Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Boleslav zuří. O extraligu ji obral faul, který prý nebyl

Sport

  12:29
LIBEREC - Prožili skutečně krutou sezonu. Hokejisty Mladé Boleslavi bolí pouze pomyšlení, že odehráli 74 utkání jenom proto, aby se na konci posledního z nich vrátili zase na začátek. A navíc je teď žere křivda, kterou prý utrpěli v rozhodujícím utkání baráže v Liberci.

Zklamaní hokejisté Mladé Boleslavi. foto: MAFRA - Bořivoj Černý

Hrálo se vabank. Vítěz bral vše - tudíž místo v extralize, poražený se musel smířit s pádem o jedno patro níž. Proto nebylo k Mladé Boleslavi zrovna šetrné, že o konečném výsledku z valné části rozhodl jediný moment z 53. minuty.

Hostující útočník Tomáš Nouza se přiřítil na útočnou modrou, kde sestřelil libereckého Tomáše Bulíka. Slovenský forvard se zrovna soustředil na jiný souboj, náraz z opačné strany proto vůbec nečekal. Rameno uhodilo do hlavy a drobný útočník padl na led, z něhož se nakonec zvedl jen za pomoci spoluhráčů.

Nouza za ostrý zákrok schytal trest do konce utkání. Liberec získal pětiminutovou přesilovku proti čtyřem a vzápětí po Pabiškově vyhození puku dokonce proti třem. A využil ji bezezbytku. Nejprve nechytatelně vypálil Nedvěd, poté přidal druhý gól Filippi. Boleslavští horlivě protestovali, zatímco Liberec slavil úlevnou záchranu.

"Křivdu cítíme," přiznal po utkání asistent trenéra Jiří Slabý. "Kdo je soudnej, tak si udělá obrázek sám. Kluci tam nechali všechno, ale ve třech se potom hraje špatně," zhodnotil emotivní utkání, jehož závěr boleslavští hokejisté těžce nesli.

Podobných střetů prý proběhla spousta, navíc rozhodčí Fraňo s Jeřábkem posuzovali výšku trestu teprve podle vážnosti Bulíkova stavu. 

"Těžko se mi o tom mluví," hlesl brankář Michal Valent, když se hokejisté konečně začali pozvolna trousit z kabiny, ale pak stejně pokračoval:  "Ve třetí třetině se skoro nevylučovalo a potom se najednou pískla pětiminutová přesilovka. Rozhodčí navíc nejdřív ukazovali, že to faul nebyl, pak zase naopak..."

Jasný faul, tvrdí liberecký kouč Hynek

Mladoboleslavští cítili, že pod Ještědem panovalo bezpráví, a pořádně je to štvalo. Opakované záběry však jejich pravdu úplně neprokázaly. Sice se zdálo, že Nouza opravdu narazil do Bulíka, jenž už jednou během baráže utrpěl otřes mozku, čistě ramenem. Zároveň však přiletěl do souboje až jako třetí a zasáhl soupeře do hlavy, takže trest za napadání si rozhodčí mohou s klidem obhájit.

"Nevím, co by se tu mělo řešit. Já jsem ten zákrok na hlavu viděl, a jestli ne, z čeho by pak měl Bulík otřes mozku," zlobil se liberecký trenér Pavel Hynek. "Jestli to hlavní rozhodčí vyhodnotili až po poradě s čárovými na situaci přece nic nemění."

Hlavní aktéři celého sporu se k němu těžko mohli vyjádřit. Rozhodčí mají zákaz, Bulík odjel do nemocnice. Jediný Nouza mohl přinést svůj pohled na osudovou chvíli, jenže ze šatny vůbec nevylezl. "Je z toho špatnej," řekl jenom trenér Slabý.

Jak by taky nebyl. Jeho přílišná snaha a agresivní zákrok v nevhodný moment odložily boleslavský návrat do extraligy zase minimálně o další rok.

Konečná zabulka baráže o extraligu
1.Piráti Chomutov12613227:2623
2.Bílí Tygři Liberec12710432:2723
3.Mladá Boleslav12610535:2420
4.HC Olomouc12111913:306
Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.