Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česká brankářská škola v NHL: šest bojuje o místo

Sport

  10:09
Podle výsledků ankety americké stanice ESPN není ani jeden Čech v Top 25 gólmanů v NHL. Šest krajanů přesto nastoupilo do kempů se svými sny.

Brankář Plzně Marek Mazanec. foto: MAFRA - Karel Pešek

Maska s modrými potvůrkami zvanými šmoulové a znakem plzeňských "Indiánů". Betony s obrovským sponzorským logem. Haškovské číslo 39 na dresu. Jakýpak podivný týpek to chytá v přípravném utkání Nashville – Florida? No jistě, Marek Mazanec. Na jaře pomohl Plzni k titulu, teď se 22letý čahoun zkouší prosadit v klubu Nashville Predators. A používá část své staré výstroje.

Do kempů se dostavilo ještě 5 dalších českých gólmanů. Oč bojují?

Ondřej Pavelec o uznání.
Tomáš Vokoun o příděl zápasů.
Michal Neuvirth o post jedničky.
Petr Mrázek o pozici dvojky.
Patrik Bartošák už vlastně o nic, protože byl z Los Angeles záhy odeslán zpět do juniorské ligy.

Čeští brankáři v dějinách NHL

Aspoň jednou v nejslavnější hokejové lize zatím nastoupilo 13 českých gólmanů.

První byl Jiří Crha 16. února 1980, kdy v zápase Toronto – Hartford vystřídal zraněného Ridleyho.

Nejúspěšnější je Dominik Hašek, který 6x získal Vezina Trophy pro brankáře roku, 2x dostal Hart Trophy (nejužitečnější hráč celé soutěže), 2x dobyl Stanley Cup. Tento stříbrný pohár získal také 

Roman Turek coby náhradník v Dallasu (1999). Ten rovněž 2x převzal Jennings Trophy (nejméně obdržených gólů). Hašek ji vyhrál 3x a 

Roman Čechmánek jednou.

Utkání v základní části NHL/vítězství: 1. Hašek 735/389, 2. Vokoun 700/300, 3. Turek 328/159, 4. Pavelec 231/91, 5. Čechmánek 212/110, 6. Neuvirth 121/55, 7. Hnilička 121/29, 8. Crha 69/28, 9. Prusek 57/31, 10. Schwarz 6/0, 11. Mrázek 2/1, 12. Pöpperle 2/0, 13. Salák 2/0.

Zpráva o stavu kdysi věhlasné brankářské školy není zrovna jásavá. Jedině Pavelec (Winnipeg) má jisté místo v základní sestavě. S Vokounem (Pittsburgh) a Neuvirthem (Washington) se počítá jako s náhradníky. Mrázek (Detroit) by se rád vyhnul vyhoštění na farmu. A Mazanec na ni asi odsunut bude.

Chlap se šmouly na přilbě proti Floridě pustil za dvě třetiny tři góly. Pravda, ten první byl smolný. Vyjel k hrazení pro nahozený puk, jenže ten se odrazil tak zlomyslně, že ho Upshall uklízel do prázdné "kasy".
V první velké zkoušce mu napočítali 18 zásahů. Se Švédem Hellbergem a Kanaďanem Huttonem soupeří o pozici za finským suverénem Rinnem.  Mazanec si teprve zvyká na zámořské zvláštnosti.

Povzbudit ho můžou rady od gólmanského gurua Mitche Korna, jenž kdysi v Buffalu piloval techniku s Haškem a později v Nashvillu s Vokounem. Ten už dozrál ve veterána, jenž v Pittsburghu kryje záda zdejší hvězdě Fleurymu. Ač v jarním play-off převzal hlavní roli, teď má opět ustoupit. V přípravě proti Detroitu pustil za 40 minut 4 z 15 ran.

Na hřišti se minul s Mrázkem, jenž nastoupil na závěrečnou část coby záskok za Howarda, eso Red Wings, a zastavil všech 10 střel Crosbyho a spol. Připomněl tak svou jarní "fazonu", v níž doprovázel mužstvo z Grand Rapids k Calder Cupu pro vládce nižší AHL.

"Rád bych v kariéře udělal další krok," tvrdí 21letý talent. To znamená uhnízdit se v Detroitu a vystrčit odtud zkušeného Švéda Gustavssona.

Tomu ligoví zřízenci v rámci současného zmenšování výstroje nakázali zkrátit betony o 5 centimetrů. Stejně jako Mrázek si stoprocentní úspěšnost v pondělní premiéře udržel též washingtonský Neuvirth v partii s Philadelphií.

Zatímco Mrázek usiluje o práci "dvojky", 25letý Neuvirth se jí chce vyhnout. Na jaře podepsal s Capitals smlouvu, podle níž vydělá víc než jeho konkurent Holtby (2,5 milionu dolarů ku 1,85). To naznačuje, že by nemusel trčet na střídačce tak často jako v posledních letech. Předvedl 16 zákroků, ač se párkrát ohlížel, zda mu kotouč neproklouzl.

"Bylo tam pár chyb, musím se zlepšit. Když to dokážu a zůstanu zdravý, budu hrát víc," řekl. Větší vytížení než v minulé sezoně už sotva zvládne Pavelec (objevil se ve 44 ze 48 střetnutí). Pravděpodobná reprezentační jednička pro OH v Soči ovšem má co dokazovat.

Experti oslovení stanicí ESPN jej vynechali z brankářské Top 25. Vyčítá se mu nevyrovnanost. Jeho statistiky v ročníku 2013 (úspěšnost 90,5 % a průměr 2,8 gólu) byly bídné. Hlavní výzvou pro něj je postup Jets do play-off. "Není čas na výmluvy," říká. "Prostě to musíme dát." Dotlačí-li tým do Stanley Cupu, nějaká anketa mu může být ukradená.

Autor: