• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Účast na MS se odkládá. Jak Pastrňák přijal trenérovu kritiku a stal se hrdinou

Sport
  •   11:32
Vůbec mu nevadilo, že výrazně snížil vlastní šance zahrát si na domácím mistrovství světa. Vždyť už několikrát předem hlásil, že prioritou je pro něj úspěch v NHL. Jakmile zajistil Bostonu postup přes Toronto, nemohl se přestat usmívat. Z Davida Pastrňáka to rázem všechno spadlo. „Ulevilo se mi,“ hlásil český hokejista po postupovém gólu a vítězství 2:1 v prodloužení.

„Odehrál naprosto fantastický zápas, byl do něj ponořený od prvního střídání. Jako by věděl, že potřebuje předvést velký výkon. A to se mu opravdu povedlo,“ chválil parťáka kapitán Brad Marchand.

Pastrňák potřeboval vystoupit ze stínu. V předchozím průběhu série s Maple Leafs nebyl tak výrazný, jak by si představoval. I trenér John Montgomery mu po šestém utkání veřejně vzkázal, že musí přidat.

„Nebral jsem to nějak špatně. Rozumím tomu, že ode mě čekal víc, zkrátka se snaží z každého dostat to nejlepší. Kdybych byl na jeho místě, řekl bych totéž,“ líčil zámořským novinářům český útočník.

Montgomeryho slova si vzal k srdci, zřejmě na něj měla pozitivní vliv. Největší ofenzivní tahoun Bruins zazářil v ten nejdůležitější okamžik. A po Davidu Volkovi se stal teprve druhým Čechem, který v play off NHL rozhodl prodloužení sedmého zápasu.

Nabral rychlost ve středním pásmu, po odrazu puku od mantinelu si dobruslil nahození Hampuse Lindholma, předvedl rychlou bekhendovou kličku a překonal Ilju Samsonova.

Pak už jen vítězoslavně zdvihl ruce nad hlavu, poslouchal zvuk burácejících tribun a odolával nájezdům nadšených spoluhráčů.

„Parádní moment, úžasný pocit!“ neskrýval radost Pastrňák, jenž strávil na ledě přes jedenadvacet minut (21:21) a na branku soupeře vyslal čtyři střely.

„Podal velice dynamický výkon. Celkově šlo o náš nejlepší zápas v sérii. Musím kluky vyzdvihnout, protože ze sebe vymáčkli maximum,“ chválil Montgomery.

A na adresu havířovského rodáka posléze dodal: „Už ráno jsem ho potkal s úsměvem na tváři. Zeptal se mě, jak se mi daří a jestli jsem se dobře vyspal. V ten moment jsem věděl, že na ledě bude skvělý.“

Bruins si cestu za postupem zbytečně zkomplikovali, stejně jako před rokem proti Floridě ztratili vedení 3:1 na zápasy. Nechtěli se stát prvním týmem v historii NHL, který prožije totožný kolaps dvě sezony po sobě.

„Celou dobu jsme drželi pohromadě, bylo to až neuvěřitelné. Zvládli jsme to jako tým, společně jsme to odmakali. Jsem na všechny opravdu hrdý,“ usmíval se Pastrňák.

Zatímco bostonská TD Garden slavila, střídačku Toronta zachvátil smutek. Parta kolem Austona Matthewse, Williama Nylandera a Mitchella Marnera kouše další brzké vyřazení z play off.

Hokejisté Toronta smutní po dalším brzkém vyřazení v play off.

„Ohromně vyrovnaná bitva. Rozdíl mezi oběma týmy už nemůže být menší, když rozhoduje prodloužení posledního duelu. Moc se mi líbilo, že jsme se nevzdali za stavu 1:3, ale teď jsme zklamaní. Bolí to,“ přiznal kouč Sheldon Keefe.

Kanadský celek nezvládl rozhodující sedmý zápas už pošesté v řadě. A dál pokračuje v tristní bilanci v play off, kde za posledních dvacet let dovedl ke zdárnému konci jedinou sérii.

Znovu po roce dojde na přetřes téma, zda udržet silné jádro pohromadě, nebo některou z hvězd vyměnit. „Není s námi nic špatně, s Bostonem jsme celou dobu drželi krok,“ bránil sebe i spoluhráče Nylander.

Konec Toronta uvolňuje pro mistrovství světa Davida Kämpfa, který už před pár týdny přislíbil Radimu Rulíkovi účast. Dá se očekávat, že se nyní obě strany znovu spojí, pracovitý centr nejprve musí projít zdravotní prohlídkou.

Naopak přílet Pastrňáka, Pavla Zachy a možná i Jakuba Lauka se prozatím odkládá. A kdo ví, jestli k němu vůbec dojde. Vše záleží na průběhu druhého kola proti Floridě, které startuje už v úterý (2.00 SEČ).

Bruins mají rozjetým a odpočatějším Panthers co vracet. Jeden z nejvýraznějších momentů v kariéře české hvězdy si náležitě užili, ale proti favoritovi budou potřebovat další.

Autor: vtu