Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bostonský útočník Pastrňák se uchází o dvě ceny NHL, favoritem je McDavid

David Pastrňák foto: Winslow Townson-USA TODAY SportsReuters

Hokejový útočník David Pastrňák z Bostonu může v noci na úterý českého času získat dvě ceny NHL za uplynulou sezonu. Hvězda Bruins se dostala mezi trojici finalistů na zisk prestižní Hart Trophy i Ted Lindsay Award, mezi nejlepší hráče soutěže jej tak zařadili členové Asociace profesionálních hokejových novinářů i hráčské asociace NHLPA.
  11:08

V obou případech je hlavním favoritem kapitán Edmontonu Connor McDavid, který získal Hart Trophy již dvakrát a Ted Lindsay Award třikrát. Hvězda NHL obdrží popáté Art Ross Trophy pro vítěze bodování a poprvé v kariéře Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce.

O Hart Trophy se společně s Pastrňákem a McDavidem uchází útočník Matthew Tkachuk z Floridy. Třetím kandidátem na Ted Lindsay Award je obránce Erik Karlsson ze San Jose. Švédský bek má šanci i na cenu pro nejlepšího obránce sezony. V tříčlenné nominaci na Norris Trophy dále figurují obhájce prvenství Cale Makar z Colorada a Adam Fox z New York Rangers.

V předvečer draftu NHL se bude udělovat třináct cen. Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře mohou získat Connor Hellebuyck (Winnipeg), Ilja Sorokin (New York Islanders) a Linus Ullmark (Boston), o Calder Trophy pro nejlepšího nováčka se uchází Matty Beniers (Seattle), Owen Power (Buffalo) a Stuart Skinner (Edmonton). Kapitán Bostonu Patrice Bergeron může již pošesté získat Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka sezony.

Vedle McDavida si pro cenu jistě dojdou i brankáři Bostonu Ullmark a Jeremy Swayman, kteří získali Jennings Trophy pro dvojici s nejnižším počtem obdržených branek.

Posledním českým vítězem některé z anket NHL je Jaromír Jágr, jenž v roce 2016 získal Masterton Trophy za vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji. Před třemi roky obdržel Pastrňák Maurice Richard Trophy spolu s Alexandrem Ovečkinem.

Autoři: ,