Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Češi porazili Švédsko 5:3

Sport

  20:17
Liberec - Čeští hokejisté tak mají stále šanci obsadit v konečném hodnocení seriálu Euro Hockey Tour druhé místo. Brankami se na vítězství svěřenců trenéra Aloise Hadamczika podíleli Josef Straka, Tomáš Rolinek, Ladislav Kohn, Leoš Čermák a Filip Kuba.

Ladislav Kohn oslavuje jeden z přesných zásahů českého týmu. foto: ČTK

Český tým vstoupil do utkání aktivně, hlavně díky elitní formaci tvořené výhradně z hráčů NHL. Již ve třetí minutě byl ale vyloučen Krstev, který odstartoval sérii trestů. V početní výhodě hráli zejména Švédové, vážněji prověřit brankáře Hniličku se jim ale nepodařilo. V krátkých sekvencích dopadli podobně i čeští hráči.

Do první velké šance duelu se dostal až v 10. minutě Irgl. Nejlepší střelec play off ruské superligy však na Ersberga ve švédské brance nevyzrál. Podobně dopadli i Vrbata s Hanzalem ve 14. minutě. O chvilku později již ale Češi vedli, když gólmana Los Angeles překonal kapitán Straka. O 61 vteřin později to bylo již 2:0, když po Irglově akci těžil z důrazu u levé tyčky Rolinek.

Na začátku druhé třetiny měli Češi jedinečnou šanci vedení zvýšit, 40 vteřin dlouhou přesilovku pět na tři ale nevyužili. Nebezpečně střílel jen Kotalík. Poté přišly švédské chvilky. Nejprve se na Hniličku řítil rovnou z trestné lavice osamocený Fabricius, poté jej po pěkné kombinaci prověřil Warg. Český gólman, jenž naposledy nastoupil v soutěžním zápase 7. března, byl ale pozorný.

Ve 27. minutě ale již Hnilička inkasoval, když jej v početní výhodě překonal od modré Stralman. Český tým ale na jeho úspěch dokázal rychle odpovědět. Již o 34 vteřin později se před brankou nejrychleji zorientoval Kohn a Hadamczikův výběr vedl opět o dva góly. Ještě zvýšit náskok mohl ve 32. minutě Netík, ale Ersberg jeho pokus vyrazil. Vzápětí ale česká obrana zaváhala a pohotový Fabricius opět snížil na nejtěsnější možný rozdíl. Oba celky poté prohospodařily přibližně stejně dlouhou přesilovou hru pět na tři, ale Švédové následně prokázali, že jim hra v početní výhodě jde mnohem lépe. Pokračující klasickou přesilovku totiž využili. Hnilička
předvedl několik úspěšných zákroků, proti Widingově pokusu už byl ale bezmocný.

Ztráta náskoku však české mužstvo nepoznamenala. Vrátit vedení mu po rychlém přečíslení mohl Vrbata, ale povedlo se to až v 52. minutě Čermákovi, jemuž gól připravil Veselý. Následně trefil Rolinek tyč a osamoceni neuspěli před Ersbergem ani Veselý s Hanzalem. Nakonec se ale Češi pátého gólu dočkali, při power play Švédska se o něj postaral Kuba.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...