Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Velké stěhování v NHL schváleno. Coyotes najdou nový domov v Utahu

Brankář Karel Vejmelka slaví se svými spoluhráči vítězství Arizony proti Seattlu. foto: AP

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Tým českého brankáře Karla Vejmelky zakončil ve středu svou druhou sezonu v dočasném působišti, hale pro 5000 diváků v kampusu Arizona State University ve městě Tempe.
  23:15

Klub od současného vlastníka Alexe Meruela koupí za 1,2 miliardy dolarů Ryan Smith, majitel basketbalového klubu NBA Utah Jazz, s nímž se hokejisté budou střídat v hale Delta Center. Částka 200 milionů z prodejní ceny bude rozdělena mezi ostatní kluby NHL.

S Arizonou se však zámořská liga definitivně loučit nemusí. Součástí dohody je totiž i ustanovení, kterým se vedení soutěže zavazuje přidělit Meruelovi nový klub, pokud se mu podaří do pěti let postavit vyhovující halu.

Arizona se s nejistotou ohledně svého působiště a budoucnosti klubu potýkala dlouhodobě. Do předloňska hráli Coyotes v Glendale v hale pro více než 17 tisíc diváků, ale město smlouvu s klubem ukončilo. Mužstvo poté přesídlilo do Tempe, jehož obyvatelé loni zamítli všechny tři návrhy na výstavbu nové arény, která měla být součástí zábavní čtvrti za 2,3 miliardy dolarů.

Začátkem dubna Meruelo představil plán na koupi pozemku ve Phoenixu a stavbu privátně financované haly. Komisionář NHL Gary Bettman však uvedl, že vzhledem k nejistotě, kdy bude nová hala hotová, vedení soutěže „bude pro klub hledat jiné možnosti“.

Coyotes jsou pokračovatelem původního klubu Winnipeg Jets, jenž hrál od roku 1972 v konkurenční soutěži WHA a po jejím zániku vstoupil v roce 1979 do NHL. V roce 1996 se klub z Kanady přestěhoval do USA a hrál pod jménem Phoenix Coyotes, od roku 2014 nese název státu Arizona.

Autoři: ,