Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Češi mezi legendami. Pastrňáka s Krejčím v Bostonu zařadili do Týmu století

Útočníci David Krejčí s Davidem Pastrňákem oslavují gól Bostonu. foto: AP

Bobby Orr, Ray Bourque, Phil Esposito... Jen si to představte, být tak ve výčtu takových ikonických jmen. Hokejoví Davidové Krejčí s Pastrňákem už o podobné společnosti snít nemusí. Oběma českým útočníkům se dostalo obrovské pocty. Boston je v rámci stého výročí od založení jednoho z nejtradičnějších klubů NHL zahrnul do vlastního Týmu století.
  9:22

„Jsou zde zastoupeni nejlegendárnější hráči v historii klubu, o nichž hlasuje nezávislá komise poskládaná z novinářů, zástupců médií, historiků a členů hokejové komunity,“ píše se na oficiálním webu Bruins.

Soupiska čítá dohromady dvacet jmen, z nichž Pastrňák s Krejčím patří mezi dvanáct útočníků.

Pastrňák je jedním z dvojice hráčů, kteří dres Bruins ještě stále oblékají. Sedmadvacetiletý havířovský rodák v součtu s dvěma góly z úvodního utkání sezony proti Chicagu během deseti ročníků základní části NHL dosud zaznamenal 619 bodů (303+316) v 593 utkáních.

O deset let starší centr ze Šternberka má logicky ještě větší zkušenosti. V týmu, s nímž se letos v létě nadobro rozloučil, posbíral za dlouhých šestnáct sezon 768 bodů (213+555) v 1 032 zápasech. V letech 2011 a 2013 navíc ovládl produktivitu play off.

A při veleúspěšném ročníku 2010/11 také dosáhl na zatím poslední Stanley Cup v bohaté historii organizace spadající do tzv. Original Six, tedy první šestky zakládajících členů elitní soutěže.

S Krejčím slavil i slovenský obránce Zdeno Chára, jenž samozřejmě nechybí mezi šesticí nejlepších beků. Z týmu nedávných šampionů se do výběru vměstnali ještě předešlý a současný kapitán – kanadští forvardi Patrice Bergeron s Bradem Marchandem.

„Je to zvláštní pocit. Spousta legend ve výběru jsou borci, k nimž jsme dlouhá léta vzhlíželi. Oni vybudovali základy toho, za co každý zápas bojujeme. Být s nimi v jednom sále a setkat se s nimi, to je něco výjimečného,“ povídal v hotelu Fairmont Copley Plaza na slavnostním galavečeru Marchand.

David Pastrňák na červeném koberci během galavečera:

Právě on má být spolu s Pastrňákem hlavním ofenzivním tahounem současného mužstva za dalším úspěchem třetí nejstarší značky v NHL (po Montrealu a Torontu), která se od roku 1924 pyšní šesti celkovými triumfy.

Tým století Bostonu Bruins

Brankáři: Frank Brimsek, Gerry Cheevers

Loga NHL Boston Bruins

Obránci: Ray Bourque, Zdeno Chára, Dit Clapper, Bobby Orr, Brad Park, Eddie Shore

Útočníci: Patrice Bergeron, Johnny Bucyk, Wayne Cashman, Bill Cowley, Phil Esposito, David Krejčí, Brad Marchand, Rick Middleton, Cam Neely, Terry O’Reilly, David Pastrňák a Milt Schmidt

Autor: