné pokyny neplní nejspolehlivěji.

Pražský Lev bude jistě toužit po tom, aby se dostal dál než v minulé sezoně, kdy vrcholem bylo čtvrtfinále konference. Žerděv mu v tom může pomoci, s jeho povahou se ale také může stát, že týmu spíš uškodí.

I přes nesporný talent, který má.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...