Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Češi chtějí získat skalp ruského rivala

Sport

  9:20
LIBEREC - České hokejisty čeká velká výzva. Dnes mají poslední možnost porazit v sérii turnajů Euro Hockey Tour výběr Ruska. Skalp Sborné totiž svěřencům kouče Vladimíra Růžičky v této sezoně zatím schází. Pomoci domácímu celku by měla i vyprodaná Tipsport Arena.

Olesz za brankou Švédů. foto: ČTK

„Touha je porazit je v každém zápase,“ řekl útočník Tomáš Rolinek, který působí v KHL v týmu Magnitogorsku. „Z těch tří soupeřů, které potkáváme přes sezonu, jsou Rusové asi největším rivalem. Ale že bych to bral nějak zvlášť prestižně, se říct nedá. I když to je o něco lepší zápas než proti Švédům nebo Finům,“ dodal. Asistent trenéra Josef Jandač ale připomněl, že domácí tým bere České hokejové hry především jako přípravu na světový šampionát. „Chceme samozřejmě Rusy porazit. Hrajeme doma a motivace na Rusy je o malinký stupínek vyšší než na ostatní. Chceme si ale také vyzkoušet nějaké věci před mistrovstvím světa,“ vysvětlil.

Stejně jako proti Švédsku se i dnes v brance objeví dvaadvacetiletý vítkovický gólman Jakub Štěpánek. „Některé ruské hráče znám jen z televize. Bude to pro mě výzva,“ přiznal brankář, kterého čeká teprve třetí mezistátní zápas v seniorské reprezentaci.

Na případnou účast na mistrovství světa ale nemyslí. „Nesmím vnímat, že se o něco hraje. Musím se soustředit jen na svůj výkon,“ dodal. K týmu už se připojili i extraligový finalisté; karlovarský gólman Lukáš Mensator, který ale na turnaji nenastoupí, a nejproduktivnější hráč play off Roman Červenka se Slavie.

Duel proti Rusku startuje v Tipsport Areně dnes v 18 hodin a přímým přenosem ho odvysílá ČT 4. Zítra se pak od 17 hodin český tým utká s Finskem.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...