Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Češi podlehli Finům kvůli třetí třetině

Sport

  20:30
PRAHA - Čeští hokejisté vstoupili do Švédských her porážkou 3:5 s Finskem. V pražské O2 Areně dnes sice dlouho vedli, ale hosté rozhodli třemi góly v poslední třetině.

Bednář neproměnil trestné střílení. foto: ČTK

Dvě branky českého mužstva dal Petr Čajánek, jednou skóroval Radim Vrbata. V sobotu se svěřenci Vladimíra Růžičky utkají už ve Stockholmu s domácím Švédskem.

U gólmana Finska Tarkkiho v šesté minutě začala akce vedoucí k úvodnímu gólu. Poslal kotouč podél hrazení, puk stihl zachytit Čermák a ihned nasměroval prudkou přihrávku před brankoviště, kde stačilo Čajánkovi dobře nastavit hokejku. Krátce nato mohl vyrovnat Laine, ale tváří v tvář Kopřivovi zamířil mimo tyče.

Následovala přesilovka Finů, v níž Kopřiva se spoluhráči dlouho odolával hostujícímu tlaku, ale nakonec kapituloval. Pouhou vteřinu před návratem hříšníka Skuhravého do hry přišla rychlá Immonenova přihrávka zpoza branky a Voutilainen přesnou střelou po ledě vyrovnal. S vedením v kapse mohli poprvé z ledu odcházet Češi. V oslabení obral Laineho o puk Skuhravý, byl faulován při zakončení, ale nařízené trestné střílení specialista Bednář neproměnil - Tarkki ho vychytal.

Kanonýr pražské Slavie a lídr kanadského bodování extraligy si však spravil chuť záhy po návratu ze šaten. Zadovkou poslal do šance Vrbatu, ten si vytáhl z branky Tarkkiho a parádní akci završil, když zpoza branky zasunul puk za čáru. Po 18 vteřinách druhé části tak český tým znovu vedl.

Poté ukončil oslabení Suomi vyloučením Čajánek, následnou přesilovku Finů zužitkoval Niinimaa polovysokou ranou, na níž Kopřiva neviděl a neměl možnost zareagovat. Na řadu zanedlouho přišla také početní výhoda českého týmu a Čajánek svůj předchozí přestupek proti pravidlům odčinil. Po Krstevově střele našel ve skrumáži puk pod Tarkkim a do prázdné branky zařídil vedení 3:2.

Ve 36. minutě po seknutí Hahla do Kopřivovy výstroje přišel náznak šarvátky, ale také další trest pro hosty. Místo navýšení náskoku mohl ovšem vyrovnat Hentunen, jenž obral o puk Kutláka, řítil se sám na Kopřivu, ale v zakončení neuspěl.

Třetí dvacetiminutovka byla oboustranně opatrnější, góly v ní však stříleli Finové. Ve 47. minutě pálil ze strany Laaksonen, Kopřiva puk vyrazil pouze před sebe, kde bekhendem dorážel Haataja. Trefil tyč, od ní putoval puk do druhé tyče a následně za brankovou čáru, což potvrdil videorozhodčí. Finové vycítili šanci a přebírali otěže zápasu. Plné hlediště O2 Areny se snažilo pomoct českému týmu zpět do hry mexickými vlnami, ale marně.

Finové se poté, co přežili Hlinkovu dorážku v přesilovce, mohli sami opřít o skvěle sehrané početní výhody. V 52. minutě je poslal do vedení Kapanen po pouhých 20 vteřinách z trestu Skuhravého. Chvilku nato byl vyloučen Krstev a finské vítězství pojistil Pyörälä.

Další utkání čeká svěřence Vladimíra Růžičky po přesunu do Švédska v sobotu od 15:30 proti domácím.

Výsledek:
Česká republika - Finsko 3:5 (1:1, 2:1, 0:3)
Branky a nahrávky: 6. Čajánek (Čermák), 21. R. Vrbata (Bednář), 34. Čajánek (Kůrka, Krstev) - 9. Voutilainen (Immonen), 32. Niinimaa (Voutilainen), 47.  Haataja (Laaksonen), 52. Kapanen (Hentunen), 55. Pyörälä (Kapanen). Rozhodčí: Olenin, Ravodin (oba Rus.) - Blümel, Kalivoda (oba ČR). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:4. Diváci: 16.324 (vyprodáno).

Autoři: ,

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč