Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté se proti Finsku neprosadili, prohráli 0:3

Sport

  15:35aktualizováno  20:02
Čeští hokejisté prohráli ve druhém zápase na Švédských hrách - Oddset Hockey Games - v Malmö s Finskem 0:3. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika nedokázali navázat na čtvrteční výhru nad Švédskem a v průběžném pořadí seriálu Euro Hockey Tour klesli na třetí místo. Závěrečný zápas na severu Evropy je čeká v neděli, kdy se utkají od 13:00 s Ruskem.

Finsko - Česko foto: Reuters

Hned v úvodu zápasu český tým smolně inkasoval první gól. Již po 68 sekundách brankář Salák poprvé na turnaji inkasoval, když se za jeho záda odrazilo Lajunenovo nahození, které nešťastně tečoval obránce Zámorský. Reprezentanty ale branka příliš nepoznamenala a snažili se rychle vyrovnat.

Finsko - ČR 3:0

Branky a nahrávky: 2. Lajunen, 31. Hietanen (I. Filppula), 33. Savinainen (Hytönen, Lajunen). Rozhodčí: Nord, Sjöqvist - Dahmén, Käck (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. Diváci: 1726.

Sestavy: Finsko: Metsola - Hietanen, Mäenpää, Lajunen, Niskala, Kousa, Väänänen, Kukkonen, Ohtamaa - Haataja, I. Filppula, Salminen - Aaltonen, Hytönen, Osala - Anttila, Koskiranta, Kiiskinen - Kuusela, Wirtanen, Savinainen. Trenér: Jukka Jalonen.

ČR: Salák - Krajíček, Barinka, Zámorský, Čáslava, Mojžíš (41. Krejčík), Nakládal (41. Němec) - Irgl, Novotný, Kašpar - Průcha, Nedorost, Vondrka - Tenkrát, Vrána, Adamský (41. Petružálek) - T. Rachůnek, Hertl, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Debutujícího gólmana Metsolu ale překonat nedokázali. Naopak dvě velké šance měl Aaltonen. Salák si ale s jeho pokusem v 7. minutě poradil, autor hattricku z prvního duelu proti Rusku neuspěl ani s individuální akcí při vyloučení Ivana Rachůnka.

V 15. minutě nebezpečně vystřelil Průcha, ale neuspěl stejně jako později Tomáš Rachůnek a Hertl. Na začátku druhé části Češi nevyužili první přesilovou hru a následně se dostali pod tlak soupeře. Finové zvýšili tempo a jejich převahu podtrhly tři početní výhody. Ještě před první z nich ale trefil aktivní Aaltonen tyč.

Při druhém vyloučení Ivana Rachůnka mohl zvýšit Salminen, ale Salák jeho šanci zlikvidoval. Při Nakládalově pobytu na trestné lavici si gólman Färjestadu poradil s velkou příležitostí Filppuly a ustál i důraz Hytönena. V polovině zápasu jej už ale střelou od modré překonal obránce Hietanen.

Ve 33. minutě se Finové prosadili při hře pět na pět. Rychlý protiútok zakončil přesně Savinainen. Ve 37. minutě mohl snížit Nedorost, ale Průchovu přihrávku nestihl správně usměrnit. V závěru druhé třetiny mohl český tým inkasovat dokonce při vlastní přesilovce. Zámorský ztratil na útočné modré čáře puk, Koskiranta ale brejk nezakončil.

Ve třetí části kouč Hadamczik zařadil do sestavy obránce Němce s Krajíčkem i útočníka Petružálka, k obratu to ale nepomohlo. Spíše tým rozložil síly před nedělním závěrečným zápasem na turnaji. V komorní atmosféře se utkání již jen dohrálo.

Švédsko - Rusko 1:4

Branky a nahrávky: 18. Söderberg (Hjalmarsson) - 15. Nikulin (Birjukov, A. Radulov), 22. Mozjakin (A. Radulov, Šipačov), 26. Kuzněcov (Tichonov), 47. Kazionov (Birjukov, Plotnikov). Rozhodčí: Levonen, Kaukokari (oba Fin.) - Ulriksson, Haster (oba Švéd.). Vyloučení: 4:8. Využití: 1:1. Diváci: 8290.

Sestavy: Švédsko: Gustafsson (17. Eriksson) - Burström, Viklund, Bäckman, Fransson, Skogs, Nygren, Fernholm - Arlbrandt, Söderberg, Hjalmarsson - Pettersson, Lundqvist, Persson - Ericsson, Lindberg, Andersson - Fasth, Rasmussen, Aslund. Trenér: Par Marts.

Rusko: Košečkin - Nikulin, Birjukov, Bělov, Medveděv, Denisov, Čudinov, Rylov - A. Radulov, Šipačov, Mozjakin - Pěrežogin, Popov, Širokov - Kuzněcov, Tichonov, Varnakov - Kokarev, Kazionov, Plotnikov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Švédské hry
1.Rusko211008:45
2.Finsko210106:44
3.ČR210012:33
4.Švédsko200021:60
Euro Hockey Tour
1.Rusko8511127:1218
2.Finsko8311316:1612
3.ČR8400410:1812
4.Švédsko8200614:216
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!