Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zápas plný rekordů. Pastrňák vyrovnal Jágra a zařadil se mezi hokejovou elitu

David Pastrňák (88) slaví svůj třetí gól v zápase se spoluhráči z Boston Bruins. foto: AP

Když bylo Jaromíru Jágrovi šestadvacet let, v NHL patřil k největším hvězdám. Pravidelně se pral o čelo tabulky produktivity, sázel jeden gól za druhým. Na svém kontě měl tehdy čtyři hattricky. David Pastrňák jich ve stejném věku stihl už patnáct. Třemi přesnými zásahy sestřelil i Philadelphii (5:3), navíc dosáhl na metu šedesáti gólů za sezonu.
  16:33

V Bostonu si hýčkají nejlepšího kanonýra od první poloviny sedmdesátých let, kdy obrany soupeřů ničil kanadský útočník Phil Esposito, který magickou hranici pokořil hned čtyřikrát

Rodák z Havířova to dokázal poprvé v kariéře. A stal se členem vybrané společnosti. Šedesát branek za sezonu před ním v NHL nasázelo jen dvaadvacet vyvolených.

V novém tisíciletí se významný počin povedl jen Alexandru Ovečkinovi, Stevenu Stamkosovi, Austonu Matthewsovi a současnému hokejovému fenoménu Connoru McDavidovi.

Podívejte se na góly Davida Pastrňáka proti Philadelphii.

„Když jsem byl mladší, Marchy (spoluhráč Brad Marchand) mi řekl, ať pokaždé mířím o deset gólů výše, než na co si myslím, že mám. Tak jsem mířil na šedesátku,“ líčil spokojeně Pastrňák, který už před týdnem zdolal stobodovou metu.

Napříč soutěží už si vybudoval značný respekt a vysoké renomé: „Jednou už jsem se trochu přiblížil (48 tref v 70 utkáních sezony 2019/20), což mi pomohlo psychicky. Věřil jsem, že to můžu dokázat.“

Od října zazářil třemi hattricky. Dohromady jich v zámoří nastřádal už patnáct, čímž vyrovnal český rekord legendární osmašedesátky, která si většinu třígólových večerů schovala až na pozdější fázi kariéry.

Jágr drží mezi našinci také historické maximum v počtu gólů za sezonu. V mimořádně povedeném ročníku 1995/96 se v dresu Pittsburghu prosadil dvaašedesátkrát.

Pastrňák má k jeho překonání ještě dva zápasy. Navíc proti Washingtonu a Montrealu, kteří se v posledních týdnech výsledkově trápí a v závěru základní části už o nic nehrají

Proti Flyers byl opět k nezastavení. Ve třiadvacáté minutě našel skulinku mezi betony Felixe Sandströma, nedlouho poté poslal kotouč ranou z první nekompromisně pod horní tyč a skóroval podruhé.

V čase 40:39 neomylně zakončil přečíslení dvou proti jednomu a jako osmý Čech v historii zámořské soutěže vstřelil jubilejní třístý gól. „Nebudu lhát, byla to zábava,“ culil se v rozhovoru se zámořskými novináři.

„Dnes byl opravdu ve formě! Dosáhl skvělého úspěchu, je pro nás naprosto nepostradatelný. Stačí mu jen přihrát, zbytek už zařídí,“ pokyvoval hlavou Tyler Bertuzzi, který se k Bruins připojil před uzávěrkou přestupů.

„Vyzařuje z něj sebevědomí, kreativita a soutěživost. Navíc je opravdu týmovým hráčem, který je v kabině velmi oblíbený. Ostatní mu to přáli, vždyť po druhém gólu mu pořád přihrávali,“ vyprávěl kouč John Montgomery.

Čtyřbodové vystoupení zakončil čtvrtý nejproduktivnější hráč NHL asistencí u trefy krajana Pavla Zachy, jenž při absenci zdravotně indisponovaného Davida Krejčího nastupuje na pozici druhého centra.

Po závěrečné siréně mohli hokejisté Bostonu oslavit už třiašedesáté vítězství v základní části, čímž překonali dosavadní maximum Detroitu ze sezony 1995/96 a čtyři roky starý počin Tampy (62 výher).

„Ukazujeme nám to, že nastavený proces, kterému všichni věříme, funguje. Staráme se o sebe, navzájem se respektujeme a bojujeme jeden za druhého. Jsme opravdový tým,“ pochvaloval si Montgomery.

„Zapsali jsme se do historie, což je příjemný pocit. O to více s partou kluků, kterou tu máme. Když dosáhnete individuálního úspěchu v takovém utkání, je to určitě speciálnější,“ přiznal Pastrňák.

Moc dobře si ale uvědomuje že nejdůležitější a nejtěžší bitvy teprve přijdou. Play off se blíží, Bruins jsou hlavním favoritem na zisk Stanley Cupu: „Rekord je skvělá věc, ale všichni směřujeme k něčemu většímu. Máme jasný cíl.“