Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Červenka: další pokus k Jágrovi

Sport

PRAHA - Kolikrát podobným pohybem u mantinelu připomíná Jaromíra Jágra. Už tento víkend si s ním poprvé zahraje i v jednom útoku.

Roman Červenka. foto: ČTK

Právě Roman Červenka zůstává jednou z variant na post centra do elitní formace pro olympiádu. V té roli má teď na jedno utkání vystřídat Jiřího Hudlera.

Ještě není jasné kdy. Reprezentační kouč Vladimír Růžička s ním počítal až zítra proti Rusku – jako na ten nejtěžší možný test.

Včera ovšem jeho asistent Josef Jandač mlžil: "Máme na to dva zápasy. My se teprve rozhodneme, na který jak složíme sestavu."

Co na to 24letá opora Slavie?

"O tom plánu jsem slyšel," tvrdil Červenka před včerejším odletem do Moskvy. "Jarda je pořád jedním z nejlepších hráčů světa. Moc se na tu spolupráci těším."

"S Jardou mě nesrovnávejte"

Národní tým dnes pokračuje v turnaji Channel One Cup duelem se Švédy, o den později se postaví proti výběru domácí sborné.

Už ve čtvrtek do něj v zaplněné O2 Areně vstoupil výhrou 2:1 v prodloužení nad Finy. S Červenkou vdruhé lajně, po boku jeho hokejového dvojčete Jaroslava Bednáře.

A zase se bylo na co dívat...

Ti dva se už tradičně hledali nápaditými akcemi, jako by se chtěli vyrovnat Jágrovu útoku. Že bez vstřelené branky?

"Každý se ji přece snaží vstřelit. Ale mezinárodní zápas je mnohem vyrovnanější," říká Červenka. "Pokaždé zase bodovat nemůžete."

Jenže v extralize s obřím náskokem vládne produktivitě. A s jeho famózní formou se teď góly začínají očekávat i v reprezentaci.

Z 31 startů jich dal v kariéře zatím šest. I proto se o jeho motivaci strachovat nemusíte, třebaže už má účast ve Vancouveru jistou.

"Protože i když se dostáváte do šance, je to hlavně o gólech. Když je nedáte, nikdy to nebude ono," zamýšlí se talentovaný forvard.

Forvard, jemuž na ledě jen stěží seberete puk. A když ho pak získá, jen málokdy bývá odstavitelný.

Jako slavný Jágr?

"S ním mě nesrovnávejte," brání se Červenka. "On na to má jinou postavu, hraje líp. Puk se snažím pokrýt, s Jardou to však nemá nic společného. I když učit se od něj dá."

"Pamatuju ho z minulé sezony," vzpomíná hvězda s číslem 68. "Ale koukat na někoho nebo s ním hrát – to je dost velký rozdíl," upozornil.

Co myslíte: Je Červenka správnou trefou k Jágrovi s Petrem Čajánkem? Pro něj je to další výzva.

Růžička po Hudlerovi otestuje v elitní formaci slávistické eso l Hokejisty čekají duely se Švédy a Ruskem

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!