Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šampionát hokejových dvacítek se kvůli covidu nedohraje, po kontumacích ho organizátoři zrušili

Kanadský obránce Donovan Sebrango (7) a český útočník Jakub Konečný (9) bojují v rohu hřiště. foto: AP

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v kanadských městech Edmonton a Red Deer se nedohraje, zbytek turnaje byl po třech kontumovaných zápasech kvůli koronaviru zrušen. Oficiální oznámení pořadatelů a Mezinárodní hokejové federace IIHF potvrdilo prvotní zprávy zámořských médií.
  18:22aktualizováno  22:46

Po hladkém začátku šampionátu musel v posledních dvou dnech zakročit direktoriát turnaje kvůli výskytu koronavirové nákazy ve třech týmech. Jako první se pozitivní testy objevily v kádru Američanů, kteří kvůli tomu neodehráli duel se Švýcary. 

Ve středu nemohli svěřenci trenéra Karla Mlejnka kvůli jednomu případu nastoupit proti Finsku a nedlouho poté byl zrušen i zápas Slovensko - Rusko kvůli nákaze v kádru sborné. Pozitivně testovaným je podle ruských médií nejmladší hráč týmu Matvej Mičkov.

S informací o zrušení turnaje přišel jako první novinář Chris Peters z portálu Daily Faceoff. Následně ji potvrdil i Bob McKenzie z TSN.

Zpráva nejvíce zasáhne ročník 2002, kterému Mezinárodní hokejová federace musela kromě letošního šampionátu dvacítek zrušit také mistrovství světa do osmnácti let.

„V jednu hodinu edmontonského času zasedl direktoriát turnaje za přítomnosti všech manažerů jednotlivých reprezentací a rozhodl o zrušení turnaje,“ upřesňuje trenér českého národního týmu Karel Mlejnek na videokonferenci s novináři.

„Společně s týmy jsme do této akce vstoupili s plnou důvěrou v protokoly COVID-19, které zavedly IIHF, odbory v provincii Alberta a kanadská agentura pro veřejné zdraví,“ řekl prezident IIHF Luc Tardif. 

„Dlužili jsme zúčastněným týmům, abychom udělali maximum pro vytvoření podmínek nezbytných pro fungování této akce,“ pokračoval Tardif. „Bohužel to nestačilo. Nyní si musíme vzít čas a soustředit se na to, abychom všechny hráče a zaměstnance týmů dostali bezpečně domů.“

„Naše pocity jsou samozřejmě nepříjemné, jako bychom nedodělali svoji práci,“ říká Mlejnek sklesle.

„Ráno v půl deváté jsme měli mít snídani, ale těsně před ní mi volal manažer Ota Černý, že máme jeden pozitivní případ v týmu. Hráči byli hned informováni, že musíme zůstat na pokojích v karanténě,“ objasňuje Mlejnek. 

Zdroje ze zámoří referovali o zvláštnostech na hotelu v Red Deeru. Údajně se na stejném místě plánovala svatba a hráči mohli přijít do kontaktu s mnoha dalšími lidmi, kteří nedodržovali nařízená opatření.

„Náš tým dodržoval přesně to, co měl. Celý den jsme strávili na trase hotel, autobus, hala a zpátky. Opatření ale nebyla tak striktní jako loni, to kolem hotelu bylo pletivo a nikoho za něj nepustili. Na našem patře jsme ale i letos byli pouze my,“ informuje trenér českého týmu.

Už před začátkem turnaje představitelé IIHF rozhodli, že z elitní skupiny nikdo nesestoupí a za rok se bude hrát poprvé v historii s jedenácti týmy. Postup mezi elitu si zajistili Bělorusové.

Autoři: ,