Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Bělorusové byli blízko šokující výhře

Sport

  18:56
PRAHA/BERN - VIDEO - Ruští hokejisté se dostali podle očekávání do semifinále 73. MS ve Švýcarsku, když ve čtvrtfinále porazili Bělorusko 4:3. Vítěznou branku dal nejproduktivnější muž sborné - kanonýr Atlanty Ilja Kovalčuk. V semifinále narazí na vítěze večerního zápasu Finsko-USA.

Radující se Rusové, smutný Mezin. foto: ČTK

Byl to ale porod, než se ruská mašina dostala do cíle - tedy do semifinále letošního světového šampionátu. A notně ji v tom pomohla navíc chyba běloruského fantoma v brance Andreje Mezina. Vítěznou branku mu vstřelil dvanáct minut před koncem ruský bohatýr Ijla Kovalčuk nepovedenou ranou mezi betony a běloruský brankář rozhodně nemohl mít čisté svědomí.

PODÍVEJTE SE NA KOVALČUKŮV VÍTĚZNÝ GÓL:


Bělorusové svého věhlasnějšího soupeře a obhájce zlata zaskočili - skvěle bruslili a poctivě bránili - a ruští nájezdnící si nevěděli s houštinou těl před Mezinem dlouho poradit. Svěřenci Kanaďana Hanlona v zápase dvakrát vedli, Rusové však vždy rychle srovnali krok.

Ve třetí třetině se dostali zásluhou Kovalčuka podruhé v zápase do vedení a to i přes enormní snahu Bělorusů udrželi. Ti však odehráli i přes porážku skvělé utkání a rozhodně se nemusí za dnešní výkon stydět. Zamyslet se naopak musí nad sebou svěřenci trenéra Bykova, kteří také dneska působili více jak polovinu zápasu, jako by je vlastně ani nezajímal.

Finové nebo Američané by je za takový přístup mohli v semifinále zle vytrestat. Na koho z těchto týmů sborná v boji o finále narazí se rozhodne dnes večer.

Čtvrtfinále MS v ledním hokeji v Bernu:
Rusko - Bělorusko 4:3 (0:0, 3:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 26. Proškin (Kovalčuk, Těreščenko), 37. Aťjušov (Radulov, Saprykin), 38. Frolov (Radulov), 48. Kovalčuk (Morozov) - 23. Kolcov (Grabovskij, Antoněnko), 34. Antoněnko (Grabovskij, Kaljužnyj), 40. Salej (Antoněnko, Grabovskij). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Zalaski (Kan.) - Semjonov (Est.), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 8:5. Využití: 0:2. Diváci: 8337.

Sestavy: Rusko: Bryzgalov (41. Jerjomenko) - I. Nikulin, Proškin, Višněvskij, Tverdovskij, Kalinin, Aťjušov, Kornějev, Grebeškov - Morozov, Těreščenko, Kovalčuk - Žerděv, Zinovjev, Frolov - Radulov, Gorovikov, Saprykin - Mozjakin, Kurjanov, Pěrežogin. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Bělorusko: Mezin - Rjadinskij, Salej, Denisov, Korobov, Usenko, Kosťjučenok, Baško, Antonov - Kolcov, Stas, Děmagin - Ugarov, Kaljužnyj, Grabovskij - Čupris, Michalev, Stefanovič - Kulakov, Kovyršin, Antoněnko. Trenér: Glen Hanlon.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!